Порука Варадкара из Скопља: Већ 10 година ниједна земља није ушла у ЕУ, време је да се то промени

Leo Varadkar

Премијер Ирске Лео Варадкар изјавио је данас у Скопљу да се већ 10 година ниједна земља није прикључила Европској унији, додавши да то треба да се промени.

„Моја посета данас Северној Македонији и претходно Косову и Црној Гори показује интерес Ирске и нашу посвећеност овом региону, као и решеност да помогнемо Северној Македонији и њеним суседима на њиховом путу ка ЕУ интеграцијама“, рекао је Варадкар на заједничкој конференцији за медије са премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским, преноси плусинфо.мк.

Он је додао да је Ирска увек подржавала проширење Европске уније и додао да се радује томе да „дочека Северну Македонију као следећу земљу чланицу“.

„Надам се да ће се напредак у приступним преговорима убрзати. Спремни смо да помогнемо тамо где можемо, посебно у вези са реформама“, навео је ирски премијер.

Према његовим речима, чланство у Унији треба да буде „национална амбиција“, а не „партијска или политичка“.

„Људи из Северне Македоније и региона ће имати корист од чланства у ЕУ, исто као што је имала Ирска када смо се прикључили“, рекао је Варадкар.

Ковачевски је поручио да ће се започети просец реформи наставити, додавши да не постоји сила која то може да стопира.

„Не постоји алтернатива. Тај процес ће бити завршен учлањењем Северне Македоније у Европску унију у мандату следеће владе од 2024. до 2028. године. То ће поново бити проевропска влада која ће земљу увести у ЕУ“, рекао је Ковачевски.

Посета Варадкара је прва званична посета једног ирског премијера Северној Македонији, која ове године обележава 30 година од успостављања дипломатских односа са Ирском.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.