Шта нас чека у председничкој дебати Бајден – Трамп: Први пут без публике у студију, сваку грешку платиће скупо

Bajden

Двојица најстаријих кандидата који су се икада кандидовали за председника САД сучелиће се 27. јуна у телевизијској дебати у Атланти, која ће се разликовати од свих до сада. Један оптужује свог ривала да је „неозбиљан и опасан по демократију“. Други о свом противнику каже да је „сенилан и корумпиран“.

Председник Џо Бајден (81) и бивши председник Доналд Трамп, који у петак пуни 78 година, у суштини су изједначени у националним истраживањима јавног мњења на мање од пет месеци до избора 5. новембра. Трамп тренутно води за мање од једног бода у већини националних анкета, што сугерише да би дебате могле да играју кључну улогу у обликовању јавног мњења и потенцијалном утицају на исход избора.

Али велики део гласача и даље је неодлучан, што подиже улог у дебати која ће се више напето гледати због могућих тренутака драме него због политичких дискусија између демократског председника и његовог републиканског кандидата.

Питање фитнеса

Оба кандидата могу да се суоче са питањима о њиховој способности да служе на начин на који претходни председнички кандидати нису.

Трамп тврди да је Бајден физички и психички неспособан за функцију, док је Бајден свог претходника назвао „безобзирним“ и тврди да представља опасност по демократске норме.

Демократе указују на Трампову наводну улогу у нападу његових присталица на Капитол САД 6. јануара 2021. године, његове друге напоре да поништи изборе 2020. и његову осуду 30. маја по оптужници за 34 кривична дела у шеми за тајни новац како би се од јавности сакрио наводни сексуални сусрет са порно звездом.

С друге стране, Бајденова ментална и физичка снага била је предмет преиспитивања и спекулација од момента када је затражио други четворогодишњи мандат. Критичари кажу да он „успорава“ и указују на низ вербалних грешака које је направио током мандата.

Председникове године су такође у мислима већине бирача, укључујући демократе, и многи гледаоци ће бити на опрезу на сваки знак да Бајден – или Трамп – нису дорасли задатку.

Трамп се није суочио са сличним питањима у вези са својом издржљивошћу и менталном снагом, али је привукао пажњу својом склоношћу да залута у подугачке дигресије.

Тест темперамента

Оба кандидата позната су по темпераменту и нестрпљењу. Навикли су да командују позорницом и да све буде по њиховом. Обојица су били председници и вероватно не виде много разлога да попуштају оном другом, пише Реутерс.

„Има много зле крви“, рекла је Теви Трој, бивши званичник Џорџа В. Буша која је том републиканском председнику помогла да се припреми за дебате 2004. против демократе Џона Керија.

Бајден је узнемирио Трампа током њихове прве дебате у трци 2020, што је Трампа довело до онога што се сматрало „лошим перформансом“ јер је републиканац више пута прекидао и свађао се са модератором.

Трамп би могао да покуша да се увуче Бајдену под кожу помињући правне проблеме председниковог сина Хантера, који је ове недеље осуђен да је лагао о употреби дроге да би илегално купио оружје. Џо Бајден је добро увежбан у одбијању таквих коментара, али гледаоци ће тражити било какав знак да председник не може да задржи своју равнотежу под „баражном ватром“.

Међутим, Трамп такође мора да буде опрезан да не би отерао умерене гласаче „насилничким“ приступом.

„Не можете бити толико агресивни да будете непристојни, толико да се чини да газите свог противника“, рекао је Брет О’Донел, ветеран међу републиканским консултантима за дебату.

Такоше, и Бајден и Трамп су можда и мало „зарђали“. Трамп је одбио да учествује у примарним дебатама републиканаца 2024. године, што му није нашкодило јер је лако победио све своје ривале за номинацију странке. Бајден такође није био на сцени дебате скоро четири године.

Наративна замка

Бајден ће бити у великом искушењу да се ослони на Трампову недавну осуду у Њујорку. О’Донел каже да би то била лоша идеја, јер би то у центар пажње ставило Трампову тврдњу да је Бајден био умешан у подизање оптужби и да је Трамп жртва политичког прогона.

За Трампа, опасност лежи у изговарању ствари које наглашавају Бајденов аргумент да он представља претњу демократским нормама. Трамп је, на пример, сугерисао да ће искористити Министарство правде да се обрачуна са својим политичким противницима.

„Трамп мора да изгледа ‘председнички'“, каже Арон Кал, стручњак за председничке дебате на Универзитету у Мичигену.

Трамп такође може бити у искушењу да се пожали, као што то често ради на друштвеним медијима, на снаге које раде против њега или да се представи као жртва политичке завере. Али неодлучни гласачи не маре за Трампове притужбе, рекао је О’Донел.

„Људи нису заинтересовани за проблеме кандидата, они су заинтересовани за своје проблеме“, рекао је консултант за дебату.

Политички стручњаци кажу да кандидати треба да нагласе питања трошкова живота – као што су високе цене намирница, станова и енергије – како би показали да су у контакту са осећањима бирача.

Бајден је месецима покушавао да увери гласаче у причу о растућој економији, са помешаним резултатима, а анкете Реутерса/Ипсоса показале су да Трамп има предност у односу на Бајдена јер му гласачи верују да ће боље управљати економијом.

Демократски анкетар Бред Бенон рекао је да Бајден мора да призна да неки бирачи и даље имају тежак период.

„Мора да своје хвалисање достигнућима усклади са признањем да се потрошачи и даље боре са високим ценама гаса и намирница“, рекао је Бенон.

Бајден, рекао је, „добро показује емпатију, али мора да ради много више од тога“.

Без повратних информација публике

У оштром отклону од претходних председничких дебата, овога пута неће бити публике у студију. То би могло да представља проблем за оба кандидата, али можда посебно за Трампа, који црпи енергију из бучне гомиле.

То значи да су кандидати можда донекле на непознатом терену и не добијају повратне информације у реалном времену о томе како се примају њихови аргументи и напади, рекао је Кал. Без бирача у просторији којима би се обраћали, кандидати могу да се фокусирају на суштину и биди мањенервозни.

Трамп, међутим, има дубоко искуство у студијским поставкама с обзиром на много година телевизијског искуства, док је Бајден држао говоре из Беле куће без публике. Кључ успеха дебате може бити то који кандидат чини да формат најбоље функционише за њега тако што се висцерално повезује са гледаоцима код куће.

Трећи човек

Остаје могућност да се независни кандидат Роберт Ф. Кенеди Јр. квалификује за дебату према критеријумима које је поставио ЦНН. Ако се то догоди, то би радикално променило динамику, кажу стручњаци.

Да би се квалификовао, Кенеди мора да достигне подршку од најмање 15 одсто у четири национална истраживања јавног мњења, а да истовремено обезбеди да његово име буде на гласачком листићу у довољном броју држава, тако да би, ако би их све освојио, прикупио довољан број електроских гласова да постане председник.

Ако и Бајден и Трамп виде Кенедија као претњу, могли би да раде заједно како би покушали да униште његов кредибилитет. Алтернативно, Кенеди би могао да одлучи да свој арсенал испали на једног кандидата на рачун другог, са непредвидивим резултатима.

У најмању руку, додавање Кенедија у мешавину би смањило време емитовања и за Бајдена и за Трампа, у моменту када им треба сваки минут.

Искусни водитељи

Оно што је сигурно – биће јако занимљиво 27. јуна. Дебата ће започети у 21 сат по источном времену, а модератори ће бити Џејк Тапер и Дана Баш, објавио је ЦНН. Баш је ЦНН-ов главни политички дописник и водитељ „Инсиде Политицс“, политичког талк схоwа који се емиује радним даном. Тапер је један од главних новинара ЦНН-а, главни дописник из Вашингтона и водитељ информативне емисије „Тхе Леад Wитх Јаке Таппер“. Њих двоје су већ интензивно сарађивали, не само као модератори, већ и као суводитељи недељног јутарњег програма „Стате оф тхе Унион“.

Да подсетимо, председник Џо Бајден и бивши председник Доналд Трамп договорили су се да одрже две дебате у предизборној кампањи – прву 27. јуна у организацији ЦНН-а и другу 10. септембра у организацији АБЦ-а – постављајући сцену за њихово сучељавање на изборима у новембру.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.