Велика акција Европола широм Европе! Преко 500 ухапшених, заплењено 300 комада оружја и тона дроге

Policija

Европол је ухапсио 566 особа и запленио преко 300 комада оружја и готово тону дроге широм јужне Европе у оквиру недељу дана координисаних заједничких акција ЕМПАЦТ, у којој је учествовало 26 европских земаља и низ међународних организација, наведено је на сајту те европске организације.

Службеници су у периоду од 13 до 18 новембра, привели готово 290.000 субјеката, откривши 2. 229 илегалних улазака, у акцијама које су укључивале сарадњу појачане провере на спољним границама ЕУ и специјалне операције у европским земљама.

Током акције, координиране из међународног координационог центра успостављеног у Скопљу, у којој је учествовало више од 22.000 службеника полиције, жандармерије, граничара, царинских органа и националних јединица, заплењено је преко 300 комада оружја и 20.206 комада муниције, као и готово тона дроге.

Србија је, заједно са службеницима из Молдавије, Украјине и земљама региона, била укључена у сајбер патролирање, током ког је откривено 120 налога и појединаца повезаних са трговином ватреним оружјем, од чега је 94 откривено преко апликација за размену порука, 11 на интернет продавницама и 10 на другим веб-сајтовима и 5 на „дарк вебу“.

Сајбер патролирање било је фокусирано на праћење и истражне активности на различитим веб локацијама, форумима и интернету, као и на апликације за размену порука и друштвене мреже.

У оквиру интернет патролирања, оперативне активности биле су усмерене ка откривању недозвољене трговине ватреним оружјем и прикупљању додатних информација о идентификованим циљевима.

Током недељу дана заједничке акције, која је резултирала отварањем 121 новог предмета против криминалних мрежа, Еуропол је координирао размену оперативних информација и распоредио стручњаке на терену како би теренским оперативцима пружили подршку у реалном времену.

Два холандска тима са специјалном опремом за скенирање на надгледали су прелазе у Грчкој и Црној Гори, док су спољне границе ЕУ надгледали службеници Фронтекса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs