Трамп води у односу на Бајдена у евентуалном реваншу на изборима, показала нова анкета

Tramp

Доналд Трамп води у односу на демократског председника Џозефа Бајдена за два процента у најновијој анкети телевизије Фокс. Истраживање је такође показало да Ники Хејли, Трампова последња републиканска кандидаткиња на примарним изборима има осам поена предности у односу на Бајдена.

У потенцијалном реваншу, истраживање спроведено од 25. до 28. фебруара над 1.262 регистрована бирача широм земље, показује да би Трамп добио 49 одсто подршке, а Бајден 47 одсто.

Реч је о промени расположења Американаца, с обзиром да су резултати септембарског истраживања показали да је Бајден у предности у односу на Трампа (44-41 одсто).

Трампова предност долази од рекордне или скоро рекордне подршке међу кључним демократским групама, док одржава снажну подршку међу својим бирачким јединицама.

На пример, 28 одсто црних гласача подржава Трампа у борби против Бајдена, седам пута више него што га је подржало пре четири године (четири одсто у фебруару 2020.). Поред тога, Трамп има значајну подршку међу бирачима млађим од 30 година (51%) и демократама (8%), уз скоро рекордну подршку међу Хиспаноамериканцима (48%) и женама из предграђа (43%).

Неке од Трампових најјачих група су бели евангелистички хришћани (68%), белци без факултетске дипломе (64%) и сеоски бирачи (60%), док су за Бајдена то црнци (66%), градски бирачи (59%), и они са дипломом факултета (57%).

Демократе (90% Бајдена) и републиканци (92% Трамп) не удаљавају се далеко од своје матичне базе, док независни бирају Бајдена за 8 поена (унутар границе грешке).

Велики део Бајденовог успеха 2020. био је то што је имао значајну предност у односу на Трампа, али она је сад нестала, преноси Фокс. Његов повољан рејтинг је са нето позитивног за 4 поена у фебруару 2020. прешао на нето негативан за 18 поена данас. Али Трампов рејтинг се померио само за неколико поена, са -11 на -14 данас.

Када се гласачи питају које ће питање бити најважније приликом одлучивања о њиховом гласању, скоро 4 од 10 каже економија (37%). Двоцифрене су и две друге вруће теме: имиграција (21%) и абортус (10%). Сви остали добијају једноцифрене бројеве: здравствена заштита (7%), изборни интегритет (5%), климатске промене, криминал, спољна политика и оружје добијају 4% по комаду.

Гласачи којима је економија битна подржавају Трампа са разликом од 14 поена. Међу гласачима за абортусе, Бајден лако побеђује Трампа (+56 поена), док гласачи за имиграцију снажно иду за Трампа (+70).

Највећи проблем међу демократама и независнима је економија, док су републиканци подељени између економије и имиграције.

Скоро осам од 10 гласача каже да је ситуација на јужној граници или велики проблем (37%) или хитна ситуација (41%) и да Конгрес заслужује велики део (52%) или део (29%) кривице. Мање, иако и даље 7 од 10, каже да је недостатак спровођења Бајденове администрације узрок ситуације на америчко-мексичкој граници (47% много, 25% нешто).

Бајден и Трамп су у четвртак одвојено посетили јужну границу, након спроведене анкете.

Имигранти највећи проблем за Бајдена

Имиграција је Бајденов најгори проблем: 31% одобрава, наспрам 66%, који не мисле тако. Нешто боља ситуација је око рата Израела и Хамаса (31-65%), инфлације (34-65%), Кине (35-61%) и економије (37-62%)

Све у свему, 42% одобрава посао који Бајден ради, а 58% не одобрава, што је отприлике оно где су резултати били у децембру, али је далеко испод онога на почетка свог мандата (54% одобрава-43% не одобрава у априлу 2021.)

У међувремену, само четвртина гласача данас сматра да им Бајденова политика помаже, јер скоро половина каже да их повређује (48%), а друга четвртина (27%) каже да не праве разлику.

Неки бирачи доводе у питање Бајденове и Трампове мотиве. Већина мисли да свако ради оно што је најбоље за себе, а не оно што је најбоље за земљу: 51% каже да је Бајден у томе за себе, док 57% каже исто за Трампа.

Ментална стабилност кандидата

И Бајденова и Трампова ментална стабилност доведена је у питање у овом изборном циклусу, и док Американци имају забринутост за оба кандидата, то више штети Бајдену него Трампу. Око 47 одсто каже да Трамп има менталну снагу да служи као председник, што је 10 поена боље од оних 37 одсто који кажу да је Бајден дорастао послу.

Када је реч о поштењу, ситуација је супротна: за 7 поена више гласача каже да је Бајден поштен и од поверења (43%) него Трамп (36%). Ипак, већина мисли да су обоје непоштени.

„Избори између два кандидата који не могу да пробију 50% на основу поштења и где већина мисли да не дају приоритет земљи су депресивна перспектива“, каже демократа Крис Андерсон, који је водио анкету заједно са републиканцем Дероном Шоом.

Више од половине, 54%, сматра да су правне оптужбе против Трампа легитимни покушаји да се истраже важна питања, укључујући већину демократа (86%) и независних (64%), као и око 2 од 10 републиканаца (19%). Све у свему, 45% каже да су ове оптужбе политички мотивисане.

Када је у питању поступак опозива против Бајдена, 45% каже да су они легитимни, а 52% лажни. Већина демократа (84%) и независних (57%) назива их лажним, док већина републиканаца (79%) каже да су легитимни.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.