САД дале гаранције британском суду поводом Џулијана Асанжа: Нема смртне казне, могућ позив на Први амандман

Amerika

Сједињене Америчке Државе пружиле су данас гаранције Високом суду у Лондону које је захтевао поводом случаја оснивача Викиликса Џулијана Асанжа.

Суд је у одлуци у 26. марта тражио гаранције од САД да ће Асанж моћи да се позове на Први амандман и да се неће суочити са смртном казном након изручења.

„Ова дипломатска нота не чини ништа да олакша огроман стрес наше породице о његовој будућности, односно о његовом очекивању да ће провести остатак свог живота у изолацији у америчком затвору због свог награђиваног новинарског посла“, рекла је Асанжова супруга Стела, пренео је Ројтерс.

Амерички председник Џозеф Бајден је рекао 10. априла да његова администрација „разматра“ захтев Аустралије да одустане од деценијског настојања САД да се Асанж кривично гони због објављивања поверљивих америчких докумената.

Поводом Бајденове изјаве Стела Асанж је оценила да „изгледа као да би ствари могле да крену у правом смеру“.

Асанж (52) се суочава са кривичним гоњењем у САД због 17 оптужби за шпијунажу након што је објавио стотине хиљада поверљивих америчких докумената пре готово 15 година на свом порталу Викиликс.

Асанжове присталице инсистирају на томе да је он новинар који је разоткрио ратне злочине САД у Ираку и Авганистану, што је било у јавном интересу и да је заштићен Првим амандманом Устава САД, којим се гарантује слобода говора.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.