Белгија укида скоро све епидемиолошке мере

Belgija

Две године након проглашења ванредног епидемиолошког стања и уласка у карантин, Белгија од данас укида готово све епидемиолошке мере укључујући и обавезу ношења маски и ковид пропуснице, јавља Танјуг.

У Белгији престаје да важи обавеза ношења маски на јавним местима укључујући продавнице и школе, са изузетком здравствених установа и јавног транспорта.

Белгијске власти напомињу да иако је обавеза ношења маски укинута, оне су „препоручене” на местима где се не може одржавати безбедна дистанца.

Престаје и употреба ковид пропусница, као доказа о вакцинацији или негативном тесту, које су биле неопходне за улазак у све угоститељске и спортске објекте као и институције културе.

Укинуто је и ограничење времена рада угоститељских објеката, а поново су дозвољени максимални капацитети позоришта, биоскопа и концертних дворана.

Белгија такође попушта и рестрикције на путовања, тако да ће од 11. марта у земљу моћи да се уђе без обавезног формулара за путовања у случају да сте потпуно вакцинисани.

Формулар остаје обавезан за оне који у Белгију долазе из треће земље која није на ЕУ листи епидемиолошки безбедних земаља, а забрана уласка у земљу остаје на снази за неесенцијална путовања држављана трећих земаља који немају потврду о вакцинацији или потврду опоравка од ковида као и за путнике из високо ризичних земаља за које се утврди појава нове варијанте вируса.

До укидања епидемиолошких мера у Белгији долази након значајног побољшања епидемиолошке ситуације у земљи.

Почетком марта број новозаражених пао је испод 6.000 на дневном нивоу, а на болничком лечењу од последица инфекције корона вирусом налази се мање од 2.000 људи.

Просечан број особа које умиру сваког дана од вируса смањио се за 37 одсто на 20, чиме је укупан број умрлих од почетка пандемије у Белгији прешао 30.000.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.