Трамп: САД остају у НАТО ако се земље ЕУ праведно понашају према Америци и плате свој удео у Алијанси

Tramp

Бивши председник САД Доналд Трамп изјавио је да ће САД остати у НАТО „ако се земље ЕУ буду праведно понашале према Америци“.

У интервјуу за ГБ Њуз, Трамп је осудио земље ЕУ због тога што „користе (актуелну) ситуацију“ и поручио им да плате ако желе гарантовану подршку САД.

„САД би требало да поштено плате свој удео, али не и удео свих осталих чланица“, рекао је бивши амерички председник.

Трамп је често критиковао и НАТО и поједине земље чланице као што је Немачка, оптужујући их да не плаћају довољно за сопствену одбрану, а ослањају се на Вашингтон да их заштити.

У доктрини НАТО подразумева се да се напад на једну од 30 земаља чланица сматра нападом на све чланице Северноатлантског савеза.

„Они могу да користе овакав мој став (против мене), али није ме брига да ли га користе. Јер оно што ја говорим је облик преговора. Зашто бисмо чували ове земље које имају много новца, а САД плаћају већи део трошкова НАТО?“, запитао се Трамп.

Трамп је често оптуживао друге чланице НАТО да не плаћају своје обавезе и да се понашају као да је Северноатлантска алијанса некакав клуб.

Током 2017. године, када је био председник САД, Трамп је директно прекорио земље чланице НАТО због тога што нису испуниле своје финансијске обавезе према алијанси и одбио је да потврди посвећеност САД заједничкој одбрани.

„Нећемо вас бранити ако не плаћате своје рачуне. Врло је једноставно“, поручио је тада Трамп и јасно ставио до знања да би, ако победи на америчким изборима у новембру ове године, могао сазвати самит НАТО у јуну 2025. године на којем би се разговарао о будућности алијансе.

Говорећи на митингу својих присталица у Јужној Каролини он је изјавио да га је док је био председник САД лидер неименоване „велике земље“ НАТО питао да ли ће САД пружити заштиту алијанси у случају напада од стране Русије, преносе РИА Новости.

Трамп је рекао да му је поручио да то неће учинити јер земље НАТО не издвајају довољно средстава за одбрану и додао да ће „подржати Руску Федерацију да ради шта год жели“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.