Селаковић: Обнова Лазаревог града биће пројекат од националног значаја

Selaković

Министар културе Никола Селаковић најавио је да ће министаство Влади Србије предложити да пројекат обнове Лазаревог града у Крушевцу прогласи за пројекат од националног значаја и тиме он постане један од приоритета.

Министар је у оквиру данашње посете Крушевцу, поводом обележавања Видовдана посетио и Лазарев град и Народни музеј Крушевца и рекао да су утисци на том месту увек упечатљиви, а посебно када се посета том месту организује на овакав празник.

„Данас на наш најсветији национални празник Видовдан, на дан када обележавамо 635 година од Косовске битке, одржали смо посебну седницу Владе овде у Лазаревом граду Крушевцу, који је 32 године био престоница Србије и обзнанили намеру министарства културе да у предстојећем периоду Влади предложи проглашење пројекта обнове Латзаревог града за пројекат од националног значаја“, рекао је Селаковић.

Он је додао да то суштински значи да ће он представљати један од приоритета када су у питању средњовековни локалитети на територији наше земље и да ће све оно што буду радили Министарство и Републички завод за заштиту споменика културе бити фокусирано на овај циљ.

Селаковић је рекао да је јуче потписан уговор који ће омогућити да мешовита средства ЕУ са једне, и града Крушевца са друге стране, буду усмерена на израду пројектно – техничке документације која подразумева на првом месту обнову остатака Донжон и главне градске куле.

Министар је рекао да је кнез Лазар био велики државник и војсковођа и велики дипломата, уважен од својих сарадника, али и покровитељ монаштва, велики ктитор, задужбинар и покровитељ уметника, који су бежали из делова некадашњег Византијског царства, а највише долазили у време владавине његовог сина деспота Стефана.

У време кнеза Лазара, додао је Селаковић, настаје Моравска школа као један од најутентичнијих, а по многима и најлепших стилова наше националне архитектуре.

„Иза кнеза Лазара остао је Косовски завет који живи до дана данашњег, као завет жртвовања за слободу отаџбине и за своје ближње, по цену и овоземаљског живота.То је, могу да слободно кажем, нешто без чега је српска култура као таква апсолутно незамислива“, рекао је Селаковић.

Министар је рекао да без Косова, Косовског завета и Видовдана, ни нас као народа у овом облику у којем постојимо, ни наше кутуре, прошлости, ни данашњице, ни будућности – нема.

„Управо у знак одавања и почасти и признања том великом српском сину нашем светом кнезу Лазару, ова генерација има задатак да обнови његов град, макар у оном делу у ком је то могуће учинити, а свакако Донжон кулу и део Малог града“, рекао је Селаковић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.