„Преживео“ је поплаве, пожаре и нацисте: Чувени мост у Фиренци иде на двогодишње реновирање

Most u Firenci

Током седам векова откако је Понте Векио први пут изграђен у Фиренци, мост је посматрао како се град око њега мења, преживљавајући поплаве, пожаре, али и нацистичку инвазију у Другом светском рату.

Сада се чувени мост налази пред двогодишњим реновирањем, а реконструкција ће коштати око два милиона милиона евра, како би му се вратио некадашњи сјај, саопштили су у среду град Фиренца и винска компанија „Марчеси Антинорини“, преноси ЦНН.

То је прва таква рестаурација и чишћење моста, иако је прошао кроз редовно одржавање и неколико реновирања како би се осигурала његова стабилност, додали су градски званичници.

„Ово је историјски пројекат јер Понте Векио никада није имао интервенцију рестаурације ове техничке сложености. На крају ћемо имати још лепши мост него што смо навикли да видимо“, рекао је градоначелник Фиренце Дарио Нардела новинарима у четвртак.

Сматран једним од највећих достигнућа у европском средњовековном инжењерству, пешачки мост се протеже преко реке Арно са живописним зградама у којима се налазе десетине златарница које вире из његових страна. Горња галерија повезује галерију Уфици са палатом Пити.

Толики је значај Понте Векија да је то био једини мост преко реке Арно поштеђен од немачке војске која се повлачила пред крај Другог светског рата.

Предстојећи радови на рестаурацији подразумеваће рестаурацију и чишћење целог моста како би се елиминисале алге, маховина, лишајеви и коров, као и све наслаге које су оставиле хемикалије у реци. Досадашњи заменски спојеви ће бити надограђени, сам камен ће бити ојачан и обновљен камен пешачке стазе.

Радови на горњем делу моста почеће у октобру и новембру касније ове године, док ће се радови на доњем делу моста одвијати у лето 2025. и 2026. године.

Отприлике половину средстава потребних за пројекат донира „Марчеси Антинори“, једна од најпознатијих италијанских винарских породица.

„Наша породична историја је увек била нераскидиво повезана са Фиренцом од 13. века. Град нам је толико тога дао током векова и зато нам је задовољство што можемо да будемо део овог значајног пројекта“, рекао је председник групе Пјеро Антинори новинарима у четвртак.

Приватни донатори који доприносе рестаурацији историјских споменика постали су све чешћи у Италији јер је буџет земље за њихово одржавање драстично смањен.

Током 2011, компанија за производњу луксузних кожних производа Тод’с је обећала 25 милиона евра (тада 32 милиона долара) за рестаурацију Колосеума, док је Дизел пристао да обнови мост Риалто у Венецији за 5 милиона евра (тада 6,4 милиона долара) у мају 2013. године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.