Струја за привреду Србије од 1. маја јефтинија 25%?

Struja

Електрична енергија за комерцијално снабдевање у Србији, односно за привреду, требало би да појефтини од 1. маја за око 25% јер су пале цене тог енергента на тржишту, рекао је стручњак за енергетику Жељко Марковић.

Он је за Бету рекао да је Електропривреда Србије (ЕПС) цену електричне енергије за привреду уговарала зависно од цена на тржишту и да је тај начин измењен због енергетске кризе, када су вишеструко скочиле.

– Цене за комерцијално снабдевање су слободне и формирају се на основу понуде и тражње. Пошто су цене на тржишту пале и сада просечне износе око 90 ЕУР по мегаватсату (МWх), а привреда плаћа 120 ЕУР по МWх, очекујем да цена падне за око 25% – рекао је Марковић.

Вршилац дужности директора ЕПС-а Душан Живковић рекао је да ЕПС са Министарством рударства и енергетике интензивно ради на измени методологије којом ће се од 1. маја формирати цена електричне енергије за привреду, како би она пратила цене на тржишту и „извесно је да ће пасти“.

ЕПС је, како је рекао Марковић, од 2014. године до енергетске кризе израчунавао цену за привреду на основу интерне методологије, а сходно цени на тржишту.

У периоду енергетске кризе, када је струја коштала 200-300 евра по МWх, Влада Србије, подсетио је Марковић, препоручивала је ЕПС-у ниво цене за привреду и та компанија, која је у државном власништву је то прихватала да би се заштитила привреда од високих трошкова.

– Будући да су се цене струје вратиле на релативно нормалан ниво нема више потребе за препоруке, већ треба да се одређују на основу тржишних услова – рекао је Марковић.

Купци, према његовим речима, уговарају са ЕПС-ом обично годишње цене електричне енергије, па тако ако се уговори цена од 80-90 евра по МWх за годину дана она ће важити без обзира да ли ће тај енергент на тржишту у међувремену поскупети или појефтинити.

Уговор снабдевача и купца, како је рекао, увек може да се раскине пре него што истекне, а да ли уз „пенале“ или без њих, то је ствар договорених услова.

Марковић је рекао да се испорука електричне енергије може уговорити и на краћи рок, на три или шест месеци, али цена неће бити иста као за годину дана. Цена струје, према његовим речима, зависи од обима испоруке и периода у коме се испоручује и не може бити иста за уговор о испоруци на годину дана и ако се обухвати само летњи период када је обично најнижа.

– Без обзира што је цена електричне енергије пала на тржишту привреда ће плаћати цену од 120 евра по МWх док не истекну постојећи уговори, а истичу 1. маја – рекао је Марковић.

Додао је да ЕПС при утврђивању цене електричне енергије настоји да буде конкурентан и не продаје струју по нижој цени од оне по којој може да је прода иностранству, а купци којима то не одговара могу је куповати код другог снабдевача.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.