У Кули отворена изложба цртежа Лазара Ђембера

Izlozba crteza Kula

Седма самостална изложба цртежа под називом „Сенке успомена“ уметника Лазара Ђембера, свечано је отворена у Ликовној галерији Културног центра у Кули.
Ово је Лазарева прва изложба у Кули, а част да је увелича и отвори имала је Дина Живојиновић, унука нашег глумачког великана, Бате Живојиновића. Лазар и Дина упознали су се сасвим случајно, а потом су схватили да их много тога веже. Продуцент Лазаревог омиљеног филма, „Сенке успомена“, по коме је изложба и добила име, био је Динин отац Миљко, а у споту за филм играла је Дина која је у то време имала шест година.
Изложбу су отворили кантаутор Милорад Тривић и његова ћерка Елена који су извели дивну ауторску песму, а част да се обрати публици потом је имала Дина која је истакла да долази у име породице Живојиновић која је везана за овај крај, те да и она сама има лепе успомене из Куле и велика јој је част и пуно срце што је позвана на овакав догађај:
„Као што је седам година требало да се ова изложба састави, седма по реду, седам је мој број, а изгледа и његов, тако је и наш сусрет био магичан. Упознали смо се на Петроварадинској тврђави у Новом Саду и то је била једна опклада, где Лазарев колега није веровао да сам Батина унука. Лазар ми је пришао и питао ме и испоставило се да сам то заиста ја, а иако смо се тада упознали осећали смо као да се познајемо читав живот. Велика је част када ме позову на овакве догађаје. Остали чланови породице су у иностранству, тако да сам овде заправо у име целе породице Живојиновић и пуно ми је срце“.
Уметник Лазар Ђембер одрастао је у Савином Селу. Године је проводио у породичном атељеу, у амбијенту у коме је посматрао очев стваралачки рад, сликајући заједно са њим зидове манастира и цркви. И данас се његова породица бави иконописањем и осликавањем православних храмова. Од малена је показивао велики таленат, па је тако свој таленат надоградио и усавршио у Фиренци, на Академији лепих уметности. Запослен је као конзерватор у Музеју Града Новог Сада. Велики је заљубљеник у филмску уметност, а инспирацију за ову изложбу пронашао је на филмском платну. Изложени радови цртани су оловком, а настали су на основу фотографија, тако што је уметник посматрао фотографију. Бирао је и цртао глумце који су својим постојањем заслужили да уђу у легенду.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs