Вучић: Кина је прави пријатељ Србије, највише помогла кад нам је било тешко

Vučić

Кина је прави пријатељ Србије, а народи две земље увек су одржавали добре односе, изјавио је председник Србије Александар Вучић у интервјуу за „Цхина Медиа Гроуп“ у Београду.

“Када је Србија била у тешкоћама, највише нам је помогла Кина, како се каже, пријатељи се познају у невољи“, рекао је Вучић.

Вучић је демантовао такозвану „теорију кинеске дужничке замке“ и захвалио Кини на подршци развоју Србије кроз иницијативу „Појас и пут“.

Поводом споразума о слободној трговини између Кине и Србије који је потписан у октобру прошле године, председник Србије је рекао да је уверен да ће тај документ Србији донети безброј нових могућности и да ће бити подједнако користан за Кину, али ће бити од већег значаја за Србију.

„Споразум ће отворити огромно тржиште за пољопривредне производе, попут квалитетног српског вина. Истовремено ћемо моћи да увозимо и кинеске производе по нижим ценама. Све више кинеских компанија и обичних људи долазиће код нас ради сарадње између компанија и размене кадрова, отварајући нова врата за развој Србије“, рекао је Вучић.

Он је још једном захвалио председнику Кине Си Ђинпингу што је пристао да потпише овај споразум који омогућава обема странама да унапреде сарадњу.

„Надам се да можемо постићи више у будућности”, закључио је Вучић.

Истичући да је Пекинг увек подржавао Србију, подсетио је да је у време док је био премијер и тражио решење за смедеревску железару, замолио за помоћ кинеског председника.

„Тада је председник Си дошао у Србију. Била је 2016. година. Ми смо га угостили. Третирали смо га, верујем, на веома гостољубив начин. Људи су ми говорили да ако могу да добијем подршку председника и доведем кинеску компанију да се брине о том комбинату, бићемо спашени. А ја сам се током ручка у Смедереву мало постидео. Знате, како приступити најважнијем светском лидеру, тражити од њега велику услугу за ову земљу, и зашто би он требало то да слуша“, испричао је Вучић.

Навео је да је покушао да припреми Сија да га саслуша и да чује од коликог би значаја помоћ била за Србију ако се проблем железаре реши.

„Онда сам схватио да причам са човеком који је много, много, много паметнији и много боље припремљен него што сам мислио. Рекао ми је: ‘Господине Вучићу, дајем вам реч да ће бити решено’. Након што је то рекао, као да сам почео да летим. Када решиш велики проблем за своју земљу и то се деси као из ведра неба, то је нешто са чим се ништа друго не може упоредити“, поручио је председник.

Нагласио је да Србија то никада неће заборавити јер је те 2016. године једна компанија из Кине дошла у Србију и дословно спасила 5.200 људи, обезбедила им послове за будућност, али и за више од 20.000 људи са којима то предузеће сарађује.

Након тога, додао је, из Кине су дошле и велике рударске компаније и многе приватне компаније.

„Кина је веома поуздан стуб од највећег значаја за будућност Србије и прави пријатељ“, навео је Вучић.

Говорећи о брзој прузи коју од Београда до мађарске границе гради кинсеки конзорцијум “Цхина Раилwаy Интернатионал” и “Цхина Цоммуницатионс Цонструцтион Цомпанy” истакао је да је то најбоља и најбржа пруга у југоисточном делу Европе.

Вучић је рекао да ће део пруге од Новог Сада до Суботице, односно до мађарске границе бити завршен до краја ове године и да се нада да ће Мађарска свој део до Будимпеште завршити до краја 2025. или почетком марта или фебруара 2026.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.