Председник Вучић о борби у Њујорку: За 100 година ће бити у уџбеницима како је једна мала земља победила моћнике!

AV

Председник Србије Александар Вучић, дан након гласања о срамној резолуцији о Сребреници у УН, гостовао је у емисији „Прва тема“ на ТВ Прва.

Председник се обратио грађанима, и објаснио шта се све дешавало у Њујорку и како је протекло гласање.

– Сувише је тешка тема да бисте говорили о некој победи. Али мислим да смо у сувише тешким условима успели да урадимо много за нашу Србију. Данас сам стигао из Њујорка. Тврдим да је путовање Ер Србијом до Њујорка најбоље. Имао сам неки ситних проблема у авиону, па нисам могао да спавам, али нисам хтео да мењам место.

– Мислим да постоји погрешно тумачење у БиХ у оба ентитета. Ми смо се суочили са предлогом Немачке и најснажније је говорила Аналена Бербок, директно против виталних интереса Србије. Вечерас бих замолио потпредседника Владе Александра Вулина да не користи те фразе које она користи. Да говоримо озбиљно и одговорно о политичким дешавањима. Ми смо се суочили са најтежом темом. Против нас је била уједињена ЕУ плус ови што нису ЕУ али као да јесу, Швајцарска, Норвешка и сви остали… Рачунали су да ће бити једногласно договорено. Рачунали су да је то рутински и да ће тиме, нећете веровати, још једном помислити да могу да победе Русе. Ми смо се посветили борби и безброј пута сам рекао да ће им бити много теже. Маштали смо да ће тај број бити више на нашој страни. Од 191 гласа, 107 није гласало ЗА, 84 земље су подржале, односно 43,5 посто чланица које су гласале за Резолуцију. Покушавали су разне трикове да продају да имају просту већину. Тема је таква да нико неће да буде против сем наших највећих пријатеља који се не плаше ничега.

– Не желим да говорим како и на који начин су утицали на одлуке Украјине или неких других земаља. Један пријатељ ми је написао, „Океј Александре, немој да ме зовеш 15 дана. Због тебе и нашег односа бићемо уздржани, али да знаш да си ми направио много проблема“. Имали смо два позитивна изненађења и бар осам негативних изненађења. Знали смо и очекивали смо пошто смо видели какви су притисци. Арапска дипломатија Египта је чувена. Прво, за њих је била веома тешка тема. Ми смо за све њих пријатељска и братска земља. Нисам знао да Кина није цивилизовани свет, као што неки причају данас. Толико је труда уложено, 107 земаља. Само људима да кажем, та тема је ужасно тешка. Није 107 земаља рекло да није било геноцида. Тих 107 земаља је разумело да је ово вишак у свету, да је исполитизовано и нешто што је рађено против мале суверене земље. Погрешно је тумачити да ти људи мисле другачије о ономе што се дешавало у Сребреници. Сувише су озбиљне земље и Бразил и Аргентина да ви њима можете да наредите нешто. Једна моћна Индија је била уздржана. Наш је успех у томе што смо показали снагу на глобалном нивоу и што су људи сити лажи и превара са Запада.

– Ми смо направили пивоталне тачке око којих смо радили врло вредно. Друга страна ради свој посао, морате сто пута да позовете људе, то сам стално говорио сарадницима. Посебно сам захвалан шеику Мухамеду, нескрајно сам му захвалан и никада му то нећу заборавити и никада Србија неће моћи да му заборави, а Кини. Немам речи, стварно им хвала. Немачки медији су шокирани. Две изузетно моћне земље су изашле напоље, две жене представнице њихове изашле су напоље биле су шокиране резултатима. Три највеће државе централне Америке, Мексико, Хондурас, Никарагва, две су биле уздржане, а једна против. Погледајте колико смо добили гласова на Карибима. Да су нас ови из Европе хтели некада да користе за неке ствари, могли смо да обављамо неке ствари и за Европу, али они не желе то они желе апсолутну послушност, али нема тога.

– На почетку су ми рекли „овде је забрањено коришћење заставе“, а онда су на галерију дошле српске и бошњачке жртве. Ту је дошло до два инцидента, али је обезбеђење спречило. Ја сам показао поштовање и према једнима и према другима. Тамо се радило само о једном народу, да наш народ прогласе за геноцидни. На крају смо их победили, легитимно победили не са три разлике, него са 23 разлике. То што су они рекли пуј, пике не важи и што је вар рекао, то је небитно скроз. Ја ни једну лошу реч о Бошњацима нисам рекао нити о сребреничким жртвама. Цео смисао за њих је било задати ударац Србији. Све оно што њима падне на памет је дозвољено. У Црној Гори су сви причали како ће предложити резолуцију о Јасеновцу, где сте сада? Шта сада би, маца појела језик.

– Када имате подршку Америке, Немачке, Француске, Италије, Саудијске Арабије, Јемена, Канаде, Аустралије…. и опет останете у мањини, значи да смо ми нешто добро радили. Ја сам обавио разговоре са представницима 158 земаља, а са некима сам разговарао по 14 пута. То је однос који се гради. То су пријатељи. Знате ли колико је Алијеву било тешко? Мучио сам се ја око разних ствари и у неком тренутку вам сузе крену зато што ме људи зову и кажу да су велики притисци на њих. Ја зовем Виктора Орбана да га замолим за неки контакт од неке земље, ја чујем да му Јанош добацује нешто, и онда ми Орбан каже „Александре боље ми је да ти не говорим колико је тешко“. Рекао ми је да не може да буде сам у Европи и да ће га притиснути, ја сам му рекао „Добро, бићу ја сам у Европи“. Када су то чули, после 15 минута су ме звали и рекли да идемо заједно и да ће бити заједно са српском браћом“.

Рекао је да нема бежања из ринга, и да му је најодвратније било понашање Црне Горе.

– Нису ме разочарали, зато што сам то и очекивао. Рекао сам Спајићу да не морају да ме фолирају, да знам да ће гласати за. Ми њима нећемо слати протестну ноту чак ни због тога што су гласали да смо геноцидан народ – истакао је председник.

– Ја читам наслове црногорских медија и помињу реку Ибар. Ја мислим они нешто причају и замерају ми око КиМ. И ја одговарам, на питања неког новинара и причам о Косову, а реч је о некој црногорској бесмислици која никога не интересује, неки папир, неке тачке Ибар се помиње, тотално неке бесмислице. Ја изашао и причам неке глупости, немам појма да је реч о неким глупостима. Они мртви озбиљни мисле да ми завидимо њима због Ибра.

– За 100 година ће бити у уџбеницима ово што сам причао. Да ли знате да ће за 100 година бити у уџбеницима како је мала земља поразила велике силе. Људи неки нису могли да верују шта се десило.

Додаје да га је теже погодила Северна Македонија, без обзира на приче о претходној влади.

– Највише сам уложио у односе са нашом македонском браћом, али то није фер. Показало се да је Грчка имала више кичме од Скопља, и то је тако. Црна Гора ме није чак ни погодила, погодила ме је због нашег народа. Али дозволите ми да кажем нешто. Црна Гора је 2006. рекла да желе да буду сами, не желе са нама и боље им је тако. Отишли су. Већ 2008. су признали Косово. Јесте ли чули да је ико икада одржао опело за оне који су признали Косово. А нама су по 500 пута држали опело када је требало држати придику Србији. И све је то нормално. Немам никакве илузије, они би гласали и за пријем Приштине у СЕ. И да вам кажем, Црна Гора никада неће донети резолуцију или било какав акт о геноциду у Јасеновцу. Тим предлогом су само хтели да купе пар дана, мислили су да ће се све заборавити. Они то не смеју да ураде – каже он.

О изборима

– Важни су локални избори, они су 2. јуна. Изузетно су важни, људи ће доносити одлуку са својом савешћу. Важно је да људи знају да нама предстоји Еxпо и велики раст и развој и било би добро да морамо да радимо синхронизовано, немамо времена за губљење. Морамо да подигнемо плате на 1400 евра просечно. Желим да вас обавестим да је просечна плата на Врачару данас 1400 евра, а на нивоу Београда 1050. Позивам људе да подрже листу Србија Сутра, било да је Београд сутра, Ниш Сутра, Крагујевац Сутра, Нови Сад сутра. Толико сам био фокусиран на борбу у Њујорку, не могу баш толико да говорим о политичким противницима.

Вучић додаје да неће говорити о политичким противницима, и да је био у потпуноси фокусиран на борбу у УН.

– Знате ли да ми на листи имамо родитеља који је изгубио сина. И никоме то нисмо рекли, ни у јавним наступима. Нападали га због тога, ваљда да му забране да живи. Радовали су се и чланству Приштине у СЕ. И да будем фер, нису због онога што смо причали и са Французима, али и фер односу Немаца по том питању. Иначе да зависи од Скопља или Подгорице, то би било одмах готово, преко телефона – додаје председник.

Казао је да је резултат из Њујорка невероватан, а потом се сетио и 17. афричке земље која је била против нас – Сијера Леоне.

– Требало је да причам са неким генералом, ваљда сам ја ту нешто погрешио, па није било боље – рекао је Вучић.

О изјави Марка Милосављевића из Иницијативе младих за људска права, да и у Србији треба бити споменика посвећених Сребреници, председник каже да имају прилику 2. јуна да победе.

– И онда нека остваре све то што причају. Морате себе да погледате, и не морате видети ништа лепо, али да видите свој образ и да ли је чист. А најбоље је да побијемо све људе које су мучили и малтретирали. Рецимо ето да убијемо генерала Лазаревића, он им смета значи. Иначе човек је одлежао све за шта је осуђиван. Има у Нишу тих листа везаних са једном амбасадом у Београду, мајко мила то никад нисам видео. Они хоће да процесуирају свакога ко се не слаже са њима. То је толико одвратно, као прича о лустрацији – каже председник.

Каже да код нас можете гледати и украјинске и руске медије, да такве земље нема у Европи, и да неки опет вичу да нема демократије.

– Ето, чувена европска вредност да не смеш да посетиш Јасеновац. Замислите хаос, хтео сам да положим цвет или венац – истиче он.

Председник се захвалио младим људима у Србији, који неће да буду таоци и робови, и који виде своју будућност овде.

– Стуб свега, и напретка Србије, то су наше жене које су увек имале већу одговорност. Знају шта је чување мира и стабилности – додаје Вучић.

Приказана је и анкета, изјаве грађана о борби у УН, и председник је рекао да је невероватно како се народ ујединио око овог питања.

– У свакој породици се свађају браћа и сестре, али када неко други удари на њих, они су сложни. Људи су ударили на нас. Ја сам рекао један податак, да су Срби пропорционално највише страдали у Првом светском рату. У апсолутним бројевима смо у првих четири. И то нико у свету не зна. Разумете ли да пре 15 година није обележавана Олуја, да се не би наљутио Јосиповић. Па јесте ли ви људи нормални. Ма да ми ухапсимо генерала Лазаревића, ставимо му црни џак на главу… Да кажемо да смо ми криви за све. Па да кажемо да нису нас Усташе и Немци убијали у Другом светском рату. Видели сте да је неки кретен у Јасеновцу држао научно вече да би нам објаснио да су Срби убијали Хрвате у том логору – истакао је председник.

– Хоћу људима да кажем колико је важно да гласају за здружену листу и СНС, СПС и осталих. Не можемо да радимо ништа ако немамо већину. Ја не могу да поднесем то да немате одговорности, подсетићу вас на 2008. годину када је избило оно са КиМ. Једни су били на митингу, неки су побегли у Румунију како би избегли одговорност. Имамо најспособније људе, али ти људи морају да разговарају са људима на терену. Веома је важно да бисмо могли да радимо за Еxпо оно што смо планирали и самим тим да Србија напредује. То су најтежи послови, а оно што градимо видећете, промениће Србију много и то на боље, наравно. Постоји могућност да у неким градовима буде неизвесно. Чуо сам да су добијали неке паре у Чачку од некога из Немачке. Очигледно им је стало у неким местима јако да нападну патриотску коалицију.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.