Завршен „Позоришни маратон“

Pozorište Sombor

Сала је била пуна публике и у 12 сати, у поноћ, не у подне, када је Народно позориште Сомбор извело представу „Радован трећи“ Душана Ковачевића, у режији Вита Тауфера, и својим чувеним, 32. позоришним маратоном ставило тачку на овогодишњу сезону.
Како традиција налаже, представе су се од среде до недеље играле такорећи нон-стоп, са мноштвом програма за младе и одрасле.
Уз „цветни удар“ на циљу за маратонце, на крају су проглашени и победници, односно радник, глумац и глумица сезоне. За најбоље су проглашени бине мајстор Дејан Плетикосић, глумица Биљана Кескеновић и глумац Немања Бакић.
– Све је прошло по плану, што значи да људи који раде у овом позоришту су добро припремили још један Позоришни маратон, па смо могли да уживамо. Ја сам лично задовољна зато што видим задовољну публику, видим лепу атмосферу, разне ансамбле који долазе, ноће, дружимо се… – изјавила је управница Народног позоришта Сомбор, Бојана Ковачевић, назвавши оно што се могло видети и лепом фестивалском атмосфером, неоптерећеном наградама.
А у суботу на недељу могло се видети да публика у редовима, стрпљиво чека да уђе на представе „Симптоми“ Милице Сниве, у драматизацији, адаптацији и режији Иве Милошевић, Атељеа 212, „Лептир“ Александра Радуновића, у режији Андраша Урбана, Краљевског позоришта Зетски дом на Цетињу, па и поменуту представу домаћина, „Радован трећи“. Симптоми су прича о Сањи, чији се брак, па и живот распада. Сањима потрага за идентитетом уједно је и представа о идентитету савременог друштва које је пуно квик фикс обмана као решења за здрав и испуњен живот.
„Лептир“, или како у поднаслову стоји „Вјежба рођења“, још једна је представа о распаду породице, само овог пута породице у којој је син изгубио живот, док се родитељи бесомучно свађају и надгорњавају ко ће кога, подједнако оптерећени стањем у друштву и родним улогама које им се намећу. За разлику од представе „Симптоми“, која се на привидно реалистичан начин приближава грађанском друштву, представа „Лептир“ радикалном изведбом заснованом на низу физичких и музичких драматуршких радњи, одудара од поступака који су споља гледано пријатни, остављајући снажан утисак у плексусу.
Поред живахне атмосфере у срцу града, у непосредној близини Народног позоришта Сомбор, један драмски интермецо, прави куриозитет вечери, био је концерт виолинисте Марка Фирста и гитаристе и чувеног драмског писца Мате Матишића, чија је драма „Људи од воска“ у режији Ивана Вање Алача нашла своје место ове сезоне на сцени сомборског позоришта. Фирст и Матишић су у дворишту Градског музеја, као џез дуо, извели низ композиција које су опсесивна тема Матишићевог музицирања, подсећајући на амерички фолклор. Матишић као једна од највећих звезда сомборског Позоришног маратона ни овај пут није желео да даје изјаве, нити интервјуе. Већ више од деценије то не ради, јер осећа да увек изнова мора да објашњава однос истине и фикције у ономе што пише.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.