Председник Вучић се обратио грађанима: ММФ похвалио импресивне резултате, БДП порастао 5,9 одсто! Мир је приоритет, али не дамо слободу

AV

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности у Палати Србија.

– Напоменуо сам већ да ћемо бити у тешкој позицији, али овога пута, даћу анализу, заиста не својом кривицом, плаћамо високу цену. Желим да укажем на следеће ствари за нас. Најважнија политичка тема је питање Косова и Метохије и потенцијалног чланства КиМ у Савету Европе.

– Ја ћу покушати да вам изнесем кључне чињенице о Косову и Метохији, за већину сте чули, за већину и знате, али када их набројите видите тежину ситуације. Рећи ћу шта ће бити предлог већине да се у Скупштини гласа. Ни једне секунде нећу бежати од одговорности. За нас је мир од страховитог значаја. Слобода је нешто без чега не можете и то је нешто због чега се Србија поноси. Од доласка Куртија на власт од тада имамо више од 400 напада на Србе и манастире и цркве. Имамо више него двоструко више напада у време Куртијеве власти. Када се некоме не допада нешто око те владавине права, онда кажу да су Приштини увели санкције. За протеклих годину дана на апослутно свим међународним форумима су учетвовали ти којима су увели санкције.

– Унапређен им је статус у НАТО и то, гле чуда, 24. марта на годишњицу агресије НАТО-а на Србију. Ако се то не свиђа Америци баш ме брига, то је била и биће агресија све док сам ја председник Србије. Казнили су их затим што су поднели инициајтиву за пријем у Савет Европе.

– Азем Куртај, за многе овде је злочинац Милан Радојичић, а није Куртај који је упуцао нашу децу за Божић. Он се гони за бацање петарди, ено га кући. Да ли сте чули некога у Европи да пита за то и шта је са српском децом? Нисте, зато што их није брига, када су српска деца у питању онда није важно. Када је реч о ЗСО рекли су да је то кључно питање, а онда су добили Куртијево писмо да ће бити формирана ЗСО чим их приме у Савет Европе. И на 11 година од фомирања Бриселског споразума биће одржана седница за гласање за пријем у Савет Европе. Само да видите како они понижавају Србе.

Укидање динара

– Ја не смем ни да поменем шта траже у Бриселу. Кажу па хајде ви огранак „Поштаснке штедионице“ продајте не знам „Рајфајзену“ или не знам коме, па хајде молим вас. Ни успут ни никако нећемо да прихватимо укидање динара.

Тањуг/Марко Ђоковић
Председник је рекао да је прогон Срба темељно организован, и да се гласно чује и организовано ћутање.

– Од пуцњава, нелегалних патрола, нелегалних експропријација, отимање имовине СПЦ, чиме нарушавају специјалне заштитне зоне. Преоравања српских сакралних објеката, да граде комуникације између својих идиотских објеката. Уклањање ћилиричних табли, чиме крше и своје сопствене прописе – набројао је он.

Вучић истиче да не постоји могућност за безбедни повратак Срба, и да на све наше предлоге неће да дају ни коментаре.

– За њих је то апсолутно неприхватљиво. Ембарго на српску робу траје већ девет месеци. Крше све, месецима, а више нико ништа и не говори. А када смо ми поставили камере на административни прелаз, добили смо 12 дописа западних сила, које питају шта ће нам камере. Па да не можете да лажете да се догодило нешто што није. Нема ниједан пропис који нама то забрањује – рекао је председник.

Истакао је и да је одузимање лиценце МТС, као и спутавање радне групе за трагање за несталима, такође представља флагрантно кршење права.

– И долазимо до локалних избора. Када су одржани ти злочиначки и лоповски избори на северу, са планом да се разори српско становништво, кажу да смо ми криви. Институције су напустили сами, упркос мом савету. Али разумем што су то урадили. Када се одиграо тај демократски чин са излазношћу од 3.4 одсто, креће општи прогон. Изнајмили су неке приватне Куртијеве Србе, који су изнајмили неке борделе за четворо Срба који хоће да учествују са Куртијем – поручио је он.

Вучић каже да је за гласање за опозив потребно 50 одсто плус 1 гласач, и да после Бањске, када је кренуо прави терор над Србима, 12 одсто Срба напустило своја огњишта.

– Али је бирачки списак повећан за 834 гласача. Зашто? Само да ови услови не могу да се испуне. Гласање путем поште, што је дозвољено свуда у свету, је немогуће по одлукама Приштине, зато што се прихвата једино глас из земаља које су признале тзв. Косово. Једино можда из Црне Горе да гласају. Видео сам и ову министарку данас, Горчевић, сва је устрептала. Срам их било. Морају ваљда тако да се понашају што је једна часна жена Маја Вукићевић, одбила да гласа за Косово у СЕ – рекао је председник.

Позив од Макрона

– Добио сам позив за посету и сусрет са Емануелом Макроном. Молићу га да досадашњу подршку обуставе. Ја ћу да радим свој посао да се борим за Србију и молићу га за то.

– Негде 11. маја се очекује да се на седници Савета нађе и резолуција о геноциду у Сребреници. И сада, смао вас молим да чујете ово. Пре два дана када је требало да се расправља о ситуацији која је произведена противправном агресијом на Југославију и тада су рекли зашто се ви Срби враћате уназад, а онда ће сада у априлу они да се врате 29 година уназад. Ето, толико о томе. Чули смо овде и од Грухоњића који подржава геноцид и који каже да је Република Српска геноцидна творевина, а ја кажем да Република Српска мора да постоји и да нико нема право да је укида.

Вучић каже да ће потом тражити и ратну одштету од Србије, као што је и најављивано.

– У тешку ситуацију западне силе желе да доведу нашу земљу. Уз све те приче и бајке, наше је да кажемо јасно и недвосмислено шта је то што се збива и дешава. Имаћемо Запад против себе, као и значајан број исламских земаља. Нема ствари која вас чини поноснијим од тога да на суверени и слободарски начин водите једну дивну земљу као што је Србија. Борићемо се, иако смо мали. Све ове силе су против нас. Они морају да скупе две трећине, осим ако и по том питању не буду варали – рекао је председник.

Он је објаснио да ће бити много уздржаних током гласања.

– Рачунају да ће имати 27 из ЕУ за. На то ми морамо да имамо 14 других који ће бити против, а не уздржани. Много компликована ситуација, и много је тешко. Борићемо се, при томе ниједног тренутка не унижавајући жртве. Раде то зато што им се жури због избора у САД, онога што се збива у Гази и Украјини – додаје Вучић.

Казао је да нас доводе у немогућу ситуацију, иако смо на европском путу, и да од тога нећемо одустати – иако ће нам позиција бити све тежа.

– Биће и овај самит Брикса. Не знам да ли је Ивица обавештен. Јесте? А и ја сам позван? Одлично – рекао је председник.

Додаје да спремамо документацију, и да ће све бити прослеђено свим светским силама.

– Желим да честитам предстојећи Ускрс свим верницима који по Грегоријанском календару славе. Желим им много мира и благостање – истиче Вучић.

Он каже да су економски показатељи одлични, и да су у питању изузетно добре вести.

– Према флеш процени за фебруарски раст БДП је 5,9 одсто. Верујемо да због ремонта рафинерије ће бити нешто мањи у марту, али ће у априлу бити одличан. То је више од оригиналног плана. Ако се овако настави успешно, то је сјајно… Посебно сам срећан због раста индустрије, посебно прерађивачке индустрије. То нам даје шансу за све ово око Експа – рекао је председник.

Додаје да градимо и велики акватик центар у склопу Експа, и да очекује да ћемо добијати многа спортска такмичења захваљујући томе.

– Ниво инвестиција је до сада на рекордном нивоу, као и девизне и резерве злата. Имамо новца, немамо никакве економске проблеме. ММФ је саопштио да су наши резултати импресивни! Желим да сваки грађанин чује то. Инфлацију спуштамо, биће 4,5 сада, дакле улазимо у оквире, и идемо на даље смањење. Проблем је цена нафте, због Црвеног мора, Хута и удара на руске рафинерије. Ми 4 милијарде имамо на рачуну – истакао је председник.

Национални стадион

– Национални стадион ће бити велелпан. Почиње да се гради 1. маја. Биће један од најмодернијих у Европи. Моћи ће да се играју велика такмичења, мислим да би Лигу Европе требало одмах да добијемо.

Питања новинара

Новинари су потом почели да постављају питања. Прво је било да прокоментарише америчка истраживања НДИ по којима ће опозиција изгубити изборе, и да се зато спремају да их бојкотују.

– Од свега што сам причао на памет ми није пало да причам о унутрашњим стварима. Управо сам позвао све људе у Србији да разумеју тежину наше позиције, и да се одговорно опходе. Могао сам причати о Несторовићу, који је неодговорно поступио. Нисам говорио ни о свима овима. Намерно то нисам учинио. Ми имамо законе и устав, они су молили крајем године и тражили изборе. Као да је то фонтана жеља, па су претили протестима – рекао је он.

Додаје да су избори одржани у року у ком је тражено, а да су затим тражили понављање београдских избора.

– Ми смо рекли да наћемо бити лопови као неки 2012. године. Нећемо да крадемо, боље је да чувамо српску демократију, пошто је важна за нас. Као што нисмо бранили да шетају до РТС, због чега је рецимо раније убијен Ранко Панић. Онда су рекли да неће да иду брзо на изборе, пошто су видели да су пали. Неће да иду 28. на изборе, пошто иду на „холидеј“. Спајају празнике, иду у иностранство, па нису ту. Ми смо рекли да је то бесмислен разлог, и да Београд мора да ради, да се купе нови аутобуси, милион других ствари. Они су рекли да не смемо да кваримо „холидеј“ – додаје Вучић.

Тада су избори одложени на последњи могући датум – 2. јун.

– Онда су тражили да се иде на јесен, супротно закону. Имам ја то истраживање НДИ испред себе. Имам више истраживања, и по сваком су пали. Они имају своје лимите у Београду. Мисле да је довољно да воде антисрпску политику, па ће добити Београд. Београд се променио, чак им је лакше да добију изборе и негде другде. Неће људи њихову политику у Београду, и врло су лимитирани. И пошто знају то, опет хоће да уцењују. Нећете на силу ништа добити – поручује председник.

Додаје да је опозиција нанела велику штету држави, посебно у Стразбуру и Бечу, и замолио их је да ставе државне интересе изнад страначких.

Коментаришући блокаду факулета у Новом Саду, рекао је да позива све да не прибегавају насиљу.

– Не постоји нико ко горе мисли о Динку Грухоњићу. Срам те било за Динка Шакића, дивно име… Срам те било за то! Али то не значи да било ко сме да угрожава његов физички интегритет. А овог другог професора који је вређао девојку, то је срамота. Каже он њој много си ружна. А ти си много леп – казао је Вучић.

На питање о увиду у бирачки списак, рекао је да ће бити дозвољено све што је законом могуће.

– Да подсетим, у 10 година њихове власти је у бирачки списак уписано 140.000 људи више. А за време наше власти око 20.000 више. Знате да сам ја уз Дачића најискуснији овде, и да сам се за разлику од њега бавио тереном. Ја знам све о изборима. И ајде ми објасните, какве везе има бирачки списак, и како можете да украдете када имате контролоре. Како то мртав може да гласа? То значи да неко мора два пута да гласа тог дана. Како је то могуће, када има спреј на руци. На страну што би добио 10 година затвора, или 15. Како то технички да се изведе, ја сам чуо за све технике. Како то може у Србији – запитао је председник.

Каже да неко лупета глупости сваки дан по медијима, и понудио је да се контролише бирачки списак сваки дан.

– Ја сам за то да сваки дан, да имају пет експерата опозиционих, кога год оће. Да сваки дан седи и гледа бирачки списак. Све ради, у складу са законом. Њихов проблем је што знају да не могу да изађу и не изгубе изборе, па како да онда то објасне – рекао је он.

Он каже да се сваког дана чује са Додиком, и да је његов посао да то прати.

– До 2 и нешто сам синоћ пратио рад НСРС. Ситуација је комликована и политички узаврела. И када говоре о Дејтонском споразуму, и кажу да га Додик крши, ја бих питао јел Додик прекршио Дејтонски споразум законом о имовини. Покажите ми члан који је прекршио Додик или РС. Има ли га? Па нема га, а то ћу ускоро питати господина Шмита, а питаћу и друге – рекао је Вучић.

Нисам ја увек сагласан са ониме што ради Додик, али када видим како то иде, и у ком смеру иде, питам шта ћемо да радимо за два месеца, поручује председник.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.