У Кули одржан 20. Фестивал украјинске културе „Калина“

Kalina Ukrajinska kultura

Фестивал украјинске културе „Калина“, одржан је протеклог викенда у Кули. Како је Кула 2004. године имала част да буде домаћин првог издања овог Фестивала, тако је добила част да буде домаћин и овог, 20. јубиларног. Свечаном концерту претходило је отварање групне изложбе фотографија Жељка Воринског, Бориса Барановског и Бориса Билењког, које је одржано у Ликовној галерији Културног центра, а отварању исте присуствовали су амбасадор Украјине у Србији, Володимир Толкач, и председник Општине Кула, Дамјан Миљанић.

Амбасадор Толкач захвалио се Кули на организацији ове манифестације и на томе што је позван да јој присуствује, истакавши да је Кула сјајан пример како наши народи треба да живе у једној земљи.

По речима председника општине Кула, Дамјана Миљанића, богатство је имати седиште два национална савета на територији једне Општине, а како је ово најзначајнија манифестација украјинске националне заједнице велика је част што се мали јубилеј одржава баш у Кули.

Изложбу је отворио председник Националног савета украјинске националне мањине, Филип Пронек, који се захвалио уметницима који су одвојили време и дали допринос овом Фестивалу, као и Ликовној галерији Културног центра и галеристкињи Снежани Давидовић на помоћи и подршци.

Учесници програма били су, поред домаћина фестивала, Културно уметничког друштва „Иван Сењук“ из Куле, и Украјински културни центар „Кобзар“ из Новог Сада, Културно просветно друштво „Карпати“ из Врбаса, Друштво за неговање украјинске културе „Коломејка“ из Сремске Митровице и Украјинско културно уметничко удружење „Калина“ из Инђије. Поред учесника, гости фестивала били су и друштва и ансамбли из Украјине, Румуније и Босне и Херцеговине, који негују украјинску културу и традицију.

Технички организатор Фестивала је Културно-уметничко друштво „Иван Сењук“ из Куле, организатор и покровитељ је Национални савет украјинске националне мањине у Србији, док су реализацију фестивала помогли Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Републике Србије, Влада АП Војводине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, општина Кула, Културни центар Кула и Основна школа „Иса Бајић“.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.