Саобраћај у Европи би могао бити паралисан штрајковима: Ако планирате путовање, ово треба да знате

Čekiranje

Штрајкови су редовна појава у Европи, јер запослени на свако мало обустављају рад како би се изборили за боље плате и услове.

Путовања се понекад планирају месецима унапред, али у неким случајевима се догађају у последњем тренутку, показујући да се увек исплати проверити стање пре него што се крене на пут.

Екипа Еуронеwса сакупила је све актуелне информације о путним штрајковима широм Европе који могу да вам отежају путовање.

Велика Британија: Штрајкови на аеродромима Хитроу и Гетвик

Гранично особље на лондонском аеродрому Хитроу планира да стуши у штрајк од 29. априла до 2. маја, због планова за отпуштање.

Ово би могло да изазове велике проблеме на међународним летовима. Штрајк мањег обима „wорк то руле“ између 3. и 18. маја могао би да изазове још веће поремећаје.

Летови за Хитроу би такође могли да буду обустављени од 4. до 6. маја, пошто 50 радника за допуну горива ступа у 72-часовни штрајк због смањења плата и повластицат.

Аеродром Гетвик: Угоститељски радници штрајкују

Путници на летовима ЕасyЈет-а и ТУИ-а који полазе са лондонског аеродрома Гетвик остаће гладни док радници Дната цатеринга буду у штрајку.

Око 100 радника, укључујући возаче теретних возила и раднике у складишту, штрајковаће од 26. до 29. априла, 3.-6. маја и 10.-13. маја. Штрајк ће се појачати ако се не реши спор око плата, запретио је Уједињени синдикат

Штрајкови возова у априлу и мају

Иако у Великој Британији није планиран национални штрајк возова, за април су планиране различите локалане акције.

Радници лондонске подземне железнице ће напустити посао 26. априла уз могуће затварање станица у последњем тренутку, а прекиди ће се наставити у суботу ујутру. Забрана прековременог рада од 29. априла до 5. маја могла би да доведе до даљег затварања станица.

Чланови синдиката машиновођа АСЛЕФ такође ће штрајковати 8. маја, као и учествовати у обустави прековременог рада од 6. до 11. маја, што ће вероватно значити отказивања на неким линијама.

Белгија: Претње штрајковима на аеродрому Шарлроа

Бриселски аеродром Шарлроа издао је упозорење на штрајк које траје до краја априла.

Очекује се да ће угоститељско особље и особље за руковање пртљагом напустити посао почетком маја ако се њихова забринутост у вези са условима рада не реши.

Француска: Контролори летења отказали штрајк

СНЦТА, највећи синдикат који представља контролоре летења у Француској, одустао је од планова за 24-часовни штрајк у четвртак.

Међутим, договор је дошао прекасно да би се поништила отказивања која је наредила француска управа цивилног ваздухопловства ДГАЦ, што значи да ће многи летови ипак бити приземљени 25. априла.

Сматра се да би то могло да утиче на до 75 одсто летова на париском Орлију и другим великим аеродромима.

Више од 300 Рианаир-ових летова широм Европе такође би могло да буде отказано у четвртак због претње штрајком, а чланови мањих синдиката УНСА-ИНЦА и Усац-Цгт ће вероватно наставити са штрајком.

Да ли би штрајкови могли да угрозе Олимпијске игре у Паризу?

Чланови синдиката ЦГТ-РАТП најавили су седмомесечни штрајк од 5. фебруара до 9. септембра који би могао да погоди аутобуску и метро мрежу Ил де Франса – укључујући и период током Олимпијских игара овог лета.

Међутим, француски Сенат је 9. априла усвојио нацрт закона који омогућава држави да забрани штрајкове у транспорту на одређене периоде сваке године како би се избегао прекиде током великих догађаја као што су ОИ у Паризу 2024. Такође, Сенат позива на унапређење система упозорења о штрајковима и повећање минималних обавеза за пружаоце услуга.

Предлог закона међутим има много противника, а пре него што постане закон, мора да га усвоји француска национална скупштина.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.