Вујовић: Депонија „Дубоко“ ће бити најмодернији центар за управљање отпадом

Deponija Duboko

Потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је да депонија „Дубоко“ бити један од најмодернијих центара за управљање отпадом по европским и светским стандардима, који ће решити проблем отпада за становнике Ужица, околине и свих локалних самоуправа које ка њему гравитирају.

Како је саопштило Министарство за заштиту животне средине, Вујовић је то рекла у Ужицу, где је обишла две породице које живе у близини депоније „Дубоко“, где је пожар, захваљујући брзој реакцији свих надлежних служби, коначно савладан и угашен.

„По први пут, Влада Републике Србије је одлучна да у потпуности санира, прошири и модернизује ову локацију. Обезбедили смо значајна средства за реализацију пројекта, јер су нам грађани најважнији. Замолила сам их и да помно прате све будуће радове, како бисмо се заједно уверили да се све одвија по плану“, рекла је Вујовић.

Према њеним речима, проширење депоније „Дубоко“ били су у плану и пре избијања пожара, а кад се заврше радови ова депонија ће бити најмодернији центар за управљање отпадом.

У те сврхе је одвојено 30 милиона евра, како би се проширило тело и реконструисала депонија, како би се увео третман за биогас, изградила компостана, постројење за сакупљање и третман процедних вода и трансфер станица у Пожеги.

„Чекамо крај јуна да се изабере извођач и очекујем радове од септембра. Ово ће бити један од најмодернијих центара за управљање отпадом по европским и светским стандардима, који ће решити проблем отпада за становнике Ужица, околине и свих локалних самоуправа које ка њему гравитирају“, рекла је Вујовић.

Она је додала да је, чим је пожар ексалирао, дошла у Ужице и разговарала са грађанима и локалном самоуправом, као и са путарским фирмама државним и приватним, које су уступиле механизацију.

„Данас сам обишла две дивне породице у Ужицу, недалеко од депоније ‘Дубоко’. Дошла сам да са њима разговарам, да видим да су добро, јер им свакодневни живот није био лак док је пожар на депонији трајао. Драго ми је што сам видела да имају разумевања и да су увидели колико су сви били ангажовани, и да су све службе даноноћно радиле да пожар угасе. Породице су ми рекле да желе и да се проблем што пре трајно реши“, рекла је Вујовић.

Она је захвалила свим грађанима Ужица на разумевању и подршци, као и МУП-у, Штабу за ванредне ситуације, ватрогасцима, управи Града Ужица, јавним предузећима, приватним путарским предузећима и свима који су радили све што је по протоколима и код нас и у свету, како би пожар био угашен у рекордном року.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.