Вучевић о евроинтеграцијама Србије: Једнака правила да важе за све, време је да се заокружи европска прича

Vucevic

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да је време да се прекину испразне приче о чланству у Европској унији, и у земљама кандидатима са Западног Балкана, и у ЕУ, те да треба заједно да почну да раде конкретне ствари, да се „заокружи европска прича“.

Он је на конференцији немачке Фондације Конрад Аденауер посвећеној 20. годишњици великог проширења ЕУ, рекао да Србија наставља пут ка чланству у Европској унији, јер је то национални циљ.

„Ми само имамо једну малу молбу да правила важе за све, односно да једнака правила важе за све, рекао бих да је то једно од елементарних европских вредности и врло је важно да правила када почнете неке преговоре и процес су јасно дефинисана на почетку. Неугодно је ако се правила мењају, посебно је незгодно ако се правила мењају једнострано и посебно није фер ако се правила мењају само за некога од путника, рекао бих у возу са возним редом, а не без возног реда“, рекао је Вучевић.

Вучевић је као пример навео случај Кипра, који је примљен у чланство и поред нерешеног статуса дела острва, али га је ЕУ примила да би лакше решавала кипарско питање.

Вучевић сматра да је време да се прекину испразне приче о чланству, и у земљама кандидатима са Западног Балкана, и у ЕУ, те да треба заједно да почну да раде конкретне ствари, да се „заокружи европска прича“.

„Време је за нови моментум. Не смемо да лутамо ходницима који никуда не воде. Србија конкретно ради на европском путу, спремна је да ради заједно са државама Западног Балкана. Спремна је на компромис“, поручио је Вучевић.

Вучевић је очување мира навео као једно од највећих тековина ЕУ, а Србија је спремна да га чува.

„Мир је насушна потреба и ЕУ и Западног Балкана. А нема заокружене приче без интеграције замаља овог простора. Наша влада наставља европске интеграције и нема жељу да понавља испразне дефиниције. Ми ћемо да радимо конкретно“, нагласио је Вучевић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.