У наставку акције „Армагедон“ ухапшено још пет особа: Нађени снимци настали искоришћавањем деце у порнографске сврхе

Hapšenje

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе за технику – Службе за борбу против високотехнолошког криминала, у наставку акције „Армагедон“ ухапсили су пет особа, због сумње да су путем друштвених мрежа ступали у комуникацију са малолетницима и слали им фотографије и видео-записе порнографске садржине.

Они се сумњиче за извршење кривичних дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију, искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу и полно узнемиравање, саопштено је из МУП-а.

Ухапшени су М. Т. (34) из Зајечара, Д. Д. (37) из Трстеника, М. Б. (27) из Мајданпека, Р. Р. (36) из Параћина и С. С. (36) из Београда.

Сумња се да су они, у дужем временском периоду, коришћењем специјализованих апликација за дељење фајлова или коришћењем посебних претраживача који омогућавају прикривање локације и анонимност, као и путем друштвених мрежа са својих и лажних налога ступали у комуникацију са малолетницима и слали им фотографије и видео-записе порнографске садржине.

Они се сумњиче и да су прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица и уговарали састанак са малолетницима ради сексуалног односа.

Претресом станова осумњичених пронађена је велика количина видео-клипова и фотографија насталих искоришћавањем малолетника у порнографске сврхе, садржаји сексуалне експлоатације деце од три до 14 година, као и друге фотографије и видео-записи експлицитне злоупотребе деце у порнографске сврхе и поруке сексуалне садржине којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетнике.

Реализацији ове акције допринео је приступ платформи Националног центра за несталу и експлоатисану децу (НЦМЕЦ) из Сједињених Америчких Држава, која је глобални лидер у помоћи у спречавању отмица и проналажењу нестале деце и борби против сексуалне експлоатације деце на интернету, чијој платформи наша држава има директан приступ.

Ову акцију спровели су припадници МУП-а у сарадњи са полицијским управама у Београду, Крушевцу, Јагодини, Зајечару и Бору, а по налогу Посебног јавног тужилаштва за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.