„РС нико неће понизити“: Митинг „Српска те зове“ у Бањалуци

RS miting

На Тргу Крајине у Бањалуци био је велики митинг под називом „Српска те зове“, најављен као одговор на резолуцију о Сребреници о којој ће се расправљати у мају у Генералној скупштини УН.

Велики број грађана из скоро свих делова Републике Српске је окупљен на тргу у центру Бањалуке, уз мноштво тробојки Србије и Републике Српске.

Због гужве су затворене су све околне улице око Трга Крајине и Парка Петра Кочића.

Митинг је најављен као одговор на резолуцију о Сребреници о којој ће се расправљати у мају у Генералној скупштини УН.

Како је најављено, са митинга ће јасно бити поручено да Републику Српску и српски народ „нико не може и неће понизити, ма где и какве одлуке доносили“.

На почетку скупа „Српска те зове“ хор је извео химне Републике Српске и Србије.

Додик позвао муслимане да повуку предложену резолуцију о Сребреници

Предсендник Републике Српске Милорад Додик позвао је вечерас муслимане да ако хоће заједнички живот са Србима у БиХ повуку предложену резолуцију о Сребреници, а ако неће Српска ће размислити како и докле ће учествовати у животу у БиХ.

„Србија је наша држава и да је божје, уставне и сваке друге правде били бисмо саставни део Србије, а не овог с….а од БиХ“, истакао је Додик на народном митингу на препуном бањалучком Тргу Крајаина.

И бићемо једног дана део Србије, уверен је, макар, како каже председник Српске, он не био председник и не био ни жив.

„Али бићемо јер то је наша воља и жеља. Ништа нису учинили да живимо и радимо са њима и нећемо живети са њима. Београд је наш главни град. Бањалука је наш главни град. Хвала свима који помажу, али ово што смо направили направили смо нашом снагом и упорношћу. Мало је оних који су у овим околности преживели 30 година“, рекао је Додик, чије речи су пропраћени бурним аплаузом.

Брнабић: Без обзира на изазове, важно је да се Србија и Република Српска држе заједно

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић поручила је вечерас у Бањалуци да, без обзира на то са каквим се изазовима суочавамо, важно је да се Србија и Република Српска држе заједно, а да ће они који су данас на власти у Србији, за разлику од неких претходних, увек бити уз Републику Српску и српски народ.

„Без обзира на све изазове и на све недаће са којима се заједно суочавамо. И колико год времена била тешка, изазови комплексни, важно је да се држимо заједно, важно је да се окупљамо, помажемо и да смо увек у нашем националном бићу једно,“ рекла је Брнабић током свог говора на великом митингу „Српска те зове“.

Брнабић је нагласила да са вечерашњег скупа жели да пошаље три поруке.

„Моја прва порука је да је Србија увек била и биће за поштовање Дејтонског споразума. Нажалост, делује да смо једини који су ту позицију увек у потпуности доследно држали и нисмо је никада мењали. Истовремено, увек смо били мета најпрљавијих напада, бесомучних лажи, само зато што некоме не одговара Србија која је економски све снажнија, у сваком погледу све успешнија и која брине о свом народу“, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла, образлажући другу поруку, да су се времена променила и да су некада власт у Србији чинили они који су уводили санкције Републици Српској, да су након њих дошли они који су, како је рекла, радили онако како им се из иностранства нареди.

„Данас су у Србији на власти људи који ће увек бити уз Српску и уз српски народ. Свакако не морамо увек да мислимо исто, могу мишљења да нам буду различита, можемо некада и да се не сложимо око неких ствари, али ћемо увек бити заједно. И што буде теже, то ћемо ми бити ближи“, поручила је Брнабић.

„Једина. Наш председник тада као председник владе Србије Александар Вучић отишао је у Сребреницу да положи цвет и да покаже пијетет, а тамо је мучки нападнут. Пошто је ваљда желео да положи цвет, они су желели да га убију и да га линчују. И дан данас то остаје једини напад на неког страног званичника који ни на који начин није кажњен“, рекла је Брнабић.

Ђурђевић Стаменковски: Република Српска није чин геноцида, већ одбрана од геноцида

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је на митингу „Српска те зове“ да су Срби из Србије и Републике Српске данас окупљени у Бањалуци како би послали поруку саборности и јединства

„Какви бисмо ми били Срби да нисмо уз Републику Српску када јој је најтеже“, навела је Ђурђевић Стаменковски.

Поручила је и да Република Српска није чин геноцида, већ одбрана од геноцида.

Председник Народне скупштине РС Ненад Стевандић рекао је да су сви који су за мир добродошли и да им је Република Српска отворила врата.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

Председник Републике Српске Милорад Додик раније данас позвао је грађане да дођу у што већем броју и поручио да ће митинг проћи мирно и са јасним порукама.

„Порука је, како мисите да живимо са вама, ако ви нас етикетирате. Шта хоћете? Да ми будемо криви, а ви сте као невине жртве. Наравно, да има невиних жртава код Бошњака, као што има и код Срба, али тиме су се требали бавити судови, а не политички форуми какав је Генерална скупштина УН-а“, рекао је Додик за РТРС.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.