Вучић: Ископавања литијума не може да буде без највиших еколошких стандарда

AV

Председник Александар Вучић поновио је да ископавања литијума у Србији неће никада моћи да буде ако не буду задовољени највиши еколошки стандарди као и да ће о томе претходно да се изјасне грађани.

„То ћемо проверити са нашим народом“, рекао је Вучић за ТВ Прва.

Он је рекао и да Влада Србије сада проверава документацију и све папире који су достављени о ископавању литијума како би проверила све потенцијалне мере еколошке заштите.

„Сад Влада то проверава. Онда мора да упозна целу јавност о чему је реч, па да то прође кроз суд јавности“, рекао је Вучић.

Он је оценио да би ископавање литијума позитивно утицало на демографију у Србији, поготово у Подрињу
„Ово нам је једина шанса да обновимо народ, да обновимо демографију у Подрињу, празно нам је Подриње и са једне и са друге стране Дрине“, навео је Вучић.

Додао је да очекује да ће највеће светске лидере окупити у Београду како би разговарали на тему литијума.
Осврнуо се и на протест против ископавања литијума који је одржан у Лозници у петак.

„Они кажу ‘да осветлимо мрак’ у Лозници пре неко вече. Скупило их се 1900, ми смо их почастили са 2000 из целе Србије. Да осветлимо мрак, кажу. Знате чиме су то радили? Па литијумским батеријама. Да, подигнете телефон и укључите батерију, која је литијумска батерија“, приметио је Вучић.

Осврнуо се и на то што је на протестима против ископавања литијума говорио активиста из Тузле Ади Селман, за кога је Вучић рекао да је водио демонстрације за усвајање резолуције о Срербеници, а сада говори како би људи у Србији требало да буду против ископавања литијума.

„Је ли то као што је требало да будемо за резолуцију о геноциду?“, упитао је Вучић.

Говорећи о притисцима против ископавања литијума и демонстрацијама које су се десиле пре пар година, Вучић је рекао да је крив што није на време видео „невероватну шаховску минијатуру“ иза које су стајале, како је навео, одређене стране службе.

„Иза свега тога се крила најпрљавија манипулација најмање две западне службе, које су желеле да спрече убрзани напредак и развој српске државе“, изјавио је Вучић и додао да себи није могао да опрости што на време то није видео.

Навео је да је суштина у томе да Србија не треба да да само сировину, већ да натера инвеститоре да направе фабрику батерија у земљи и указао да преко 50 одсто вредности аутомобила чине управо батерије.

Он је рекао да је процена државе да је привредни раст Србије у другом кварталу износио 4,2 или 4,3 одсто, односно да је то на полугодишту износило 4,5 одсто, што ће значити, како каже, да је Србија по привредном расту прва или друга у Европи.

„Што нам је флеш процена, када смо видели завршене резултате за април, мај и како нам изгледа процена јуна. Бићемо први или други у Европи на полугодишњем нивоу по стопи раста.

То морамо да гурамо. Морамо јаче да гурамо грађевину, морамо јаче да гурамо вештачку интелигенцију, морамо даље да наставимо са реиндустриализацијом у другој половини. Посебно у четвртом кварталу помоћи ће нам и аутомобил у Крагујевцу“, рекао је Вучић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.