Постигнута сагласност на Самит ЦОП28: Оснива се фонд за сиромашне за санирање последица климатских промена

Samit Cop 28

Готово све земље које присуствују конференцији Уједињених нација о климатским променама, ЦОП28, сагласиле су се да се оснује фонд који би сиромашним земљама помагао да санирају последице климатских промена.

Немачка и Уједињени Арапски Емирати, домаћин конференције, најавили су да ће издвојити по 100 милиона долара у нови фонд „за губитак и штету“. Велика Британија је обећала 51 милион, Сједињене Државе 17,5, а Јапан 10 милиона долара, преноси Глас Америке.
Европска унија је касније саопштила да ће издвојити 245,39 милиона, што обухвата и 100 милиона из Немачке. Очекује се да ће наредних неколико дана бити обећано још средстава, мада се не очекује да ће бити достигнут циљ од 100 милијарди долара, који су поставиле земље у развоју.

Председник ЦОП28 Султан Ахмед ал-Џабер поздравио је одлуку о оснивању фонда и оценио да је то „позитиван сигнал упућен свету“.

„Ово је први пут да је донета одлука првог дана било које конференције УН и брзина којом смо то урадили је јединствена, феноменална и историјска. То је доказ да можемо да осигурамо резултате. ЦОП28 може и даће резултате“, поручио је Ал-Џабер.

Сиромашније земље дуго су тражиле оснивање фонда за помоћ због климатске кризе, с обзиром на то да су богатије државе често више одговорне за убрзање климатских промена, док земље у развоју трпе највеће последице.

„Данашње вести о фонду дале су овој конференцији УН о клими летећи старт. Све владе и преговарачи морају да искористе овај замах да обезбеде амбициозне резултате у Дубаију“, рекао је извршни секретар Оквирне конвенције УН за климатске промене Сајмон Стил.

Поједине земље довеле су у питање дугорочну одрживост новог фонда, с обзиром на то да није познато како ће се финансирати и како ће се средства делити.

Према недавном извештају Програма УН за животну средину, процењује се да ће бити потребно 387 милијарди долара годишње за адекватно суочавање са последицама климатских промена у земљама у развоју.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs