У Кули одржан Међународни шаховски турнир

Šahovski turnir Kula

У Мађарском културном центру „Непкер“, одржани су “Рапид” и “Блиц” Међународни турнири у шаху. У Кули се окупило више од 100 шахиста а, осим из Србије, на турнирима су учествовали и шахисти из Мађарске, Русије и Хрватске. У оквиру “Рапид” турнира одиграно је девет кола уз темпо игре 10+3, док је у оквиру “Блиц” турнира одиграно такође девет кола уз темпо игре 3+2.

Секретар шаховског клуба “Хајдук“, Драгомир Сокић, рекао је да је овај Турнир окупио многа звучна имена из света шаха, не само из Србије већ и шире. Такође, Сокић је истакао да је ова година била веома успешна за “Хајдук“, али да ће се сви у клубу потрудити да наредна година буде још успешнија: “На турниру учествује више од 100 играча, а међу њима су гости из Мађарске, Русије и Хрватске. Игра се Рапид, темпо игре је 10 минута плус три секунде, а након Рапида одигран је и Блиц турнир. Игра се девет кола и учествују сви узрасти и било је доста деце. Наградни фонд за Рапид турнир је 40 хиљада динара, а за Блиц 10 хиљада динара, а такође има и робних награда. Када је о нашем клубу реч,  ова година је била веома успешна јер смо веома много тога постигли у односу на претходне године, пошто смо организовали преко 20 турнира, имамо две екипе које се такмиче у лиги, а оно што је можда и најбитније јесте то да је број чланова у односу на прошлу годину већи за пет пута. Имамо јако лепу сарадњу са школама у општини и следеће године очекујем много већи број деце и одраслих, као и много већи број турнира“.

Шаховски вундеркид, Андреј Љепић, узео је учешће на овом турниру. Љепић је освојио титулу првака Европе крајем 2021. године, у категорији такмичара до 12 година, а са исто толико година постао је ФИДЕ мајстор шаха, што нико пре њега никада није постигао. Са само седам година, Љепић је сврстан међу најбоље светске шахисте у том узрасту, а многи га пореде са Бобијем Фишером.

Говорећи о учешћу на овом турниру, Љепић се захвалио на позиву и истакао је да је овај турнир одлична прилика да види где је када је у питању форма и, пре свега, концентрација: “Добио сам позив од Шаховског клуба “Хајдук“ да учествујем на овом турниру и ово ми је други пут да се такмичим овде и дугујем велику захвалност на овом позиву. Када је реч о мојим највећим успесима, освојио сам првенство Европе у убрзаном шаху крајем 2021. године у мојој групи до 12 година, а након тога сам освојио сениорско полуфинале Србије и остварио сам пласман у финале, где сам се пласирао међу десет најбољих шахиста. Имам веома добре пласмане на европским и светским првенствима, где углавном будем међу првих десет у коначном пласману или се борим за неку од медаља“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs