Вучић: Биће нам боље на Балкану када сами будемо разговарали о проблемима

AV

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се стање на целом Балкану смирити када народи буду узели ствари у своје руке и када сами буду решавали своје преблеме, без мешања странаца.

„Нама ће се смирити стање на целом Балкану и све ће бити другачије оног секунда када ми будемо узели ствари у своје руке и сами будемо решавали своје проблеме“, рекао је председник у интервјуу за сарајевски лист Дневни аваз током кога је нагласио и да је увек спреман да разговара чак и кад му се не мили.

Он је нагласио да ће бити боље када не будемо имали никаквог посредника у разговорима и када кажемо „хајде да се нађемо где хоћете – хоћете у Горажду, хоћете у Бања Луци, Нишу, у Грудама или било где“.

„Хајде да разговарамо о проблемима, али да будемо сами“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је проблем у томе што нам странци никада нису дали да сами између себе разговарамо и зато што је део бошњачког руководства увек мислио, како је рекао, „на својој страни имамо Америку, Немачку и не знам кога, па ћемо њих да користимо као батину против Србије и Срба“.

На питање новинара поводом саопштења америчке амбасаде у Сарајеву, која је тврдила да закључци усвојени на Свесрпском сабору представљају напад на Дејтонски споразум, он упитао на основу чега и ког акта тврде да имовина припада централним властима БиХ, а не ентитетима.

„Покажите ми да имовина припада централним властима (БиХ). Покажите ми тај акт где то пише, ја ћу да вам кажем, не пише нигде“, рекао је Вучић.

Он је рекао да се они који тако тврде позивају на споразум о питањима сукцесије, те упитао какве то везе има са сукцесијом, додајући да она одређује шта припада Србији, Словенији, Хрватској, БиХ, Северној Македонији, Црној Гори.

„Какве то везе има са односима унутар БиХ, јер се то решава оним што је у односу на овај закон леx специјалисом, односно Дејтонским споразумом. Ту јасно стоје надлежности које припадају централним властима, а све оне које не припадају томе одлазе на ентитете. И где то пише да може да буде како ви тражите, па не пише нигде“, рекао је Вучић.

Објашњавајући да се не може позивати на споразум о сукцесији, Вучић је навео пример да би то било као када би нека породица добила наследство и да онда неко са стране хоће да уређује како ће унутар те породице да се подели.

„То се одређује неким другим споразумом и неким другим актом, али кога брига за то. Чим им се нешто политички не свиђа, е ово је лоше ово нам се не допада“, рекао је Вучић.

Он је навео и да само тражи да Срби као народ, као политички субјект имају иста права као и други и да се поштују потписани споразуми.

„Што се тиче Дејтонског споразума, странцима је засметало то што смо ми инсистирали на изворном Дејтонском споразуму, јер они знају да су га прегазили већ 50 пута, али ја имам друго питање за њих, за наше партнере из америчке амбасаде“, рекао је Вучић и поставио питање о имовини.

Он је рекао и да је добро да са америчким партнерима имамо ту врсту формалне, суштинске и правне дискусије, јер ћемо тако многе ствари разјаснити и разграничити.

Након подсећања новинара Свесрпски сабор, Вучић је навео да су и Бошњаци имали своје окупљање, а које се код Срба зове саборовање, и нагласио да су сви приметили да нико из Србије ни на који начин није реаговао нити је имао било какава проблем.

„Је ли вам неко дао неку тешку реакцију на то што су се окупљали Бошњаци? Нико. Људи су се нашли код Шадрвана, прошетали, разговарали о проблемима, тражили већу помоћ и подршку. Ја сам рекао, хоћу да пружим још већу подршку и помоћ“, навео је Вучић.

Никакав проблем са тим нисмо имали, рекао је Вучић и дода да је на скупу био Усаме Зукорлић и још неки државни секретари.

Он је подсетио да је био и за то да се гради аутопут Сарајево-Нови Пазар, односно Сјеница, Дуго Поље како би се решили проблеми људи и како би за нешто више од два сата могли да стигну из Пазара у Сарајево.

Нагласио је да је циљ да се сви повезујемо и подсетио да је у том циљу била и његова идеја Отворени Балкан. Додао је да ипак све што дође из Беогада или неко мисли да додалзи из Београда наилази на општу мржњу.

„А шта би томе фалило, али није ни важно, јер би то било добро и за Србе и за Бошњаке“, рекао је Вучић и додао да је увек говорио отворите границе, пустите људе.

„Сви знамо где су наше међународне границе. Нико не доводи у питање границе БиХ ни Србије, осим што би понеки у Босни да доводе наше границе у питање супротно

Повељи УН, али говоримо о тренутном формалном стању ствари“, додао је Вучић.

Нагласио је да морамо још много путева и инфраструктурних објеката да изградимо, да је Србија изградила најлепшу школу у Сјеници од 16 милиона евра, да се гради клинички центар, као и клиничко-болнички центар Нови Пазар.

„Биће и 100 милиона евра на крају, биће један од најлепших у целом региону“, рекао је Вучић и оценио да нико није толико градио и радио од Тита до данас за наше грађане и Србе и Бошњаке.

Додао да постоје главе које размишљају да могу да учине све што им падне на памет, да узму три општине, али сматра да уместо тога треба разговарати о бизнису и шта можемо да направимо.

Вучић је подсетио да је, када је постао председник владе просечна плата у Србији била је 329 евра, а у БиХ 372 евра.

„Сада је просечна плата у целој БиХ 655 евра, а за исти месец овде у Србији 828 евра. Па да само питам како се то променило за 10 година? То је небо и земља. Ми смо заостајали 15 одсто у платама, а сада имамо 20 одсто веће плате. За само 10 година. А при томе стопа јавног дуга Србије, која је чланица Еуростата, је испод 50 одсто, а у Европи је 90 одсто“, рекао је Вучић.

Додао је да је Србија, при томе, изградила више километара аутопута.

Како Вучић сматра, управо је зато најлакше рећи да је он снајпериста са Требевића или Јеврејског гробља.
„Ако нађете тај снајпер, ја више нећу бити председник Србије“, поручио је Вучић и нагласио да је проблем што постоје они који деценијама креирају такве и сличне лажи.

На констатацију новинара да има Бошњака који признају да од доба Јосипа Броза Тита није урађено за Санџак као у његово време, Вучић је одговорио да је у Карајукића-Бунарима био три пута, а да никада раније нога ни једног политичара тамо крочила није из Београда.

„Живимо заједно, ту ћемо морати да живимо и наредних 500 година. Шта је ту проблем? Само што неки људи неће да разумеју. Има код нас нешто, и код нас Срба и код Бошњака. Све што смо себи опростили, оном другом нисмо. А тако лако себи све опростимо, оном другом никад низашта на свету ништа опростили не бисмо“, констатовао је Вучић.

Говорећи о резолуцији о Сребреници каже да он никада није говорио о правној природи самог акта већ да га занима због чега се то питање потеже у овом тренутку и да ли би такав потез могао да донесе помирење у региону.

„Различите смо аргументације користили. Нисте могли код мене да слушате причу о правној природи самог акта. Ја сам постављао три питања суштинска. Прво, зашто у овом тренутку, ком је потребно и шта доноси та резолуција“, рекао је Вучић.

Додао је да разуме да је за Бошњаке важно да се говори о страдању њиховог народа.

„Погнућу главу сваки пут пред жртвама Сребренице и немам никакав проблем да то кажем. И на страну, и уопште нећу да причам о томе да ли је некад неко дошао па погнуо главу пред српским жртвама у Братунцу, на овом или на оном месту. Уопште није. У овом тренутку оставите по страни“, навео је Вучић.

Он је додао да се његово друго питање односи на помирење у региону, односно на питање да ли је та резолуција донела помирење.

„Под број три – што отварате Пандорину кутију? Због тога ћемо сада да имамо још проблема у будућности и у региону, јер ће да следе предлози резолуција и о Јасеновцу, али и многим другим местима. Јесам ли ја у праву или они“, питао је Вучић.

Вучић је упитао и како је „малена Србија“ успела да убеди 109, односно 108 држава које нису хтеле да гласају „за“.

„Ниједна од њих не негира шта је то што се догодило у Сребреници. А што ви мислите, да ли су сви луди у 108 земаља“, истакао је Вучић и навео да су ти људи постављали исто питање које и он поставља.

Председник је оценио и да је тема толико незгодна, тешка и болна, да је логично да је највећи број људи био уздржан, односно да је или био уздржан или је напустио седницу.

„Кад изузмете ових 19 који су били против, попут нас, додајете још 20-21, ових који су напустили, видећете да су ти који су напустили и ти који су били уздржани – били најбројнији. Бројнији од оних који су били за“, навео је Вучић.

Поновио је да су то људи који су схватили да је реч о политичком моменту који није добар и који ништа добро неће донети региону, а који нису хтели да говоре или да негирају било шта.

„Молим људе да разумеју нашу позицију. И није то питање да ми мрзимо Бошњаке, па смо то радили. Најмање се тицало Бошњака, ми смо најмање о Бошњацима говорили. Ми смо више говорили о Немцима и о свима другима“, истакао је Вучић.

Одбацујући неке тврдње да се Србија меша у унутрашња питања БИХ он је навео да се са друге стране Србија оптужује да се на њу врши утицај, и у том контексту поменуо Русију и Владимира Путина оцењујући то као „лупетања“.

„Ви сваки дан говорите да овде утичу Путин и Русија на не знам шта. О чему причате? Две и по године нисам причао са Путином. Срео га на 20 секунди у Пекингу и ништа више“, рекао је Вучић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.