Шкодрић: И опште болнице ће моћи онколошким пацијентима да дају иновативну терапију

Škodrić

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић изјавила је да се максимално ради да се великом броју општих болница у Србији омогући да онколошким пацијентима дају иновативне терапије, које су до сада могли да добијају само на терцијалном нивоу.

„До сада је то углавном била могућност на терцијалном нивоу, дакле у клиничким центрима, клиничко-болничким центрима, евентуално већим болницама, а сада максимално радимо на томе да готово све болнице у Србији које испуњавају услове имају могућност да дају иновативну терапију, како пацијенти не би морали сваки пут да иду у неко друго место, већ да могу да иду на редовне контроле и терапију у свом месту“, рекла је Радојевић Шкодрић за Тањуг на Копаоник бизнис форуму.

Шкодрић је нагласила и да се настављају улагања у све аспекте здравства, нарочито у савремену опрему, као што је најавио председник Србије у плановима „Скок до 2027“. Улагаће се у дијагностичке центре и иновативне лекове, као и лекове за ретке болести, рекла је она и навела да су улагања важна због превенције.

„Превенција и рани скринизи су једини начин борбе са свим, а нарочито са тешким болестима. Услов за ту борбу јесте постојање опреме, добре иновативне дијагностике и иновативних лекова и наравно капацитета болнице које имамо захваљујући дугогодишњим реконструкцијама у последњих десет година“, рекла је директорка РФЗО.

Подсетила је када су у питању иновативни лекови, да је последња листа усвојена на влади прошле недеље и да се укупно на њој налази 58 лекова.

„Од тога 22 су иновативна лека, и то од тих 22 – 17 је чак за онколошке пацијенте“, навела је она и додала да издваја онколошке пацијенте зато што смо сви сведоци епидемије малигних болести, и што знамо да је раст ширење епидемије, нажалост, најављен до 2030. године, што је проблем и за најразвијеније земље које више не знају како да се боре са тим изазовима.

Како каже, јако је важно што се на тој листи налази велики број онколошких лекова и што је то како кажу стручњаци заиста највећи скок у историји српског здравства када је у питању онкологија.

Нагласила је да су последњих година улагања у здравствени систем већа него икада и то у све области здравственог система – од инфраструктуре, реконструкције, изградње нових болница, нових клиничких центара, преко набавке савремене опреме и то не само савремене опреме тамо где не постоји тренутно, него се интензивно ради на обнављању старе опреме.

„Максимално се улаже у лекове, то је револуција у улагању за иновативне лекове, али исто тако специфичне лекове за ретке болести“, рекла је она и подсетила да се континуирано повећавају и плате здравственим радницима.

Додала је и да се запошљавају здравствени радници, 2014. године запослено је 39.000 лекара и других здравствених радника, плус по основу ЦОВИД-а додатних 8.500. Према њеним речима, озбиљно финасијско улагање је и у области специјаизације.

„Планирамо и даље улагање у све ове аспекте нарочито у кадар који нам је дефинитивно проблем од лекара опште медицине, од средњих стручног кадра па до специјалиста и субспецијалиста“, рекла је она и подсетила да је потребно десет година да бисмо добили једног озбиљног експерта, специјалисту са искуством.

Према њеним речима, на ово највеће до сада улагање указује и буџет који ове године износи 545 милијарди укупно за здравство, док је прошле године било 520 милијарди.

„Када је у питању буџет Републичког фонда, он износи 505 милијарди динара, што је за седам одсто више него прошле године. Укупно буџет је повећан последњих пет година за чак 80 одсто. Највише издвајања из буџета Републичког фонда је за лекове, уколико се не рачунају плате здравственим радницима и што износи ове године 100 милијарди – дупло више него пре пет година“, казала је Шкодрић.

Подсетила је да се само за лекове на рецепт издваја више за 40 одсто.
подсећиту ћу да је први пут препознате ретке болести и на предлог председника Вучића је издвојен буџет од 130 милиона, да би већ 2023. завршили са 7,2 милијарде“, навела је она и додала да је само у односу на 2019. кад је био 2,2 милијарде, буџет за ретке болести је повећан 3,5 пута.

Нагласила је да је заиста у иновативним лековима огромна револуција у последњих шест година.

„У периоду од 2017. до 2019. када је држава донела озбиљну стратегију за стављање иновативних лекова на листу лекова и уопште увођење, а то су лекови за најтеже болести, у периоду две године, 2017. и 2019. издвојено је 1,4 милијарде, већ 2020. године 2,8 милијарди, 2023. 5,8 милијарди и ево сад завршавамо са додатних 6,2 милијарде на последњој листи“, навела је директорка РФЗО за Тањуг на Копаонику где је учествовала на панелу Копаоник бизнис форума Преиспитивање финасирања здравствене заштите на основу података, који је био 36. и последњи панел.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.