Великим ватрометом у бојама српске тробојке завршен први Свесрпски сабор у Београду

Trobojka

Први свесрпски сабор под називом „Један народ, један сабор – Србија и Српска“, који је окупио званичнике Србије и Републике Српске на челу са председницима Александром Вучићем и Милорадом Додиком, свечано је завршен великим ватрометом из Парка Републике Српске на левој обали Саве.

Свесрпски сабор који је јуче почео молебаном у Храму Светог Саве, настављен је заједничком седницом две владе, којој су присуствовали и председници Србије и РС, патријарх Порфирије, као и представници Српске листе са КиМ, Срба из Црне Горе и Северне Македоније.

На седници је једногласно усвојен нацрт Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, у којој се констатује, између осталог, да српски народ представља јединствену целину, да је КиМ неотуђиви део Србије, једна од одредница српског националног идентитета и да се не подржава резолуција о Сребреници.

Председник Србије Александар Вучић нагласио је да односи Србије и РС не смеју никад да трпе.

„Данас је постигнут договор о српском јединству које неће трајати један дан, два или три месеца, већ које ће трајати довека. Нико неће моћи да прави кораке уназад“, поручио је Вучић и нагласио да су мир и економски напредак кључни и витални интереси српског народа.

„Српски национални интерес је и економија, то смо назвали EXPO 27, а економија је суштина и прва тачка националне безбедности, то је од виталног интереса за све нас и оно што нам даје снагу“, рекао је Вучић.

Навео је да је Србија Републику Српску “никад неће оставити на цедилу“.

“Једино, покушајте све мирно и у разговору с другима, и у складу с Дејтоном да решавате“, истакао је Вучић.

Председник РС Милорад Додик поручио је да је овај век – век уједињења Србије и РС и нагласио да само српски државни и национални интерес немају алтернативу.

Додао је да је РС загледана у Србију и оценио да односи Србије и РС никада нису били бољи него када је на власт дошао Александар Вучић и да се Србија под његовим вођством ослободила страног туторства.

„Осећамо да нисмо само браћа, већ да смо заједно спремни да носимо терет и одговорност и заједно кажемо шта хоћемо. Овај народ ће се ујединити и сигурно ће бити једно“, рекао је Додик.

Два парламента у наредних 90 дана требало би да усвоје Декларацију о заједничкој будућности.

„Декларација говори о томе да српски национални интерес нема алтернативу“, рекао је Додик и додао да ће се од сада 15. фебруара обележавати и Дан државности Србије и Дан РС.

На седници две владе, којој су присуствовали председници Вучић и Додик и патријарх Порфирије, донета је одлука о расписивању конкурса о изградњи меморијалних центара у Доњој Градини и Београду, у знак сећања на жртве Јасеновца, а размењени су и потписани документи између ресорних министарстава у владама Србије и РС.

Председници Вучић и Додик, у оквиру сабора „Један народ, један сабор Србија и Српска, у Дому Гарде на Топчидеру обратили су се ветеранима Србије и Републике Српске.

Централни део Првог свесрпског сабора „Један народ, један сабор – Србија и Српска заједно“, одржан је на Тргу републике, у присуству председника Вучића и Додика и званичника из обе владе.

Тим поводом наступили су чланови из 50 културно-уметничких друштава Србије и РС, а свечаност су увеличали мигови Војске Србије који су надлетели Трг републике.

На Тргу републике окупио се велики број грађана, са заставама Србије и Републике Српске.

Званичници обе владе обишли су и Народни музеј.

Председник Србије је том приликом нагласио да ће држава покушати да откупи сва наша уметничка дела која се налазе на аукцијама, као и да постоји могућност да је пронађен заручни прстен књегиње Милице.

И Кула Београд синоћ је била у знаку Првог свесрпског сабора и на њој је писало „Живела Србија, живела Српска, један сабор један народ“, коју су красиле боје српске тробојке.

Пре ватромета, приређена је и велика бакљада на старом Савском мосту.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.