Завршена седма рунда дијалога Београда и Приштине у Бриселу, Петковић: Изашли смо са шест предлога, Приштина све одбила

Petković

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу завршена је у Бриселу, а главни српски преговарач директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да се није дошло до решења за динар, те да је српска страна била конструктивна, али да је Приштина поново одбила све предлоге.

Он је новинарима након више од девет сати разговора рекао да српска страна није затворила врата јер жели решење, као и да ће доћи у Брисел колико год буде требало.

„Још један дуг и мучан дан. Више од девет сати разговарали смо о употреби динара и једностраној одлуци Аљбина Куртија који је онемогућио Србима да примају своје плате, пензије и социјална давања. Иако је наша страна поново била конструктивна, изашла са нових шест предлога, Приштина је све одбила“, рекао је Петковић.

Истакао је да Београд неће одустати нити бити страна која затвара врата и да ће се борити за сваког нашег човека и институције јер морамо да обезбедимо сигурну будућност.

Према Петковићевим речима, специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак предложио је три питања, али их је представник Приштине Бесник Бисљими оценио као тривијална, као и моделе који су примењивани у претходним споразумима.

„Они нама нуде мање у односу на договорено и што је ниихов легални систем допустио. Они нама у дијалогу нуде мање у односу на њихове прописе. А када поставимо питање Лајчаку докле ћемо да разговарамо и на који начин ако Приштина не жели моделе, Лајчак слеже раменима“, рекао је Петковић.

Како је поновио Србија никада неће одустати и бориће се за решења која свакако треба да помогну нашем народу и која омогућавају компромисно решење да би опстали на КиМ.

„Дијалог нам служи да обезбедимо опстанак, за разлику од Куртија који жели да протера Србе“, рекао је директор Канцеларије.

Он је рекао и да су на састанку снажно протествовали због забране посете патријарха Порфирија Пећкој патријаршији, као и због забране представе и уласка на КиМ глумцу Ненаду Јездићу. Истакнуто је и шта приштинска власт ради српским новинарима истакавши случај листа Јединство и новинара који се суочавају са протеривањем из њиховог седишта у северном делу Косовске Митровице.

„То раде други пут – први пут су их протерали из Приштине 1999. године, а сада из Косовске Митровице“, рекао је Петковић.

„Лајчак је изашао са три модела ЕУ“

Он је нагласио и да је тема дијалога било „питање над питањима“, односно оснивање Заједнице српских општина које чини оквир за опстанак српског народа и што Приштина држи ембарго над српском робом чиме крши најосновније вредности.

„Очекујемо позив Лајчака за наставак дијалога, а када ће то бити то је на њему. У међувремену ћемо припремити додатне коментаре“, рекао је Петковић.

На питање албанског новинара зашто је за Београд Лајчаков предлог неприхватљив, Петковић је истакао да га није одбио Београд већ друга страна.

„Лајчак је изашао са три модела ЕУ. Ако у њему стоји да се формира нови ентитет да Поштанска штедионица добије лиценцу, да сви Срби имају право да подижу примања на КиМ, нисмо то одбили ми већ друга страна. Питајте Бисљимија зашто неће да дозволи да Срби примају плате и пензије. Ми желимо решење, ствари су супротне у односу како их ви видите“, рекао је Петковић и подвукао да су наше предлоге видели међународни партнери.

Бисљими: Неуспешан састанак о динару, нема логике да се поново састајемо

Главни приштински преговарач Бесник Бисљими оценио је као неуспешан данашњи састанак у Бриселу посвећен забрани употребе динара на Косову и Метохији.

„Нема логике да се поново састајемо на ову тему“, рекао је Бисљими новинарима после више од десет сати разговора, преноси Коха.

Према његовим тврдњама, то је био закључак специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, који је рекао да више неће позивати на састанак, али да може размотрити могућност новог сусрета ако се покаже конструктивност.

Подсетимо, у недељу је истекао прелазни рок који је Централна банка у Приштини одредила за почетак примене уредбе о забрани динара. Прилагођавање је, према речима косовских власти, извршено, а репортерка Еуронеwс Србија са КиМ наводи да није и даље познато шта је то прилагођавање тачно подразумевало.

Срби који живе и северно и јужно од Ибра кажу да су у медијима видели позиве да отворе рачуне у косовским банкама, као и да је остало нејасно како ће њихов новац долазити у те банке.

Прелазни рок истекао је 11. маја у поноћ, а у Приштини су већ најавили да ће бити предузете мере против свих оних који за готовинске трансакције на КиМ користе друге валуте осим евра. У прелазном периоду нису изрицане казнене мере, али су грађани информисани о примени уредбе о готовинском плаћању.

Из Канцеларије за КиМ поручују да се састанак дешава у светлу забране уласка патријарха Порфирија на територију Косова и Метохије.

Претходни састанак, шести по реду, одржан је крајем прошлог месеца у Бриселу током којег није било помака у преговорима.

Андрић Ракић: Простора за договор сада заиста нема

Говорећи о очекивањима од нове рунде дијалога, Милица Андрић Ракић из НВО „Нова друштвена иницијатива“ из Косовске Митровице каже да не би рекла да постоје сада нека очекивања грађана, да дијалог јако дуго није произвео решење.

„Не верујем заиста да ћемо данас имати позитивне вести и мислим да је то генерално расположење у заједници. Просто је дијалог остао без алата да издаје решења. Уз то се на Косову веома активно прича о могућности нових избора, чак се и помињу неки датуми. Уколико заиста избори буду толико брзо расписани, то ћемо практично знати у наредних неколико дана, шансе да се нешто спроведе у вези са дијалогом у току изборне кампање су равне нули. Уз то, ближи се тренутак да треба да се гласа у Савету Европе о апликацији Косова за чланство у ову институцију. Косовског захтева нема на агенди, како ствари стоје, вероватно неће бити, то ће додатно антагонизовати косовске власти, они ће вероватно наставити са неким ескалираним потезима, управо због незадовољства исходом тог састанка. Тако да простора за договор сада заиста нема“, рекла је она.

Када је реч о истеку транзиционог периода, Андрић Ракић каже да је су у том периоду грађани требало да буду информисани како да отворе рачуне у косовском систему.

„Али оно што се међувременом десило је признање Приштине да ипак није довољно само отворити рачуне, треба наћи технички начин како да новац легне на те рачуне. И у том смислу су се променила околности након ступања на снагу транзиционог периода. А они нису дали то решење како да новац легне на те рачуне. И у том смислу није рационално да се сада примењују неке казнене мере према грађанима када већ постоји то признање да додатно нешто мора да се договори.

Истиче да се и даље се у главним трговинама и ресторанима користе динари.

На питање како на грађане утиче и одлука о забрани уласка на Косово патријарху и седморици архијереја, Андрић Ракић каже да мисли да је све то последица дешавања у Савету Европе.

„Ми као заједница свакако, дакле, губимо шта год да се деси на дан гласања, било да пође по вољи Косова и да Косово буде примљено у Савет Европе, тада могу да се очекују неке одговори од српске стране, који могу да се лоше одразе на српску заједницу на Косову, а ако Косово не добије гласање или не буде позитивно гласање, можемо да очекујемо овакве притиске на српску заједницу“, рекла је она.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.