(ВИДЕО) Станишић: Уприличена ревија народне ношње „Из далматинског кашуна“

Revija narodne nosnje Stanisic

У насељеном месту Станишић, у организацији Српског културно-уметничког друштва „Извор“, а уз подршку Града Сомбора, уприличена је ревија народне ношње „Из далматинског кашуна“.

На самом почетку вечери, присутнима се обратио градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић, те се захвалио организаторима ревије на труду и истрајности, додајући да ће Град Сомбор увек подржавати активности које за циљ имају очување културе и традиције.

Присутнима се испред Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обратила помоћница министра, Сања Лакић, која је истакла да су врата Министарства увек отворена за сарадњу у очувању српске културе и традиције, а након ње и градоначелник Суботице Стеван Бакић, после чега је приказана кратка видео презентација о раду и деловању СКУД „Извор“ у претходном периоду.

Током свог петнаестогодишњег рада и деловања, ово друштво је активно радило на прикупљању, очувању, ревитализацији и промоцији српске народне ношње са простора Северне Далмације. Народна ношња Срба са простора Северне Далмације припадала је динарском типу ношње, прилагођеном сточарском начину живота, а присутни суграђани и гости, могли су да погледају како су те ношње и изгледале. Приказане су ношње неудатих и удатих девојака, младе и младожење, те старијих људи и деце у различитом временском добу.

Ревији народне ношње присуствовали су и државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Душанка Голубовић, чланови Градског већа Анита Стојаков, Јована Миљевић и Срђан Савић, као и представници МЗ „Станишић“, те бројних културно – уметничких друштава, културних центара, јавних предузећа и грађана.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.