Председник Вучић донео одлуку: Београдски избори 2. јуна!

AV

Председник Србије Александар Вучић имао је састанак са лидерима владајуће коалиције.

Састанак је завршен, а како је раније најављено, на њему је требало да се донесу важне одлуке у вези са организовањем локалних избора, функционисањем Народне скупштине и будуће извршне власти, како би се што пре завршили сви изборни циклуси.

Председник Србије Александар Вучић обратио се, након састанка, грађанима и саопштио све важне одлуке које су донете.

– Ми смо започели процес конституисања органа власти после успешно окончаних избора, 17. децембра. Одржао сам консултације са свим политичким листама које су учествовале на изборима, а које су то желеле. Три листе нису желеле то, али сви остали су разговарали. Листа „Србија не сме да стане“ има већину која је довољна за формирање Скупштине, али и Владе Републике Србије – рекао је председник на почетку обраћања.

– Србија се, због дешавања на истоку, налази под јасним притиском. У таквим условима, разумљиво је да поједине земље и преко својих представника покушавају да утичу на дешавања унутар наше земље, међутим, вечерас ћу вас можда изненадити о овоме о чему ћу говорити. Позвао сам вечерас на разговор оне који су изразили жељу да разговарају и оне који представљају већину. Вечерас на овом састанку, када говоримо о предстојећим задацима, јасно је да ћемо ићи на конституисање парламента, тако да ће седница која је заказана за сутра бити одложена за седам дана. Ја сам направио једну грешку, и рекао сам да избори најкасније могу да буду окончани 5. маја, на Васкрс, рачунајући да сви што пре желе да се то заврши. Већина оних са којима сам разговарао је за то да се београдски избори одрже 28. априла – објаснио је председник.

Београдски избори

– Београдски избори ће бити расписани до 3. априла, а биће одржани 2. јуна, а сада ћу вам објаснити зашто сам донео такву одлуку. Ово је моја жеља, овде се постављам као председник Републике. Ја сам поносни члан СНС и помоћи ћу им за сваке изборе. Сматрам да је за земљу битно да смиримо страсти, ма колико глупи и суманути разлози ових других били, важно је да имамо изборе за које ће на крају сви рећи, да, то је тај резултат. Рекао сам владајућој коалицији, боље да часно изгубимо изборе, него да упиру прст у нас како смо изабрали датум који њима не одговара, пошто ваљда путују или шта већ раде. Још једна важна ствар, позивам људе у Министарству унутрашњих послова да контролишу промене пребивалишта на територији града Београда, све до закључивања списка. Ја мислим да је потребно да, ко год победи, да после тога имамо стабилност и да завршимо све приче. Имаћемо много проблема и веома је важно да се препоруке ОДИХР поштују. Што се мог личног става тиче, мислим да сам овим показао да ми желимо и да много више поштујемо демократију него они који су били пре нас. Морамо сви да се посветимо, да радимо и да пре 1. априла изађемо са новим председником Владе. Знам да ће многи да кажу „попустио си“ и тако то, али највише волим на крају када се све заврши да видим резултат. Овај датум је била моја молба, моја жеља. Мислим да је ово разумно и лековито за наше друштво, добили су чак и датум који су тражили, као у фонтани жеља. Опет могу да вам кажем, зна народ све и у Београду, а то ћете да видите 2. јуна. Свеједно, ко год да победи, као председник Републике ће му честитати.

Председник је на крају обраћања одговарао на питања новинара.

Новинарка Тањуга поставила је питање како коментарише изјаве из покрета „Крени-промени“, да он манипулише младима који желе да се врате у Србију.

– Што се тога тиче има нешто што је тачно и нешто што је лаж. Оно што је тачно јесте да је 1.400 евра просечна плата, и то је оно што обезбеђујемо, и на нивоу Србије целе ће бити та цифра 2027. године. Брже нам се враћају високо образовани и стручни људи. Кажете, постоје неки други разлози, а колика је плата била у његово време, просечна плата 329 евра. А данас је нама, у децембру 812 евра, дакле 850 евра у марту месецу. Зар то није нада тим људима који хоће да се врате? Да ли је владавина права када на Видовдан изручујете председника Србије? Није вам владавина права када вас пустимо да два сата ломите зграду Скупштине и ми нећемо да вас пипнемо. Ја сам веома оптимистичан по том питању и очекујем све већи број повратника.

О тврдњама да Србија „глуми мини Русију“

– Постоји мантра у региону свих којима никада ниједна Србија није довољно мала, да би они таквом Србијом били задовољни. Због чега је то тако? Разлог је прост, Србија је данас 50 посто економије са Западног Балкана. Србија је 62 посто та која привлачи стране директне инвестиције. Пошто је таква Србија постала и земља која тренутно има и највеће просечне плате у региону, онда им је таква Србија трн у оку. Такву Србију је потребно срушити најстрашнијим лажима. За две године објављено је више од 10.000 текстова о томе како ћемо ми некога да нападнемо, како смо ми „мали Руси“. Два су разлога за то, први покушавају да нас ослабе, а други, па полазе од себе. Зато што би они то радили по наређењу. Не могу да науче да смо ми самостална, слободна и слободарска земља и земља која не слуша никога. То нам причају политичке битанге са запада, причају нам о територијалном интегритету Србије они који су нама угрозили територијални интегритет. Нисмо ми били странци на КиМ, него сте ви били странци на целој нашој територији. Нисмо ми ти који су ушли на територију туђе земље, ви сте то урадили. И шта ја имам да кажем на те прозивке. А ти Марко Ђурићу видео си се са тим и тим. Нисам га ја ни питао да ли је устао од свог стола како би се поздравио са Миланом Радоичићем, или је седео са њим. Ништа га нисам питао, а ви одмах крећете. А хвалите оне који иду на гроб полицајцу Јашарију. Све је изокренуто у овој земљи. Све. Србија када се наоружава наоружава се да би чувала своје име и презиме, да разни патуљци не би помислили да могу да узимају нашу територију.

О претњама Аиде Ћоровић да председника Србије треба убити

– Аида Ћоровић је рекла да ћу ја на крају да будем убијен. Онда је рекла како смо ми покушали да је купимо, када ју је моја саветница позвала пошто смо хтели да јој помогнемо када се јавно жалила да нема од чега да живи. То да хоћете да ме убијете, никако да спроведете у дело, пожурите са тим пошто ћу вас победити поново. Што се тиче тог односа са криминалцима, приметили сте да их пуштам, а онда ћу да изађем са подацима да видите о чему се ту ради. Ја сам стара чекалица, па ћете да видите. Што се тиче криминала, знају они како би они сарађивали са криминалцима, полазе прво значи од себе. Ја не кријем своје одлуке, али се трудим да свака одлука буде у интересу свих грађана Србије и свих грађана Београда. Буквално смо викали једни на друге, онако како се то није догодило у последње две године и опет смо вечерас дошли до заједничког решења. Стварно мислите да председник Србије иде и дружи се мало са криминалцима, ја немам Вибер, а не Скај или Сигнал и не знам ни ја шта већ. Баш ми је Аида нешто важна да би требало да је ућуткамо. Па, сви нас нападају данима, и сад ми њој као да дајемо паре, сад треба Топалко да победи на Евровизији да нас не би нападао – закључио је председник.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.