Брнабић на састанку са Националним конвентом за ЕУ: Не разумем одсуство чланова Радне групе за поглавље 23

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је на састанку са Националним конвентом за ЕУ да не разуме одсуство чланова Радне групе Конвента за поглавље 23 које се баве правосуђем и владавином права.

Тема данашњег састанка били су даљи кораци Србије у оквиру европских интеграција, референдум заказан за 16. јануар, као и Устав, а чланови Радне групе образложили су свој изостанак тиме што би разговором са премијерком и другим представницима власти угрозили кредибилитет и легитимитет референдумског процеса.

Истичући да је независност судства услов свих услова за владавину права, Брнабић је истакла да јој је несхватљиво то што састанку не присуствују чланови радне групе Конвента, додајући да је први разлог за њихово учешће чињеница да се на сатанку говори о најважнијој теми за владавину права и наставак европских интеграција.

“Требало је да седнемо и разговарамо о томе”

Како каже, чланови Радне групе требало је данас да дођу на дебату чак и да нису сагласни са предложеним уставним амандманима, па чак и да су за то да се изађе на референдум и гласа против.

“Требало је да седнемо и разговарамо о томе, укрстимо ставове и да не желите да разговарате о томе, срамота је за цивилно друштво то што не присуствују и ово је шамар демократији какав никада није добила у нашој земљи”, нагласила је Брнабић.

Подсетила је да је власт о уставним амандманима разговорала са цивилним друштвима и да је био укључен свако ко је желео. Рекла је да она “не види ништа против”, али да је то “њено мишљење”.

“Ово је суштинска и најважнија тема за владавину права, за европске интеграције, нема ниједне важније теме, немам разумевања што се нису појавили да о томе разговарамо”, нагласила је премијерка и додала да то није политичко питање, већ национално.
Истакла је и да у странци којој припада постоје различита мишљења о референдуму.

“Ово није политичко питање, ово је питање свих питања, питање у оквиру којег ће људи који су за независност правосуђа и европске интеграције бити на једној страни, а они који мисле да судство не треба да буде независно на другој”, додала је.

Такође, наводи, да ће овде победити или људи који мисле да треба да буде независно правосуђе и да Србија настави европске интеграције или они који мисле да правосуђе мора да зависи од извршне или законодавне власти или само једне или друге. Замолила је да се и у будућим разговорима на ту тему говори суштини, а не о томе да ли је то предложио Александар Вучић или СНС или Ана Брнабић, њена Влада.

Подсећа да су уставни амандмани припремани у сарадњи цивилних друштва и Владе, као и да је одржано неколико рунди консултација са Венецијанском комисијом, након цега је и у Скупштини добијена двотрећинска подршка.

“Ово смо требали да изгурамо са цивилним друштвима, а не да ћемо наићи на саплитање. Немам разумевање за то што се нису данас појавили и што нисмо разменили аргументе”, закључила је Брнабић.

Координаторка Националног конвента за ЕУ Наташа Драгојловић казала је да Конвент позива грађане да изађу на референдум у што већем броју, а медије, нарочито јавни сервис, да обавесте грађане о чему се тачно ради, јер, како је навела, само нешто више од 8 одсто зна о чему се ради.

“Промена Устава јесте битна, референдум јесте битан, али то је само један део Акционог плана за поглавље 23”, казала је Драгојловић.

Жиофре: Уставне промене су кључан почетни корак за независност судства

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре изјавио је данас да су уставне промене кључан почетни корак за независност судства што је, додао је, кључно међу вредностима и правним принципима ЕУ.

Жиофре је то рекао на састанку на питање премијерке колико је важан референдум о уставним амандманима за даље европске интеграције Србије и шта се дешава ако пропадне.

“Реформе које је покренула Влада Србије и Народна скупштина прошле су кроз инклузиван и транспарентан процес консултација и било је много користи од сарадње са Венецијанском комисијом. То се у ЕУ види као позитивна ствар и сматра се кораком у правом правцу”, казао је Жиофре.

Додао је да ће бити након тога још много корака који морају да се предузму, јер то не представља крај пута евроинтеграција Србије. Према његовим речима, сада је на грађанима Србије да донесу одлуке.

“Они треба да схвате који су аргументи за, а који против. Мислимо да је у интересу и појединаца и пословних субјеката да имају независно судство. То су кључне вредности и правни принципи у оквиру ЕУ”, навео је Жиофре.

Додао је да је однос Владе и цивилног друштва кључан за функционисање ЕУ, те подсетивши да је прошле недеље Србији отворен Кластер 4 у оквиру евроинтеграција, навео да су мерила задовољена, а да уз овај замајац долазе и већа очекивања од Србије.

Каже да је Србија показала капацитете да може да испуни мерила за Кластер 4, али и на другим пољима попут владавине права.

“Одлука држава чланица прошле недеље такође је признање да су реформе покренуте у том подручју. Сада су велика очекивања од Србије, велика очекивања од реформи, очекују се резултати”, казао је Жиофре додајући да се у ЕУ радују резултатима реформи у судству.

У ЕУ, како каже Жиофре, реформе у области судства се сматрају јако важним кораком.

“Очекујемо финализацију на референдуму. Надам се да ћемо моћи да наставимо са радом, јер је промена Устава корак који је неопходан за законе које треба спроводити”, навео је.

Шеф Делегације ЕУ каже да је важно обратити се грађанима, да се допре до њих и објасне им се користи од независног судства и за њих и за привреду.

Дачић: Парламент је усвојио одлуку и нема назад

Председник Народне скупштине Ивица Дачић поручио је да ће реформе у области правосуђу и референдум бити спроведени са и без учешћа организација цивилног друштва јер је парламент усвојио одлуку о томе.

Дачић је током састанка Националног конвента о ЕУ позвао Унију да подстакне организације цивилног друштва да сарађују и да подрже процес у том делу европских интеграција, јер су то, како је рекао, организације са којима сарађују и које финансирају и “на основу чијих примедби праве резолуције у Европском парламенту”.

“Парламент је усвојио и нема назад”, рекао је Дачић.

Казао је и да је Народна скупштина била реализатор онога што су сви други причали да треба променити и додао да су сарађивали и са цивилним друштвима, али и са Венецијанском комисијом све у жељи да Скупштина не буде препрека.

“Нико неће са песмом на уснама да се одрекне својих овлашћења, а овако се Скупштина одриче свог овлашћења да бира судије. Што се нас тиче не мора да успе референдум, то овлашћење ће остати нама, али немојте да дођемо у ситуацију да је Народна скупштина највише заинтересована да успе референдум”, казао је Дачић.

Зато сматра, како је навео, да би они који то желе требало да помогну да референдум о уставним амандманима успе. Наводећи да се ако референдум не успе не може поновити у наредне четири године, Дачић је казао да би у том случају могло доћи до “суспензије у европским интеграцијама”.

Поповић: Важно је објаснити грађанима због чега су промене важне

Министарка правде Маја Поповић оценила је да је веома важно представити грађанима због чега су битне уставне промене у области правосуђа и нагласила да чврсто верује да грађани Србије желе независно правосуђе и независније судове.

“Ако грађани гласају ‘за’ на референдуму, идемо са сетом закона. У супротном, не можемо да мењамо законе”, рекла је министарка на састанку са Националним конвентом.

Рекла је да би Влада и правници требало да дају информације грађанима зашто су те промене добре, и подсетила да су два пута тражили мишљење Венецијанске комисије, иако није било потребе, јер је прва оцена била позитивна.

Додала је да су то учинили јер је намера била да се постигне највиши могући степен европских вредности уз максималан степен консензуса.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије