Поповић: Предлог опозиције за одлагање избора је неуставан и представља својеврсно правно насиље

Maja Popović

Министарка правде Маја Поповић истакла је да је шокирана предлогом опозиције проистекле из коалиције „Србија против насиља“ указујући да је одлагање београдских избора неуставно.

Поповић је тако реаговала на предлог опозиције да се донесе Уставни закон о изменама и допунама Уставног закона за спровођење Устава Републике Србије из 2006. године, рекавши да је запрепашћена.

„Наиме шокирана сам пре свега непознавањем самог Устава Републике Србије. У складу са чланом 205. Устава, Уставни закон доноси се за спровођење промене Устава, и не може се доносити по оним питањима које нису предмет уставних промена. У том смислу подсећам јавност да је претходни Уставни закон донет у сврху спровођења Аката о промени Устава Републике Србије који је потврђен на републичком референдуму 16. јануара 2022. године,“ стоји у саопштењу.

Министарка истиче да је изненађује непознавање правне технике у писању измена прописа.

„То се огледа у чињеници да предлагачи Уставног закона онако како су формулисали став 3. предложеног новог члана 11а практично предлажу да на функцији остају они функционери градова и општина који су на функцији били 2006. године, односно у тренутку ступања на снагу Уставног закона што је правни, логички и животни нонсес, с обзиром да су та лица највероватније давно престала да обављају функције,“ рекла је Поповић.

Тај предлог опозиције министарка види као својеврсно правно насиље како би се постигли политички циљеви за које, како каже, немају подршку највећег броја грађана Србије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.