„Видовдански колаж“ на поклон граду Сомбору

Vidovdanski kolaž

У Скупштинској сали Жупаније одржан је музичко – наративни програм „Видовдански колаж“ у организацији Педагошког факутета. Испред Града Сомбора, догађају је присуствовала чланица Градског већа за област културе и образовања Анита Стојаков.
Свечаност је уприличена као поклон Педагошког факултета граду Сомбору, а том приликом представљене су теме попут видовданске етике, историјских чињеница и података који се тичу Сомбора и видовданских дешавања.
– Видовдански колаж је музичко – наративно виђење видовданске етике, неких занимљивости из историје и цртица које се тичу баш Сомбора, а које су у вези са дешавањима уочи Видовдана управо у нашем граду. Такође, одлучили смо да испред Педагошког факултета у Сомбору овом приликом представимо наше мултиталентоване студенте, чије таленте покушавамо да препознамо када дођу да студирају код нас, рекла је доц. др Наташа Гојковић.
Декан Педагошког факултета, проф. др Саша Марковић, истакао је да је важно говорити о Видовдану и његовој етичкој поруци, те да су ове теме саставни део идентитета српског народа.
– Питањем Видовдана и видовданске етике бавили су се многи наши истакнути интелектуалци, а поред тога и сваки Србин уколико држи до себе, пита се шта био Видовдан и шта би била његова етичка порука. Суштина Видовдана јесте спремност да Срби живе правдољубиво и да се за слободу жртвују уколико је то потребно, неомаловажавајући никог, али сећајући се на своје жртве које су тим поводом пале. Видовданска етика почива на косовском предању, које је настало из реалне историјске ситуације – из Битке на Косову, испричао је Марковић.
У програму „Видовданског колажа“ наступила је етно група Педагошког факултета у Сомбору, која је под диригентском палицом докторанта етномузикологије Филипа Јовића Вујаковића, отпевала седам песама. На реперетоару су се осим осталог, нашле и чувене нумере српске традиционалне музике „Да је вишња ко трешња“, „Билбил пиле“, „Густа ми магла паднала“, „Што се сија горе на планине“, „Заспо Јанко под јабланом“ и друге. Такође, присутни су били у прилици и да чују стихове песама Љубомира Симовића, које је прочитала доц. др Наташа Гојковић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.