Повучен потез који је Кијев дуго чекао: Како ће се нова америчка помоћ одразити на ситуацију на украјинском фронту?

Bitka

Вест недеље у свету била је усвајање пакета помоћи Украјини, Израелу и Тајвану у америчком Конгресу. Ту помоћ посебно жељно је чекала Украјина, а ова вест је прилично подигла морал у Кијеву и макар на речима се поново говори о бољим изгледима у рату. Међутим, експерти указују да Кијев уз ново оружје може да успори руско напредовање, али да је за будућност потребно наћи модел дугорочног финансирања.

Након неколико месеци ишчекивања и противљења Републиканаца, САД су усвојиле пакет војне помоћи за Украјину у висини од 61 милијарде долара. Пакет је дефинисан у оквиру закона о војној помоћи, чијем усвајању су претходила учестала упозорења украјинских званичника попут председника Володимира Зеленског, премијера Дениса Шмихала и министра спољних послова Дмитра Кулебе.

Они су на међународним самитима, конференцијама и билатералним састанцима указивали на алармантно стање на фронту дугачком више од 1.200 километара, као и на рањивост украјинских виталних објеката, пре свега енергетских постројења.

Након слома украјинске контраофанзиве на јесен прошле године, услед недостатка артиљеријске муниције, руске снаге бележе постепено напредовање на источном делу фронта, и том приликом су од октобра прошле године заузеле скоро 600 квадратних километара.

Зашто је битка за Часив Јар важна?

Најинтензивније борбе у овом тренутку воде се у Доњецкој и Харковској области на истоку земље, конкретно за Часив Јар, град-тврђаву од свега 13.000 становника, али од изузетно важног стратешког значаја.

Његовим падом, преостали градови у Доњецкој области под контролом Кијева нашли би се на дохват руке руске артиљерије. У питању су градови, који осим одбрамбеног, имају и индустријски значај, с обзиром да се у њима производи домаће наоружање. Такође, руско заузимање Часив Јара угрозило би и штаб украјинске источне команде који је стациониран у граду Краматорску.

Због неповољног развоја ситуације на фронту и угрожености енергетских објеката услед интензивних ваздушних удара, војна помоћ из САД би требало да украјинској војсци обезбеди четири категорије оружја: системе противваздушне одбране, ракете средњег и дугог домета, артиљеријску муницију али и борбене авионе с обзиром на изражену инфериорност у односу на руске снаге у домену ратног ваздухопловства.

У међувремену украјински пилоти настављају обуку за прелазак на авионе Ф-16, за које Москва тврди да неће направити велику разлику на бојном пољу. С друге стране, војни стручњаци из САД сматрају да ће унапређење украјинске ПВО, артиљерије и авијације створити предуслове за нову и успешнију контраофанзиву Кијева, у односу на ону прошлогодишњу.

Вишеструки значај нове америчке помоћи за Украјину

Нова помоћ ће за Украјину бити вишеструко значајна, истиче професор Филозофског факултета Александар Животћ. Како каже, осим материјалног и финансијског смисла који се огледа у достављању најнеопходније опреме и муниције, то ће имати и психолошки значај. Подсећа да је америчка помоћ практично пресахла крајем прошле године због различитих проблема, и да је било мањих пакета из одређених резерви, али да је изостала системска помоћ.

„Европа се трудила у том периоду да то надомести, међутим, не само због ограничености ресурса, већ и због поприлично компликованог система одлучивања, та опрема није могла да надомести недостатак америчке помоћ. И што је веома важно рећи, америчка опрема у овом рату је од самог почетка донела једну, не квантитативну, већ квалитативну промену. Пре свега са испоруком заиста напредних система далекометне артиљерије, ПВО система, система за електронско ратовање и много тога још“, рекао је Александар Животић за Еуронеwс Србија.

На питање шта нова америчка помоћ може да значи за ситуацију на фронту, Животћ је рекао да то може много да помогне Украјини и да ће се ефективност те помоћи видети у наредним недељама на терену. Додаје и да су ракете дугог домета већ испоручене и да то сада доноси битну промену.

„Али се види да је употреба тих средстава пре свега усмерена на Крим и оне делове украјинске територије који се налазе под руском контролом, а где је потребна употреба далекометних система“, навео је Животић.

„Могу се очекивати удари на Крим“

Када је реч о Криму, напомиње да се суштински једина промена стратегијског нивоа током претходне године догодила на простору црноморског региона.

„Пораз Црноморске флоте је стратегијског карактера. Русија је изгубила контролу над западним делом црноморског региона, што је најзначајније. Највећи део Црноморске флоте је био принуђен да напусти Крим и традиционалне базе и да се концентрише пре свега ка Новоросијску, што је прилично велика удаљеност“, навео је Животић.

Како каже, Русија је на тај начин изгубила могућност да утиче на извоз украјинских житарица и на безбедност пловидбе, а самим тим индиректно и на кретање могуће прехрамбене кризе глобалног нивоа.

„Украјински напади према Криму ће бити веома чести у наредном периоду и већ сада се види да ће луке, комуникациони центри, центри везе и центри за електронско извиђање, значајни саобраћајни чворови и аеродроми вероватно бити тучени“, рекао је саговорник Еуронеwс Србија.

Које су шансе за нову украјинску контраофанзиву?

Када је реч о потенцијалној новој украјинској контраофанзиви, Животић је истакао да то пре свега зависи од нивоа свеукупне западне војне помоћи за коју је сад јасно да ће бити висока, али и од могућности украјинске армије да припреми нову већу ударну групацију.

„Са оваквим средствима то није искључено у овом тренутку“, напоменуо је и додао да су Руси имали велику отворену шансу у претходна три месеца јер су им на руку ишле многе околности – недостатак западне помоћи и климатски услови.

Међутим, Животић истиче да је резултат био поприлично мршав и да су само постигнути одређени тактички успеси, али уз огромну цену.

Иако се често може чути да је помоћ Украјини „стала“ и да је мања него пре, професор Животић истиче да то није тачно: Каже да је у претходној години помоћ била много већа него у првој, а да је оно што је најављено за ову годину више у односу на претходну.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.