Шта су показали избори у Индији: Од Модијеве „супервећине“ остали само дугмићи, политичка доминација више није опција

Indija izbori

Опозиционе „читуље“ су унапред биле написане. Према већини анкета, избори у Индији били су унапред решени.

Очекивало се да ће десничарски, хинду-националистички савез премијера Нарендре Модија обезбедити супервећину – а са њом и моћ да спроведе радикалне промене без икаквог супротстављања.

За Модијеве критичаре и противнике, Индија је била на брзом путу да постане де факто једнопартијска држава.

Али као што су Трампова победа 2016, Брегзит и безброј других поремећаја последњих година показали, анкете јавног мњења и аналитичари често могу да спектакуларно погреше.

Улазећи на ове изборе, Моди је поставио циљ да освоји 400 места у доњем дому парламента или Лок Сабхи. Али како су резултати почели да пристижу у уторак увече, брзо је постало јасно да његова владајућа Бхаратииа Јаната партија неће имати довољно ни да формира просту већину.

Уместо тога, по први пут од доласка на власт пре деценију, Моди ће се ослањати на дугогодишње локалне коалиционе партнере да га задрже у влади.

Победа плурализма

У ономе што су опозиционе странке прогласиле победом плурализма, бирачи у највећој демократији на свету делимично су одбацили Модијеву популистичку визију о хиндуистичкој нацији, смањивши удео БЈП-а у гласању за 63 места – чиме је њихов укупан број пао на 240, далеко испод 272 потребна за парламентарну већину.

Опозиционе странке су, с друге стране, освојиле 235 места, док су коалициони партнери БЈП-а обезбедили 52 места.

Резултат од уторка није баш похвалан тренутак за лидера који је изјавио да га је „Бог послао“ и чије су вођство у анкетама присталице хвалиле као „неприкосновено“.

Неспособност БЈП-а да обезбеди потпуну већину „укида мехур Модијевог ауторитета“, написао је политиколог Пратап Бхану Мехта у уторак увече.

Моди „није неукротиви вођа за историју… Данас је он само још један политичар, који је народ довео на његову праву величину“.

Мораће да корача пажљиво

Модијева победа у уторак чини га првим лидером од индијског премијера Џавахарлала Нехруа који је обезбедио трећи петогодишњи мандат.

Од када је преузео власт, 2014. године, Моди је достигао ниво популарности који није виђен деценијама, захваљујући низу развојних и социјалних програма, помешаних са упадљивим брендом хиндуистичког национализма у земљи у којој је око 80 одсто становништва следбеници политеистичких вера.

Под Модијевим вођством, земља од 1,4 милијарде људи постала је највећа светска економија са најбржим растом и модерна глобална сила, која је напредовала у технологији и свемиру.

Ипак, упркос овим успесима, сиромаштво и незапосленост младих и даље постоје – посебно у руралним областима – а јаз у богатству се повећао.

Моди је говорио о томе да има визију Индије за наредних 1.000 година и жели да је претвори у развијену нацију до 2047. Он је јасно ставио до знања своје амбиције трансформације ове уставно секуларне земље у државу која је прва хиндуистичка, а недавно је инаугурисао велику храм на месту оскрнављене џамије.

Сада ће можда морати да „мало успори са свим својим амбициозним плановима“, рекао је политички коментатор из Њу Делхија Арати Џерат.

„Да би погурао Индију на пут ка томе да постане хиндуистичка земља са великим гласом на светској сцени, мораће да корача пажљиво. Суочава се са изазовима код куће“.

БЈП је дуго био оптужива да користи државне агенције за обрачун с противницима. Под Модијевом владавином, некада слободни медији у Индији су укроћени, а уочи избора, опозициони лидери и странке суочили су се са низом правних и финансијских изазова.

Хапшење популарног лидера странке Аам Аадми, главног министра Делхија и упорног критичара Модија Арвинда Кејривала у марту изазвало је протесте у престоници и подстакло тврдње о политичкој „завери“ његове странке – тврдње које је БЈП демантовао.

Кејривалово ослобађање уз привремену кауцију прошлог месеца подстакло је опозицију да се бори против БЈП-а, уједињујући групу политичких лидера који су некада били подељени око идеолошких разлика, у, како су описали, борби за спасавање устава земље.

Заустављен пут ка неконтролисаној доминацији

Критичари такође кажу да је деценија Модијеве владавине довела до растуће верске поларизације, при чему је исламофобија маргинализовала већи део од више од 200 милиона муслимана у земљи, а верско насиље се распламсало у нацији са дугом историјом тензија у заједници.

Док је водио кампању, Моди је више пута оптужен да је користио исламофобичне поруке како би „запалио“ своју базу. Он је изазвао огромне полемике због говора мржње када је оптужио муслимане – који су вековима били део Индије – да су „инфилтратори“.

Чини се да резултати од уторка показују да је велики број бирача одбацио такву дрску реторику.

Да су анкете јавног мњења биле тачне, Индија би била „на путу ка неконтролисаној доминацији БЈП-а“, рекао је политиколог Мехта. „Била би то доминација која би претила да оконча могућност сваке политике, да прогута све противнике и колонизује цивилно друштво“, додао је он.

„Индија сада поново има дубоко конкурентан политички систем“.

Индијци су уморни од Модија

Резултати од уторка, рекао је Сањаи Сингх из опозиционе странке Аам Аадми, показују да су људи гласали против „мржње и диктатуре“.

Избори, додао је он, шаљу поруку јавности да су Индијци „уморни од десетогодишње владавине БЈП-а и да желе промену“.

Како су резултати шокантног губитка БЈП-а постали јасни у уторак увече, Моди је изашао на бину испред седишта своје странке. Обасут латицама ружа, украшен масивним венцем и говорећи уз скандирање „Моди! Моди! Моди!“, није признао пораз.

„Данас је величанствен дан“, загрмео је. „НДА ће формирати владу по трећи пут“, рекао је он говорећи о десничарској коалицији Националне демократске алијансе коју предводи БЈП.

И док нема сумње да ће се група мањих локалних партија НДА удружити са БЈП-ом да формирају владу, избори остају провера реалности за популарног лидера.

„Ово је у неком смислу позив за буђење лидеру који је још увек веома, веома популаран“, рекао је Нелањан Сирцар, виши сарадник у Центру за истраживање политике. „Али и лидер за кога многи гласачи сматрају да је прешао границе онога што би иначе требало да буде веома жива демократија“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.