Пољски фармери палили све пред собом: Подметнули пожаре испред Тусковог кабинета, сукобили се са полицијом…

Poljski poljoprivrednici

Пољски пољопривредници који су током протеста у Варшави подметнули низ пожара испред кабинета премијера Доналда Туска, сукобили су се са полицијом, а ухапшено је десетак особа.

Данашњи протест фармера био је најнасилнији јер су демонстранти бацали каменице на полицију и покушали да пробију баријере око парламента, када је повређено неколико полицајаца.

Полиција је саопштила да је приведено десетак особа и да су демонстранти спречени да дођу до Сејма, пољског парламента.

Демонстранти су почели да се окупљају испред канцеларије Доналда Туска у 11 часова у знак протеста због увоза пољопривредних производа из Украјине, за који кажу да поткопава њихово пословање и штети домаћем тржишту.

Затим су запалили гуме и ковчег са натписом „Пољопривредник, живео 20 година, убио га Зелени договор“. Неки од њих палили су заставе ЕУ.

Како преноси Полсат ТВ, нешто пре 11 часова један од демонстраната је покушао да баци запаљени ковчег преко полицијских баријера, што је довело до „свађе“ са полицајцима.

Обраћајући се демонстрантима, шеф Уније солидарности Пјотр Дуда рекао је да би климатски неутрални Зелени договор ЕУ требало бацити у смеће.

– Ујединили смо се у заједничком захтеву. Доле зелени договор, доле зелена превара, доле зелени отров који уништава нашу економију – поручио је он и навео да су неки пољопривредници који су се тракторима довезли до престонице заустављени на периферији града.

Планирано је да се протести наставе до петка, саопштили су организатори.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.