Вучић: Неправилности није било, што пре формирати власт у Београду, у Новом Саду нема разлога за журбу

AV

Председник Александар Вучић изјавио је да је готово невероватна победа листе Србија сутра на одржаним локалним изборима и истакао да се ти резултати никада нису догодили у историји Србије, као и да је опозиција убедљиво поражена.

„Готово је невероватна победа листе Србија сутра и честитам на томе. Ти резултати никада се нису догодили у историји Србије и верујем да се неће догодити, посебно не на локалним изборима, мада је тешко очекивати и на националном нивоу да неко такву доминацију оствари. Хвала грађанима за ту подршку“, рекао је Вучић гостујући на РТС.

Он је прво захвалио свим грађанима Србије на невероватно високој излазности за локалне изборе. Казао је да не зна зашто би се у неким местима журило када је реч о формирању власти.

„Негде је потребно да се пожури, на пример у Београду јер је био дуго под привременим властима због разних криза које су изазивали. Добро би било да Београд што пре крене у формирање власти. Али, рецимо, кад говоримо о Новом Саду, ја мислим да треба да размисле, нигде не треба да журе. Да виде да пронађу најбоље могуће решење, имају најубедљивију победу, чини ми се, икада остварену, и да су сви актери излазили на изборе без икога који је био одсутан и ту уједињени против једне листе. И убедљиво су поражени. Дакле, да размисле које најбоље људе да кандидују, који су се показали у кампањи“, навео је Вучић.

Казао је да Нови Сад треба да настави са изузетним развојем.

„Да се види како и на који начин да се обезбеди даљи убрзан и просперитетан развој Новог Сада. Ако се о Нишу тиче као трећег града по величини у нашој земљи, ја сам ту потпуно против онога што су урадили и једни и други. Дакле, говорим као председник Републике, замолио сам оне вечери у једном мирном, чини ми се, политичком искораку, да би било добро да сви сачекају Ниш. Ја сам знао да ми имамо неопходну већину, јер смо ми пребројали бирачка места. И сад оно што изборној комисији недостаје – пет, 10 или 20 бирачких места и нисте завршили бројање. Ми смо бројали све, имали смо прво комплетан узорак, затим на комплетном узорку је било јасно да је немогуће да направите грешку, а касније избројали све записнике“, рекао је Вучић.

Истакао је да је сагласан са представником ЦЕСИД-а и да треба свуда дозволити да се провери, иако је то бесмислено.

„Увек је то бесмислено што раде. Они су већ то урадили и на Врачару и у Нишу. Тражили су тих девет места да се преброје, ни за један глас није било другачије. Обично је могуће за један глас на ову или на ону страну и обично на нашу штету. Тако да су већ то урадили и наравно да неправилности нема. Свима је то њима јасно. Када немате никакву аргументацију, онда морате да вичете. Када имате подршку јавног сервиса у коме ће неко, ко није ни парламентарна странка, да има предност у односу на председника Народне скупштине и да буде много важнији, онда је то негде и логично да рачунате да је могуће да нешто произведете. Али, суштински, не можете ништа“, рекао је Вучић.

„Моја порука листи око СНС у Нишу: Не журите, разговарајте“

Председник Вучић поручио је вечерас представницима листе „Александар Вучић – Србија сутра“ у Нишу да не журе, да преброје гласове сто пута и шта год треба, разговарају са људима, а навео је и да би та листа на новим изборима победила још убедљивије.

Вучић је казао да је замерио својим страначким пријатељима у Нишу што су, како је рекао, јурили да говоре да имају не знам какву већину.

„Какву већину имате? Имате већу већину. Постоји већа већина у Нишу. Па шта? Народ вам је показао нешто друго. Народ је показао, не зато што је он хтео да гласа за неке опозиционе странке, јер нису то никакве опозиционе странке добиле. Нико тамо није гласао, за њих је мали број људи гласао. Гласали су за нишку групу грађана. Ја сам предложио нашим људима, седите, не журите, разговарајте са њима, пребројте гласове сто пута, шта год хоћете“, рекао је Вучић.

Ако идемо на нове изборе, ми ћемо победити много убедљивије, рекао је Вучић.

„Немојте више људе да терамо (на изборе). Људи су излазали сто пута, али ако нема већине, можемо и на то. Ја вам опет кажем, добићете мање, као што сам то рекао неким другима у Београду. И сто пута их молио да то себи не раде. Нису ме слушали. Дакле, овде суштина је у следећем. Седите, разговарајте, видите где треба Ниш да иде“, рекао је Вучић.
Према његовим речима, од пет градских општина у Нишу, Црвени крст, Пантелеј, Нишка бања, Палилула, у четири је била убедљива победа СНС-а, односно те листе.
„И ја сам рекао њима, пустите њих, нека они журе да формирају ту власт. Тиме ће да вам покажу да ништа не мисле о Нишу. Да ништа не размишају, да је њима само стало да се дочепају фотеље. Немојте да будете исти“, рекао је Вучић.

Поновио је поруку напредњацима у Нишу да сачекају, понуде руку и да виде шта су пројекти и планови.

„Позивам људе у Нишу, посебно људе из странке којој припадам, да разумеју да им говорим као председник и један од оснивача те партије и као неко ко је и на овим изборима бар мало допринео њиховом успеху, зауставите се људи и не журите, што морате трубаче да доводите други дан?“, прокоментарисао је он.

Ваш је посао, поручио им је Вучић, да размишљате о фабрикама, како ће да прође отварање, камен темељац за Аристон, како ће да прође отварање Палфингера, како ћемо да доведемо нове инвеститоре, кад ћемо да кренемо са обилазницом, а не „утата“ ми смо победили.

„САД и Немци рачунали на сигурних 115 гласова за усвајање резолуције“

Говорећи о резолуцији у Сребреници, Вучић је рекао да су они који су водили кампању, Немци и Американци, рачунали на сигурних 115, а објективно 120 гласова „за“.

„И сад вам преносим, врло прецизно и са тим су ишли пред велике земље, посебно велике исламске земље, да их обавесте да ће најмање 120 земаља, у најгорем случају 115, али објективно 120 земаља да буде за“, рекао је Вучић.

Како је додао, то се није догодило јер су они потценили Србију, рачунали су – мала Србија не може да им се супротстави.

„Били су бесни на мене, они нису разумели колики је углед из Србије, ако хоћете да будем у једном тренутку недовољно скроман, и мој лично, посебно међу слободарским земљама и народима, на глобалном југу. Ја сам то искористио не за себе лично, за партију коју волим или било шта, искористио сам за нашу земљу и увек ћу то да чиним у будућности“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је поносан на предивну заставу коју је носио и које се није постидео, упркос томе што су, како је рекао, свим људима из његовог окружења рекли да је то забрањено чинити у УН.

На констатацију да је рекао тада да ће испливати различите ствари, те да је испливало сада у региону да је председник Хрватске рекао да није консултован око тога да Хрватска буде коспонзор и слично, Вучић је казао и да се надао бугарском уздржаном гласу.

„Знао сам како то иде. Неке је било срамота да ме погледају у очи, који су нам пријатељи. Јел верујете то? Ми имамо пријатеље и партнере. Понекад ја погрешим па кажем пријатељи за партнере. Али боље да у том смислу погрешим. Никада пријатеља не смемо да назовемо партнером. А ово ако погрешите није страшно. Ово никада нећемо заборавити. Никада“, рекао је Вучић.

Како је додао, зна за сваку земљу на свету како се понашала и како је гласала.

Захвалио је Мађарској која је изузетан пријатељ и посебно захвалио грчким пријатељима јер зна са чиме су се суочавали.

„Свесрпски сабор ће бити велика фешта за Београд“

Председник Вучић изјавио је да ће Свесрпски сабор, који почиње за три дана, бити велика манифестација и велика фешта за Београд, у који ће доћи најмање шест до седам хиљада људи.

„Имаћемо заједничку седницу владе. Имаћемо присуство двојице председника. Радимо на тексту декларације. Имаћемо много тога важног и заједничког, дакле, у сфери културе. И коначно ћемо одредити све задатке по питању изградње и у Доњој Градини и у Београду Музеја жртава Јасеновца“, рекао је Вучић.

Додао је да је музеј страшно важан и да су три године трајали преговори о почетку изградње.

„Коначно да кренемо да радимо. Три године нисмо урадили. И стварно сам сит прича и данас сам, нажалост, морао сам да повисим тон и са тим ће сада да се крене“, испричао је Вучић.

Рекао је да ће сваки министар имати свог госта, као и сви директори јавних предузећа.

„Сви ће буквално да имају своје госте из Републике Српске да потписују споразуме, меморандуме и да виде шта је то што можемо да учинимо, пре свега и увек поштујући Дејтонски мировни споразум, и позивајући неодговорне иностране факторе који руше Дејтонски мировни споразум, а увек оптужујући неког другог да тај Дејтонски споразум руши“, поручио је Вучић.

Навео је да ће доћи културно-уметничка друштва са више од 2.000 људи, хиљаду и нешто из Србије, хиљаду и нешто из Републике Српске.

„Успостављаће се сарадња на свим нивоима. Сви директори музеја позваће своје партнере из РС да буду њихови гости. Људи из телевизија, приватних, државних, позиваће своје партнере из Републике Српске, до тога да ћемо да разговарамо о свим актуелним проблемима“, навео је Вучић.

Додао је да ће позвати и представнике Срба из Црне Горе и неке друге који желе да присуствују.

„Неки се стиде своје матице, неки се не стиде. Ти који се не стиде своје Србије, они су добродошли. Они који се стиде Србије, они ће лако наћи место за своју кукњаву и критику против Србије и у Загребу и у Подгорици и у Сарајеву и свуда. Тако да ће и за Београђане бити, то је једна велика фешта“, констатовао је Вучић.

„За око месец дана састанак са ел Сисијем“

Вучић је изјавио да ћемо ускоро потписати уговор о слободној трговини са Египтом и најавио да ће се за месец или месец и по дана састати са председником те земље Абделом Фатах ел-Сисијем, као и да очекује да се види и са председником Француске Емануелом Макроном за око месец дана.

„Држава мора да настави да ради, имамо много тога, много важних ствари, имаћемо ускоро уговор о слободној трговини са Египтом, имаћемо уговор о слободној трговини са Емиратима. За месец или месец и по дана да се видим са ел Сисијем“, рекао је Вучић за РТС.

Он је изразио очекивање да ће се видети и са председником Макроном за негде месец дана.

„Дакле, очекују нас велике и важне посете, очекује нас много важних ствари које морамо да урадимо и са Вархелијем, Копманом, Европском унијом око Агенде раста и много других ствари. Предстоје нам не лаке одлуке, биће у Луцерну у Швајцарској самит око Украјине, да видимо шта ћемо и како ћемо се поставити“, рекао је Вучић.

На питање да ли ћемо учествовати на том самиту, Вучић је рекао да ћемо у вези тим доносити одлуке у данима који су пред нама.

„Политика мора да буде ствар принципа, мора да буде ствар озбиљног приступа и онога што је најбоље да учините за свој народ“, навео је Вучић.

„Мораћемо да обезбедимо енергетску сигурност земље“

Србија у наредном периоду мора много више да брине о својим људима, али и да пресабере своје снаге и обезбеди енергетску сигурност земље, поручио је Вучић.

„За предстојећу зиму гас је већ отишао на 420, са 300. Дакле, погледајте колики је то скок. Струја скаче, говоримо у свету и на берзама, дакле управо и због цене гаса. Американци до новембра неће сигурно извозити њихов течни гас, то ће стварати проблеме на енергетском тржишту“, рекао је Вучић РТС-у.

Он је навео да Србија сада има 544 милиона кубних метара гаса, од чега 381 у Банатском двору, а 163 у мађарским складиштима.

„Нисам задовољан, мораћемо да повећамо наше резерве гаса и да кренемо у преговоре са нашим партнерима и мађарским пријатељима. Ми морамо да разговарамо и са Русима и са Азербејџаном и да то урадимо што пре“, поручио је Вучић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.