Вучић из Њујорка: Осуђујемо злочин, али немојте да доносите колективну пресуду

AV

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће оне земље које буду подносиле резолуцију о Сребреници у Уједињеним нацијама, уз више моћи и новца него што може да се замисли, имати озбиљног противника у „малој земљи“ која се дрзнула да брани истину.

Он је новинарима, након састанака у УН, рекао да је Србија показала да жали због тог трагичног догађаја и да се залаже да се починиоци злочина казне, али да се не слаже да се на народ ставља печат.

„Немојте да доносите колективну пресуду, то неће допринети учвршћивању мира, већ додатним поделама. Е сад, за нас у Србији, ако би неко рекао нисте ни поменути, па нисмо, али сви знамо у чему ја реч. И сви знамо како ће се то злупотребљавати у будућности. Друга наша обавеза је да бранимо интегритет српског народа, не вређајући притом никога другог и не чинећи ништа лоше против било кога другога“, рекао је Вучић.

Рекао је да је данас у Њујорку имао разговор са великим бројем званичника афричких, латиноамеричких и карипских земаља, као и да су представници страних земаља на пријему који смо организовали добили наш нон-пејпер и образложење.

„Састао сам се данас са тројицом председника, једним премијером афричких земаља, телефонски у зоом конференцијском формату. Имали смо овде велика два састанка и поносан сам на изузетно присуство људи из Африке, били су представници 22 земље, при томе ја сам разговарао са још тројицом лидера, тако да је било 25 афричких земаља, што је негде око 48 одсто укупног броја афричких земаља“, рекао је Вучић новинарима.

Каже да је још десет њих било јуче на пријему где су добили наш нон-пејпер и наше образложење.

„И још ћу имати састанака овде. И после тога смо имали састанак са латиноамеричким земљама и карипским, којих је укупно 32, а само на нашем састанку њих је било 21, тако да је био највећи број њих на овом брифингу, како се то погрешно назива, јер је то разговор са пријатељима. И покушали смо да објаснимо оно што јесте наша позиција и сада по први пут на овакав начин могу да говорим зашто се Србија, иако мала земља, иако знамо да немамо готово никакве шансе, јер ми сада осећамо оно што ви не можете да видите, колико се притисак појачава на све ове земље и они који су нам рекли да ће бити против, неки кажу да су уздржани, али појављује се много других који кажу да су били запад, ће сада бити уздржани и неки нови који ће да буду против“, рекао је Вучић.

Иако је за западни свет питање КиМ решено још 2008. године, ми се 16 година касније, у немогућим условима и даље боримо и нешто покушавамо, додао је Вучић.

Он је новинарима у Њујорку рекао да су пресуде и око Сребренице и око КиМ донете много раније, да се Србија бори, али и да он не разуме неке у Србији који кажу да бијемо „нечије туђе изгубљене битке“, а не да покушавамо да сачувамо образ и понос нашег народа.

„Неки људи ништа не разумеју, али ми смо потпуно посвећени, толико посвећени да то и ви овде присутни можете да видите. Видели сте јуче какву су намештаљку направили. То је шокантно што су радили, па су морали да лажу за те жене. Заиста вам је жао када видите жене силоване и немате шта да кажете на то. Доведени сте у ужасну позицију, али вам нико никада није рекао да је могуће да доводите жртве било ког сукоба. Могли смо читаву ону салу да испунимо жртвама албанског терора“, рекао је Вучић.

Додао је да су Албанци били страшно весели јер су успели да их уведу, због чега је било кашњења на почетку.

„Ја сам се питао ко су људи који улазе па их није протокол одмах пустио, а онда смо схватили да су они то договорили и са Американцима и са Словенцима и Швајцарцима и свима осталима. Не зна се ко је био одвратнији, Словенци или не знам ко је други од њих који су јуче говорили. Али и то смо издржали и показали како једна мала земља уме да се бори за свој интегритет против најснажнијих земаља. Јер су правда и истина и по том питању на нашој страни“, рекао је Вучић.

Додао је и да ће амбасадор Србије у САД до 2. маја остати у Њујорку, а да ће се он највероватније вратити у земљу на пар дана.

„Шефица УНМИК је знала да жртве нису чланице Вљосиног кабинета“

Вучић је изјавио да жене које су говориле о наводним силовањима на КиМ нису чланице кабинета Вљосе Османи и да је сигуран да је то знала и шефица Унмика Каролин Зијаде.

„Формално и званично имате имена целог кабинета, ниједно име од тих госпођа није на списку чланова њеног кабинета. Лепо су се најели и напили после тога“, рекао је Вучић у изјави новинарима у Њујорку где је присуствовао седници Савета безбедности УН о Косову.

На питање новинара да прокоментарише то што су многи људи у Србији навијачки дочекали то што га је председавајућа Малте више пута прекидала иако то не иде у корист Србије, Вучић је рекао да увек имате део људи у Србији који ће да навијају против своје земље.

„Зато што од дрвета не виде шуму. Због личне мржње према мени, због тога што нису на власти, они мрзе целу земљу нашу, али то говорим њима. И пошто данима не говорим ни о каквим унутрашњим политичким стварима, толико сам посвећен и концентрисан на оно што је животно важно за нашу земљу, да не могу глупостима да се оптерећујем“, рекао је Вучић.

Председник Србије изјавио је данас у Њујорку да нема никаве снове да „поцепа“ опозицију и уклони политичке противнике и нагласио да се његови снови тичу само напретка Србије.

Он је то рекао на питање новинара да прокоментарише писање опозиционих медија да је поразио опозицију, да их је „поцепао“ и да је „испунио свој сан и уклонио све своје противнике и политичку претњу.“

„Прво, немам такве снове. Моји снови се тичу напретка Србије, а не страха од политичких противника или страха од изборне утакмице. Неки други имају тај страх. Сви моји снови везани су за бољи животни стандард наших грађана, за напредак Србије, за изградњу Србије, нове путеве, аутопутеве, нове пруге, нове центре развој вештачке интелигенције, софтверске индустрије“, рекао је Вучић и нагласио да је само то оно што га занима.

Председник је нагласио да је оно што он сања, убрзан развој пољопривреде.

„То су ствари које мене интересују, да нам економија напредује брже. Ту имам много снова, и даље недосањаних снова, иако сам многе дочекао и досањао, а немам никакве снове који се тичу политичких противника“, казао је он.

Како је нагласио, такви коментари су зато што ти људи живе у „мехуру неистине“ који су сами направили и због чега сами верују да то некога посебно занима.

Подсетио је да већ неколико дана избегава да говори о томе.

„Не знам ни ко иде на изборе, ни ко не иде на изборе. Чуо сам да су рекли да су неки долазили код мене у Јајинце. Нису. Бирам друштво. Нико од њих није био код мене. Нити ће. Зато што добро знам шта су све чинили до сада“, нагласио је он.

Поновио је да није никога „цепао“ и да је о питање за опозицију.

„Сви они уједињени знали су да губе изборе у Београду. И зато су пронашли излаз у тражењу кривца у неком другом. Зато што та разлика која је постојала на изборима од пет одсто – колико је било у Београду, данас је на нивоу око 10 – 11 одсто“, казао је он.

Преседник је нагласио да је опозиција видела да је направила много грешака.

„Људи неће да земљу воде Михаил Рот, Шидер. Неће да идете и кукате у иностранству и да говорите ствари против своје земље. Људи хоће да се боре за своју земљу. И то је велика разлика и то је нешто што они нису разумели“, нагласио је Вучић.

Председник је додао да је друга ствар коју људи желе, убрзан развој градова, своје земље и да је концентрисан на оно што је животно важно за Србију.

Серија састанака у Њујорку

Раније данас Вучић се у Њујорку састао са представницима држава чланица Уједињених нација (УН) из латино-америчке и карипске групе, како би са њима разговарао о нацрту резолуције „Међународни дан сећања и обележавања геноцида у Сребреници“, описујући им позицију Србије у вези са нацртом том документа.

Претходно, Вучић се састао са представницима држава чланица УН из Афричке групе.

Вуцић је после тог састанка на свом налогу на мрежи Инстаграм навео да је саговорницима истакао да Србија континуирано и доследно осуђује злочин у Сребреници и подсетио их је да је 2010. године у Народној скупштини Србије усвојена декларација којом се злочин осуђује.

„Усвајање оваквог нацрта резолуције довело би до дестабилизације региона, неповерења у УН, продубило јаз међу народима и створило нове тензије на Западном Балкану“, нагласио је Вучић.

Он је захвалио представницима држава чланица УН из Афричке групе на традиционалном пријатељству и поштовању територијалног интегритета Републике Србије и нагласио да се наша земља, као наследник Југославије и оснивача Покрета несврстаних, поноси наслеђем, али и јачањем веза са слободарским државама афричког континента, које, као и Србија, у УН виде гаранта мира и правног поретка у свету.

Поручио је да ће борба бити до последњег дана.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.