Трећа фаза израелске офанзиве: Како ће се одвијати акција у Гази за коју многи тврде да је одлучујућа?

Gaza

Израел је започео офанзиву у јужном делу појаса Газе, а агенција УН за палестинске избеглице  саопштила је да је више од 600.000 људи у том подручју под наредбом за евакуацију. Циљ израелске офанзиве је да се заврши преузимање територије коју контролише Хамас како та организација више не би могла да влада Газом, рекао је генерал Јоси Купервасер, бивши начелник Истражног одељења Војне обавештајне службе Одбрамбених снага Израела. Међутим, професор Абделфатах Абусрур са Универзитета у Витлејему и палестински активиста за људска права тврди да се ради о етничком чишчењу у Гази.

Генерал Јоси Купервасер је за Еуронеwс Србија Изјавио да се нада да ће притисак на Хамас отворити пут ослобађању талаца који су још увек у њиховим рукама. Морамо да обезбедимо да они буду пуштени, пошто је пуштено нешто више од 100 за време овог примирја које је Хамас прекинуо. Имамо и још један циљ, да се створе услови да се спречи да Газа у будућности може да буде претња Израелу“, казао је генерал.

У питању је нова фаза рата, за коју је израелска влада рекла да ће бити тешка у војном смислу. Генерал Купервасер тврди да се на југу Газе налазе најмилитантнији припадници Хамаса, као и њихово вођство.

„Тамо је пуно терориста. Дакле на тој територији, пуно је густо насељених стамбених центара и ту морамо унутар њих да се боримо. Ми смо се припремали више од десет година за такву могућност, борбу у урбаним условима, то је нешто што је врло захтевно. Ми схватамо да ће то бити изузетно тешко и не ради се само о надземним операцијама, постоји и подземни део, подземни систем испод сваког града који ћемо ми преузети, тако да то је још један изазов“, наводи генерал и додаје да је још један изазов то што припадници Хамаса користе људске живе штитове да би се бранили и делују из школа, џамија и кућа.

Израел је раније објавио да ће офанзива имати три фазе, као и да је трећа већ почела. За то време западни медији процењују да је у току одлучујућа офанзива.

„Ово јесте последња фаза главне операције, морамо да преузмемо јужни део Газе и када то успемо, онда смо већ завршили посао у северном делу Газе и требало би да то буде крај већих операција. Биће и касније неких задатака, али морамо да обезбедимо ту област и да терористи више не користе подземни део Газе. Али када преузмемо јужни део Газе, главни део војних операција су онда готове“, казао је Купервасер.

За то време, цивилно становништво у Гази је у све тежој позицији. Израел је прво објавио да се људи евакуишу на југ, а сада је објавио почетак операције на том телу ове јако мале територије. Генерал на питање где би они могли да оду, каже да су већ одређене безбедне области, али да би привремена евакуација у Египат била боља опција.

„Ми бисмо желели да Египат отвори границу за те људе да могу да се склоне у Египат привремено, док трају главне војне операције. То неће трајати превише времена, можда месец-два. Биће још безбедније у Египту за Палестинце када би могли тамо да оду, али Египћани одбијају да отворе гранични прелаз, тако да морамо да нађемо подручје унутар Газе за те људе. Јужни део Газе је релативно отворено подручје, ако не рачунамо неке центре у којима морамо да се боримо. Има празног простора у јужном делу Газе, где можемо да пронађемо уточиште за људе који су изашли из својих кућа“, рекао је Купервасер.

Професор Абусрур: План Израела је да се уништи све и убије што више људи

Међутим, професор Абделфатах Абусрур са Универзитета у Витлејему и палестински активиста за људска права тврди да, како каже, нема краја „израелској окупацији“.

„Већ 75 година смо под њом и трпимо репресију. Прва фаза била је 1948. када је очишћено етнички 70 одсто палестинске популације. Данас је то етничко чишћење још већег нивоа у Гази, уследиће и оно на Западној обали. Источни део Јерусалима ће такође бити очишћен. План је да се уништи све, да се убије што је више људи могуће и да се истерају сви који могу да оду. То је организовано и са суседним земљама да се натерају палестинске избеглице да оду ако остану живи. Не ради се овде о никаквом отпору, већ о економији, о бизнису. Зато се то ради. Нажалост, етничко чишћење је у току“, рекао је за Еуронеwс Србија професор Абусрур.

Он истиче да је током мировног процеса у Ослу 1993. који је прекинут 1998. требало да буду формиране две државе, али да то није спречило, како професор наводи, ширење израелске окупације и колонизације.

„Настављено је да људи буду убијани у малим дозама. Међутим, када дође до геноцида овог система апартхејда, онда се људи можда пробуде и крену да реагују. Међутим, нама није потребна реакција, већ дугорочна акција да се стави тачка на ову окупацију. Да могу људи да живе у миру и у суживоту, а не да се они дехуманизују на сваком нивоу њиховог постојања, да им се ускраћује и храна и вода и све оно што нас чини људима, као људска бића. Са друге стране, ја мислим да се ми саосећамо и са јеврејским државама, али ми нисмо криви за то. Ми нисмо непријатељи Јевреја у Палестини. Палестина ће бити и наставити ће да буде земља инклузије, а не никаквог искључења, једна разноврсна земља. Али тај систем, ционизам је желео искључивост и то се не уклапа са културом и земљом Палестине“, казао је Абусрур

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs