Покренут пројекат мапе пута паметних градова за Србију

Projekat mape

У Крагујевцу је покренут пројекат „Путовање у паметнију будућност: Изградња паметнијих и одрживијих заједница у Србији“, у организацији Нордијске пословне алијансе и сарадњи са амбасадама Данске, Финске, Норвешке и Шведске. На конференцији и две радионице представљају се решења која градове чине „паметнијим“ када су у питању инфраструктура, комуналне услуге и животна средина.

Локални и нордијски стручњаци представљају примере добре праксе, изазове са којима се суочавају и како да се ангажују кључни актери, посебно грађани за „путовање у паметнију будућност“.

Представљена је и улога иновација и бизниса у том процесу, кроз примере како приватни сектор може да убрза агенду паметних градова у Србији, укључујући доступност паметних решења, регулативу, финансирање, иновативне јавне набавке.

Представљају се и примери у Србији, како паметна градска инфраструктура може да побољша живот грађана.

Партнери на пројекту су Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), Стална конференција градова и општина (СКГО), а подршку пројекту пружају Министарство за информисање и телекомуникације и Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

Као седиште Државног дата центра, Крагујевац је изабран као почетна тачка лансирања пројекта „Путовање у паметнију будућност у Србији“.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић казао је да је Крагујевац, препознајући дигитализацију као најважнији катализатор иновација, готово највише од свих градова и општина урадио у области отворених података.

– Тренутно се налази на другом месту по броју отворених података са 215 ресурса на националном Порталу отворених података. Овакви подаци су од суштинског значаја за ефикасно планирање и доношење одлука и пружање квалитетних услуга за грађане, изградњу паметнијих и одрживијих заједница – рекао је Јовановић.

Он је додао да је Крагујевац један од градова који се, захваљујући досадашњим улагањима државе у дигитализацију и индустријализацију, трансформисао са зачеља технолошког развоја у „српску Силицијумску долину“, град где су увелико спремни пројекти за даља улагања у модернизацију.

Амбасадорка Норвешке у Србији, Северној Македонији и Црној Гори Кристин Мелсом, нагласила је да су очување животне средине и одрживи развој већ деценијама кључни у нордијском региону.

– У нашој потрази за одрживом и зеленом будућношћу, идеја паметних градова, који комбинују технологију, планирање и укључивање заједнице, игра кључну улогу. Међународна сарадња је у том контексту кључна, јер су изазови повезани и захтевају заједнички одговор. Данашња конференција је прилика за размену идеја и изградњу партнерстава ка тим циљевима – рекла је Мелсом.

Извршна директорка Нордијске пословне алијансе Ива Петровић казала је да је главни циљ пројекта креирање мапе пута за развој паметних градова у Србији, додајући да је идентификована стратешка прилика да се на систематски начин приступи овој теми.

– Користећи знање и искуство нордијских земаља, у сарадњи са доносиоцима одлука у Србији, дефинисаћемо приоритете и стратегије како би Србија што пре постала део глобалне мреже паметних градова. Активности се настављају у другим градовима, са циљем да се оствари повезивање и сарадња, као и пренос знања и искуства, широм Србије – казала је она.

Навела је и да су део овог пројекта и компаније, чланице Нордијске пословне алијансе.

– Дошло је време паметних градова, у којима нам савремена технологија омогућава да град прочитамо. Важно је доћи до оптималних решења која ће задовољити потребе свих грађана, а при томе уштедети време, енергију и новац – поручио је градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Према прогнозама, до 2030. године, 60% светске популације ће живети у паметним градовима.

Паметни градови користе системе који смањују гужве и скраћују време путовања.

Дигитализација јавне управе је такође карактеристика паметних градова – обавезе попут регистрације фирме или добијања извода из матичне књиге рођених обављају се онлајн, без чекања у реду.

Паметна решења, која побољшавају живот у граду, јесу и у систему јавног осветљења, који се прилагођава покретима и присуству људи, чиме се штеди енергија.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.