Врата Суда у Сомбору отворена за ученике у оквиру стручне праксе

Sud Sombor

Ученици Средње економске школе из Сомбора присуствовали су суђењима у сомборском Основном суду из области грађанске парнице, као и суђењима у кривичној материји, при чему су исказали велико интересовање, из ког разлога је школа предложила да се таква пракса настави и у марту ове године.

„Ученицима су предочени даљи планови реализације сарадње у смислу догађаја везаних за Отворена врата правосуђа 28.марта ове године, када би у Основном суду била одржана предавања свих актера везаних за насиље у породици и вршњачко насиље, почев од Центра за социјални рад, полицијске управе, тужилаштва и суда, а ученици Средње економске школе би урадили симулацију суђења у кривичној и грађанском материји“, каже за РТВ Александра Медурић Калчан, в.д. Основног суда у Сомбору.

У реализацију ових активности биће укључени и чланови Форума судија Србије.

„Упознајући јавност са планираним активностима, овим путем позивамо и остале школе, првенствено средње, а након тога и основне, да се придруже нашем пројекту у циљу стварања мирне, просперитетне животне средине без насиља, у којој се проблеми решавају конструктивним дијалогом“, истиче Медурић Калчан.

Протокол о сарадњи су Средња економска школа и Основни суд у Сомбору потписали прошле године, са циљем едукације ученика у оквиру стручне праксе, промовисања и популаризације алтернативног мирног решавања спорова и културе договарања, те учешћа у стремљењима друштва у борби против вршњачког насиља и насиља у породици.

Идеја је да се ради на успостављању здравог односа међу људима и потенцирања међусобне комуникације којом се решавају текући проблеми у животној заједници.

„Са сличном идејом огласио се и Форум судија Србије у оквиру новог пројекта USAID-а – америчке организације за међународни развој „Правда за све“. Удружени на заједничком задатку елиминације насиља из свакодневног живота, Основни суд и Средња економска школа започињу едукацију младих у смислу спознаје појма насиља, те спречавања појаве истог међу школском омладином“, објашњава Медурић Калчан.

Она додаје да се првенствено радило на реализацији протокола са ученицима трећег разреда Средње економске школе, а да су они одабрани, јер поседују потребну дозу зрелости за поимање овог битног проблема и имају простора да, знање које стекну, пренесу у својој средини на млађе генерације.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.