Украјина добила 1,9 милијарди евра од ЕУ

EU, Ukrajina

Украјина је од ЕУ добила 1,9 милијарди евра безусловне финансијске помоћи што доприноси одржавању макроекономске стабилности и финансирању приоритетних буџетских потреба, саопштило је украјинско министарство финансија.

„Државни буџет Украјине добио је траншу безусловног финансирања у износу од 1,9 милијарди евра од Европске уније. Средства су обезбеђена финансијским инструментима ЕУ из фонда за Украјину”, наводи се у извештају, преноси украјински медиј УНН.

Такође је саопштено да ће Украјина добијати следец́е транше на кварталној основи, под условом да се испуне индикатори дефинисани у плану Украјине.

Како је назначено, од почетка рата, ЕУ је Украјини обезбедила скоро 35 милијарди евра директне буџетске помоц́и.

„Ова средства су помогла у одржавању макроекономске стабилности, а такође нам омогуц́авају да обезбедимо финансирање за приоритетне буџетске потребе. ЕУ је кључни партнер Украјине, која наставља да игра виталну улогу у убрзавању наше победе и јачању економске одрживости земље“, навео је министар финансија Сергеј Марченко.

Недавно су Украјина и Европска унија потписале споразум у укупном износу од 27 милијарди евра за период 2024-2027. године.

Украјински премијер Денис Шмихал захвалио је председници ЕК Урсули фон дер Лајен као И читавом њеном тиму на најновијој помоћи И непоколебивој подршци.

Он је на друштвеној мрежи X написао да је од почетка године буџетска помоћ ЕУ достигла готово осам милијарди евра.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.