Шолц и Милеј захтевају брзи споразум о слободној трговини између ЕУ и Јужне Америке – Макрон против

Šolc i Milej

Лидери Немачке и Аргентине Олаф Шолц и Хавијер Милеј позвали су на брзо склапање великог трговинског споразума између Европске уније и четири јужноамеричке економије, чему се противио француски председник Емануел Макрон.

Шолц је у Берлину разговарао са аргентинским председником о ближој економској сарадњи у области трговине, обновљивих извора енергије и заштите климе.

Они су разговарали о споразуму о слободној трговини између ЕУ и земаља Меркосура (Бразил, Аргентина, Уругвај и Парагва) и „сагласили су се да преговори о споразуму треба брзо да буду финализовани“, рекао је Шолцов главни портпарол Штефен Хебестрајт у саопштењу, преноси Блумберг.

Противљење Француске је била велика препрека пакту ЕУ-Меркосур, који би створио интегрисано тржиште од 780 милиона потрошача.

Макрон је тврдио да европски пољопривредници не би требало да буду стављени у неповољан положај планираним трговинским споразумом, инсистирајући да еколошки уступци које је ЕУ до сада добијала нису у складу са потребним.

Замерке француског председника су значајне јер би споразум, који би требало да буде највећи трговински споразум у историји ЕУ и један од највећих светских пактова о слободној трговини, могао да буде закључен као такозвани мешовити споразум, који обухвата надлежности и ЕУ и држава чланица.

То би омогућило француски вето и захтевало одобрење 27 националних и неких регионалних парламената, наводи америчка агенција.

Шолц и Милеј су разговарали и о кандидатури Аргентине за придруживање Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), иницијативи коју подржава немачка влада.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.