Русија и Белорусија имаће такмичаре у појединачним спортовима на Играма у Паризу: МОК делимично укинуо спортске санкције

Olompijske igre

Русија и Белорусија имаће своје спортске представнике на Олимпијским играма у Паризу, следећег лета, али у врло ограниченом обиму, јер је Међунардони олимпијски комитет подигао рампу само такмичарима у појединачним спортовима.

Наравно, уз одређена ограничења, па ће као тако спортисткиње и спортисти из држава под општим санкцијама западних земаља, због рата у Украјини, наступати као неутрални ученици тј. без икаквих националних обележја.

Дакле, неће имати право да носе опрему репрезентација Русије и Белорусије, односно на било какав начин истичу државни грб и боје националне заставе, а у случају да освоје неку од медаља на јарболима се неће вијорити заставе ове две бивше совјетске републике нити ће бити интонирана химна уколико узму злато.

„Заштита права индивидуалних спортиста да учествују на такмичењима упркос суспензији њиховог државног Олимпијског комитета је добро успостављена пракса, поштујући људска права… Само врло ограничени број спортиста ће се пласирати кроз постојеће системе квалификација“, наводи се између осталог у саопштењу светске кровне спортске организације.

МОК додаје и да је на руководећем телу сваког олимпијског спорта „да процени и примени неутрални статус за индивидуалне спортисте који нису активно подржавали рат и нису ангажовани у војним или безбедносним агенцијама“.

За сада је (не)спортске критеријуме за појављивање на ЛОИ 2024. за сада испунило само руских и троје белоруских спортиста.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs