„Youth Forum“ – догађај који младима омогућава да се друже и повежу: „Они знају шта је њиховим вршњацима потребно“

Mladi

У оквиру пројекта „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији“ током прва три дана марта одржава се Yоутх Форум, догађај који младима из различитих региона омогућава да се друже и повежу кроз низ интерактивних радионица и предавања намењених личном и професионалном развоју.

У београдском Хотелу М окупило се 30 младих из руралних средина широм Србије који имају могућност да науче више о учешћу младих у локалној омладинској политици, сарадњи са организацијама цивилног друштва, омладинском раду и изградњи заједнице, као и о јавном наступу и покретању сопственог бизниса.

На уводној радионици учесници су разменили искуства о изазовима са којима се млади сусрећу у њиховим срединама и подршци која им је потребна. Већина њих суочава се са сличним препрекама, као што су недостатак информација о дешавањима у њиховом месту, те мало прилика да се укључе у активности које их занимају или да се додатно едукују кроз неформалне видове образовања. Простор у ком би се млади окупљали и креирали садржаје намењене њиховим вршњацима, попут омладинских клубова, такође је жеља многих. Неретко се сусрећу и са предрасудама и неразумевањем одраслих, нарочито родитеља и професора, у погледу омладинског активизма.

Имајући у виду ове изазове, учесници Youth Forum су своју улогу препознали као кључну за умрежавање младих у локалним срединама, али и међу различитим регионима, за ширење информација о томе на које све начине могу да се укључе у различите актвиности, попут стицања неформалног образовања, добијања бесплатне правне помоћи, смањења дискриминације у заједници у којој живе и едуковања старије популације о омладинском раду.

Полазници Youth Forumсу веома информисани и свесни проблема и изазова у свом окружењу, а оно што их карактерише јесте вера у промене и поверење да њихово учешће може да допринесе бенефитима њихових вршњака у локалним заједницама. Они су мотиватори који подстичу друге младе да се укључе и који шире идеју активизма и учешћа у друштву – истакла је Јелена Миловановић, саветница на пројекту „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији“.

Свесни своје улоге да мотивишу своје вршњаке да им се придруже и заједно буду покретачи промена, учесници су истакли и да им је на том путу неопходна подршка целе заједнице – од локалне самоуправе, установа образовног система и локалне привреде, до организација цивилног друштва, донатора и медија, како би могли успешно да мењају своје заједнице на боље.

Татијана Марикановић из Зајечара, једна од полазница Yоутх Форума, казала је – „У Зајечару као малом месту, па и у руралним срединама које га окружују, посебно се бавимо тиме да разбијемо предрасуде код младих и да их мотивишемо да слободно дођу код нас и обрате нам се за све што им је потребно, да предложе своје идеје и да на основу тога даље обавестимо донаторе о потребама младих у нашем граду“.

Богат програм трећег Yоутх Форума биће употпуњен онлајн укључењем младих из Египта, који ће кроз своје инспиративне приче разменити искуства са младима из Србије. Овоме се посебно радује Стефана Стевановић из Владичиног Хана, која је истакла да јој се највише допада то што на Форуму има прилику да упозна нове младе људе из других средина и округа и да од њих добије бројна сазнања која може даље да примени и у својој средини.

Оно што је заједничка порука учесника Yоутх Форума је да млади треба да буду укључени у креирање и спровођење активности за младе у својим заједницама, јер, будући да су и сами млади, они врло добро знају шта је њиховим вршњацима потребно.

– Желим да младима пружим прилику да се кроз омладински активизам баве личним развојем, да добију вештине и знања која им могу помоћи како на личном плану у развоју будуће каријере, тако и у развијању својих локалних заједница. Обука за омладинске лидере коју сам прошла у оквиру овог пројекта ми је много помогла јер сам схватила значај своје улоге у томе да пружим младима прилике за развој које су мени недостајале у том узрасту – закључила је Наталија Бранковић из Ваљева.

Учесници ће такође имати прилику да сазнају шта је Инфо кутак и како да га користе. Овај нови вид подршке представља простор где ће млади из руралних средина моћи да се информишу о темама значајним за њихов лични, социјални и професионални развој. У оквиру пројекта Инфо кутак младима биће успостављен у 12 јединица локалне самоуправе које сарађују са пројектом.

Пројекат „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији“ у оквиру Немачке развојне сарадње спроводи „Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH“у партнерству са Министарством туризма и омладине Републике Србије. Покренут је са циљем оснаживања младих од 18 до 30 година, укључујући жене, повратнике и етничке мањине до 40 година, за активније учешће у њиховим локалним заједницама.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.