Брисел нема много опција: Колике су шансе Европе да опстане без руског гаса?

Gas

Руски енергетски гигант „Гаспром“ зауставио је прошле среде испоруке гаса Бугарској и Пољској преко гасовода Јамал-Европа због непоштовања услова да се за ову услугу плаћа у рубљама.

То је први прекид у снабдевању откако је руски председник Владимир Путин захтевао да „непријатељске земље“ од 1. априла плаћају природни гас у руској валути уколико неће да ризикују да испорука буде прекинута.

Како ће земље ЕУ надокнадити недостатак?

Европска унија наводно планира да значајно повећа куповину руског гаса преко држава које су спремне да плате у рубљама да би надокнадиле мањак у испорукама Пољској и Бугарској.

Такозвани механизам обрнутих токова могао би да омогући двема земљама да краткорочно повећају увоз од својих суседа. Увоз течног природног гаса (ТПГ) могао би да буде друга опција, али постоји ограничење у количини коју добављачи могу да произведу и транспортују.
Осим тога, глобални капацитети су скоро у потпуности искоришћени, кажу стручњаци. Неке земље ЕУ немају алтернативу јер немају излаз на море и стога не могу да примају пошиљке.

Према наводима експерата, те опције неће моћи да помогну чланицама ЕУ да замене залихе из Русије.

Какав је став „Гаспрома“?

Руски енергетски гигант је јасно ставио до знања да ће обустава испоруке гаса трајати све док се плаћања не изврше у рубљама.

„Гаспром“ је упозорио и Пољску и Бугарску, које су транзитне државе, да не покушавају било какво „неовлашћено повлачење“ залиха гаса који протиче преко њихове територије. У супротном ће залихе за транзит бити „смањене за тај обим“.

Како је Европска унија реаговала?

Европска комисија оптужила је руску компанију за кршење уговора, описујући одлуку о обустави испоруке као покушај уцене.

Брисел је саопштио да координира одговор међу државама чланицама Европске уније.

Шта прекид значи за Пољску и Бугарску?

Обе земље се у великој мери ослањају на руски природни гас. Снабдевање из „Гаспрома“ покрива око 50 одсто потрошње Пољске и око 90 одсто у случају Бугарске.

Према подацима Федералне царинске службе Русије, испоруке гаса Пољској су у 2021. години порасле за 9,4 одсто, на 10,58 милијарди кубних метара, док су се испоруке Бугарској удвостручиле на 3,15 милијарди кубних метара.

Пољски званичници кажу да земља има довољно резерви гаса и да неће бити мањка када је реч о његовој испоруци пољским домаћинствима, јер је 76 одсто складишта попуњено. Бугарска влада је такође саопштила да неће бити ограничења у потрошњи, истичући да је снабдевање купаца загарантовано још најмање месец дана. Обе земље такође покушавају да повећају увоз ТПГ.

Да ли би могло да дође до поновног успостављања увоза из Русије?

„Гаспром“ је саопштио да ће се снабдевање наставити када се изврше уплате у руској валути.

Нови механизам плаћања омогућава купцима да плаћају у валути по избору, али захтева од њих да отворе рачун у рубљама у руској Гаспромбанци како би уплате могле да се конвертују у рубље и да дођу до руских добављача гаса.

Које европске земље највише зависе од руског гаса?

Главни покретачи привреде континента, Немачка, Италија и Француска, највећи су увозници руског гаса у ЕУ. Немачка увози скоро половину свог гаса из Москве, док Француска из Русије добија петину свог, према последњим подацима немачке компаније „Статиста“.

Италија је такође међу главним потрошачима, пошто се на Русију ослања за 46 одсто свог увезеног гаса.

Неке мање европске земље, попут Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Молдавије, ослањају се искључиво на руске енергенте. Финска и Летонија добијају 90 одсто гаса из Русије, а Србија 89 одсто.

Ко је спреман да плати гас у рубљама?

Упркос великом ослањању на руске енергенте, неки од купаца из ЕУ одбили су услове плаћања Кремља. Међутим, други, попут Аустрије и Мађарске, кажу да су прихватили нови механизам и да су спремни да га се придржавају.
Мађарској следећа обавеза плаћања за руски гас доспева средином маја, а земља ће своје плаћање у еврима пребацити Гаспромбанци, где ће износ бити претворен у рубље, рекао је министар спољних послова земље.

У међувремену, Блумберг је у среду известио, позивајући се на изворе блиске руском гасном гиганту, да је десет европских компанија већ отворило рачуне у рубљама у Гаспромбанци. Четири европска купца гаса платила су испоруке у руској валути, рекли су извори.

Шта се дешава ако одбију?

Председник Русије Владимир Путин јасно је захтевао да купци из „непријатељских земаља“ плаћају гас у рубљама или да им се испорука прекине, почевши од датума доспећа плаћања у априлу.

– Уколико такве исплате не буду извршене, сматраћемо да је то пропуст купаца, са свим последицама које из тога произилазе. Нико нам ништа не продаје бесплатно, а нећемо ни да се бавимо хуманитарним радом – односно прекинућемо постојеће уговоре – рекао је он прошлог месеца.

Може ли Европа да замени руски гас?

То неће бити лак задатак, кажу економисти, напомињући да би за то биле потребне велике промене.

Европска унија се ослања на руски природни гас за грејање домова, кување оброка и производњу електричне енергије у већини од 27 држава чланица блока. Одвикавање Европе од јефтиног и богатог руског гаса био би веома драстичан потез и корак назад, упозоравају стручњаци.

Неки званичници ЕУ су признали да би изненадни прелазак са руских енергената на друге био тежак, што би изазвало рецесију и инфлацију у европској економији.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије