Стрмоглав пад акција компаније „Најк“: Због слабе продаје, акционари изгубили око 130 милијарди долара

Nike

Један од највећих светских произвођача спортске одеће „Најк“ (Нике Инц) изгубио је више од 40 одсто своје вредности од свог врхунца из 2021. године, што представља губитак око 130 милијарди долара које су поседовали акционари.

Америчка компанија наставила је да заостаје за конкурентима, након што бележи узастопне годишње падове на Волстриту, пренео је Блумберг.

Агенција истиче да је због тога „Најк“ ове недеље одлучио да покаже инвеститорима да има план за повећање продаје.

Аналитичари наводе да компанија треба да уведе нове понуде ципела и одеће како би оживела потражњу, будући да се такмичи са снажним конкурентима, као што су „Он Холдинг АГ“, „Адидас АГ“ и „Хока“.

Акције ове америчког произвђача спортске одеће имају лошији учинак од свих тих компанија, наводи агенција.

„Раст акција ’Најк’ би могао да се покрене пре свега иновацијама, које би подстакле уваћање продаје“, написала је аналитичарка корпорације Банка Америке Лорејн Хачининсон.

Компанија са седиштем у Орегону већ је у децембру упозорила да ће опасти приходи у кварталу до фебруара, када је најавила планове за укидање радних места и поједностављење асортимана производа усред слабије продаје.

Произвођач је такође снизио прогнозу раста прихода за фискалну годину која се завршава у мају и саопштио да се тада очекује почетак вишегодишњег циклуса иновација производње.

Блумберг напомиње да овог месеца „Најк“ представља своје патике „Ер макс дн“, које је рекламирао као најбољи производ те врсте последњих година.

Око 1.600 радника пред отказом

Амерички произвођач спортске опреме Најк планира да отпусти два одсто своје глобалне радне снаге, односно више од 1.600 људи, како би смањио трошкове, објавио је Волстрит џорнал (WСЈ).

Прва фаза отказа ће, према интерним информацијама запослених, почети данас, а друга фаза ће бити завршена до краја текућег квартала, преноси Ројтерс.

Не очекује се да ће отпуштања утицати на запослене у продавницама Најк, дистрибутивним центрима или на особље у тиму за иновације.

Фирма ће искористити своје ресурсе да повећа улагања у сегменте као што су опрема за трчање, женска одећа или бренд Џордан, навео је извршни директор Најка Џон Донахју у допису запосленима.

Најк је у децембру смањио своја очекивања годишњег прихода и покренуо план уштеде којим компанија треба да смањи трошкове за две милијарде долара.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.