Расте број жртава због поплава у Кенији: Страдало најмање 70 особа, више од 40.000 расељено из својих домова

Kenija

Број страдалих у поплавама услед јаких киша широм Кеније порастао је на 70, а више од 40.000 расељено је из својих домова, саопштила је Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова (ОЦХА), позивајући се на податке кенијског Црвеног крста.

Пет тела извађено је данас из реке у округу Макуени, на истоку Кеније, након што је камион бујицом однесен са потопљеног моста, известила је локална телевизија Цитизен ТВ, наводећи да је 11 особа спасено у последњих неколико дана.

Црвени крст Кеније претходно је саопштио да је његово особље спасило најмање 188 људи од почетка периода дугих киша, који обично траје од марта до маја.

Заменик председника Ригати Гачагуа рекао је данас на брифингу за новинаре да је влада издвојила 29 милиона долара за помоћ жртвама поплаве, али није изнео детаље, преноси АП.

Око 64 државне школе у ​​престоници Најроби су затворене, док су путеви и мостови оштећени или уништени, а кенијске железнице обуставиле су у среду приградске возове.

Главни град Најроби је посебно тешко погођен, са преко 31.000 људи расељених из својих домова, углавном неформалних насеља која имају лоше или блокиране системе за одводњавање, наводи ОЦХА.

Сенатор округа Најроби, Едвин Сифуна, објавио је снимак на друштвеним мрежама на којем се виде поплављене куће са људима заглављеним на крововима.

Срушио се војни хеликоптер у Кенији: Међу страдалима и начелник Генералштаба, у земљи проглашена тродневна жалост
“Ситуација у Најробију је ескалирала до екстремних нивоа. Влада округа је очигледно преоптерећенеа и потребна нам је мобилизација свих служби на националном нивоу за спасавање живота“, навео је он на друштвеним мрежама.

Пријављено скоро 5.000 угинућа стоке

Скоро 8.000 хектара земље је и даље потопљено, а пријављено је скоро 5.000 угинућа стоке, наводи се у саопштењу, преноси АБЦ њуз.

Секретар кабинета кенијског министарства унутрашњих послова Китуре Киндики изјавио је у четвртак да је савезна влада појачала свој „међусекторски одговор“ координирајући операције потраге и спасавања, обезбеђујући евакуацију угрожених и мобилисање подршке расељенима.

„Јавност се позива да сарађује са тимовима за безбедност, здравље, ризик, хитне случајеве и комуникацију који су послати да надгледају пружање помоћи онима који су у невољи“, додао је Киндики.

Раније ове недеље, Црвени крст Кеније саопштио је да је распоредио дронове који су уочили дете које је било само и заробљено у поплавним водама у округу Мачакос.

Организација је алармирала Националну полицијску службу Кеније, чији су службеници спасили дечака хеликоптером, а затим га поново спојили са овом породицом.

Обилније падавине предвиђају се у наредним данима за веће делове земље, укључујући Најроби, према кенијском метеоролошком одељењу. У суседној Танзанији је погинуло 150 људи, док је у Бурундију поплавама погођено 200.000.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.