Потписана три споразума о сарадњи Србије и италијанске покрајине Ломбардије у области науке и иновација

Potpisana tri ugovora

На иновационом форуму Италија- Србија “Склапање послова ради иновација”,  потписана су три споразума и меморандум.

Потписани су документи између АРЕА технолошког парка Трст и четири Научно-технолошка парка у Србији – у Београду, Нишу, Новом Саду и Чачку, затим између Ареxпо СпА и Научно-технолошког парка Нови Сад, као и Инсубриа Универзитерта и Универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу.

Након потписивања докумената министарка науке и технолошког развоја Јелена Беговић је изјавила да је италијанска покрајина Ломбардија, чији су председник и бројни представници присутни на форуму, један од лидера у екосистему иновација и стартапа, не само у Италији него и у свету.

„Ово је одлична прилика за Србију да покаже потенцијале које има и да продубимо сарадњу у области науке и иновација. Меморандуми и споразуми које смо данас потписали помоћи ће да сарадњу две земље продубимо“, рекла је министарка и додала да су ови документи шанса и за наше студенте и иноваторе.

Председник Ломбардије Атилио Фонтана је истакао да су односи Србије и Ломбардије одлични, да постоји меморандум са Војводином о научно истраживачкој сарадњи и да се ради на његовом обнављању.

„Данашњи меморандуми су одлична прилика да наставимо да заједно сарађујемо и размењујемо искуства. Србија пуно улаже у развој иновација и истраживања. Разговори које сам данас имао са председником Србије, премијерком и председником Скупштине су показали да Србија жели да се та сарадња прошири и продуби“, истакао је он.

Михаило Јовановић, министар информисања и телекомуникација, навео је да је Србија до сада са Италијом сарађивала највише у пољопривреди и спорту а сада сарађује на иновацијама.

„Ја ћу овде представити два велика инфраструктурна пројекта. Један је креативно иновативни центар Ложионица у Београду на води који ће постати нови центар дигиталних и иновативних окупљања. Други је велики иновациони дистрикт у Крагујевцу, који ће бити поред Дата центра и где ће бити изграђен пети научно-технолошки парк у Србији“, рекао је Јовановић.

Додао је да је ово прилика да позове италијанске пријатеље да се укључе у њихову реализацију.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs