„Прва дама руске пригушене опозиције“: После смрти Алексеја све очи упрте ка његовој супрузи, ко је Јулија Наваљна?

Julija Navaljna

Јулија Наваљна, жена руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног који је умро у затвору у петак упутила је снажну политичку поруку уочи састанка са европским лидерима. Сарадници Наваљног његову жену, која до сада није превише износила политичке ставове, виде као настављача његовор рада, али аналитиачри упозоравају да би она могла да се суочи с одређеним препрекама. Свакако, она је дошла у фокус пажње западних медија након смрти њеног мужа.

„Наставићу рад Алексеја Наваљног, наставићу да се борим за нашу земљу. И позивам вас да будете уз мене“, поручила је јуче Наваљна коју често називају и „првом дамом руске пригушене опозиције“, преноси Еуронеwс.

Она је у видео поруци додала: „Наставите да се борите и не одустајте. Ја нисам уплашена, а не би требало ни ви да будете“.

Како пише ББЦ, глас Јулије Наваљне је био обележен љутњом и бесом док је позивала оне који гледају снимак да стану уз њу. Такође је оптужила руске власти да скривају тело њеног мужа.

Британски јавни сервис примећује да сада Наваљна, која се није много ескпонирала у јавности, показује да је можда спремна да настави политичку борбу Алексеја Наваљног за промене у Русији.

„Пре три дана, Владимир Путин је убио мог мужа Алексеја Наваљног. Путин је убио оца моје деце. Путин ми је одузео оно најважније што сам имала. Особу која ми је била најближа и коју сам највише волела“, навела је.

Обећала је да ће наставити да се бори за земљу и додала: „Морамо да искористимо сваку прилику да се боримо против рата, против корупције, против неправде. Да се боримо за фер изборе и слободу говора. Да се боримо да повратимо нашу земљу. Русију – слободну, мирну, срећну – прелепу Русију будућности о којој је мој муж толико сањао“.

На снимку је рекла и да „тачно зна како је Путин убио Алексеја Наваљног“, и обећала је да ће те информације ускоро да открије.

Иначе, њеног супруга су многи посматрали као највећег политичког противника Владимира Путина и највећу унутрашњу претњу за његову моћ.

Да ли заокрет у реторици нешто наговештава?

Еуронеwс пише да најновије речи удовице Алексеја Наваљног представљају снажан заокрет у њној реторици, пошто је она била “притајена“ током досадашње борбе Алексеја Наваљног, док Политицо њене речи оцењује као „страствене“ и „очигледно политичке“.

Многи сматрају и да је Јулија Наваљна кренула стопама Светлане Тихановске у Белорусији, пошто је она, након затварања њеног супруга, преузела његову улогу у опозиционој борби упркос недостатку претходног искуства.

Заправо, како се примећује у тексу који је објавио Политицо, истог дана када је објављена смрт Алексеја Наваљног, Јулија је виђена како разговара са Тихановском на безбедносној конференциј у Минхену и већ то је подстакло спекулације о њеним плановима.

Упркос томе, њена изјава од јуче је многе изненадила, углавном зато што је Наваљна годинама одбацивала идеју о сопственој политичкој каријери. Она је по струци економиста, а Алексеја је упознала током одмора у Турској 1998. године.

Неколико година касније добили су прво дете, Дашу, а после тога Јулија није много јавно иступала. У ретким интервјуима, чинило се да је тежила да делује нормално, док је популарност њеног мужа расла, а напад Кремља на њега јачао, оцењује Политицо.

„Мој главни задатак у породици је да останем иста, упркос свему“, рекла је својевремено за „Харпер’с Базаар“.

Гардијан наводи да се Наваљна налази на тајној локацији у инострантсву и да је говорила да јој је главни циљ да заштити двоје деце. НИје говорила о томе када и да ли планира да се врати у Русију, где би се вероватно суочила с оптужбама.

„Телепатска веза између Алексеја и Јулије“

Међутим, они који су добро познавали пар су говорили да Јулија не само да дели ставове свог мужа, већ да је такође играла улогу у њиховом обликовању.

„У свакој фази његове каријере она је увек била уз њега“, каже Ана Ведута, запослена у америчкој филијали антикорупцијеске фондације Алексеја Наваљног за Политицо.

„Постојале је нека врста телепатске везе међу њима, понекад нису чак морали ни да говоре, али су слично мислили“, додала је.

На митинзима и судским саслушањима, Наваљна је увек била уз мужа, привлачећи пажњу медија упечатљивом грађом и сталоженошћу, упркос жељи да избегне камере.

Међутим, Наваљни није крио детаље о породици и често је објављивао фотографије и снимке породићног живота. Наводио је и да га је супруга вратила у живот након што је отрован.

„Јулија, спасила си ме“, написао је на Инстаграму. Заправо, његова последња објава на тој друштвеној мрежи пре смрти била је за Дан заљубљених, и представљала је израз љубави.

Какве шансе има Наваљна уколико крене у политичку борбу?

Адвокат и дугогодишњи запослени код Наваљног Љубов Собол је рекао да је Јулија најновијим иступањем показала велику храброст зато што је јасно да ће она бити следећа мета кампање Кремља. „Покушаће да је сломе“, навео је.

Најближи сарадници Наваљног пружили су подршку Јулији, а Иван Жданов је написао да је она заузела Алексејево место.

„За њу је је увек било важно да њена деца остану деца, да њен дом остане дом и да породица остане породица“, истакао је Ведута и додао: „Сада, после Алексејеве смрти, она нема избор. Они су једно, она се неће повући издати његове идеје“.

Међутим, Татјана Становаја, виши истраживач у Карнеги центру за Русију и Евроазију предвиђа да би обични Руси могли да буду више скептични.

„За њу ће бити тешко да дође до публике у Русији због њеног имиџа који не подразумева само некога ко подржава западне либералне вреднсоти, већ и некога кога Запад користи да би збацио Путина“, рекла је

Такође је упозорила да поређење са Тихановском можда не би ишло у корист Наваљне, зато што је белоруска политичарка у егзилу окарактерисана углавном као немоћна.

Наваљној су остале велике ципеле у које мора да ускочи, закључује Политицо.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.